Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Η Τρύπα του Διαβόλου


Ένας φυσικός κρατήρας κατά μήκος της ακτής του Τζέρσεϊ που πιθανόν έχει πάρει το όνομά του από τα αγάλματα του Διαβόλου που τον επιβλέπουν



Δείτε ακόμη:
Η τριπλή "Γέφυρα του Διαβόλου" στο Ceredigion της Ουαλίας
Έξι Γέφυρες του Διαβόλου

Κατά μήκος της βόρειας ακτής του νησιού Τζέρσεϊ, το μεγαλύτερο από τα νησιά της Μάγχης μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, υπάρχει ένας φυσικός κρατήρας. Δεν προκλήθηκε από μετεωρίτη, αλλά κατά πάσα πιθανότητα από την κατάρρευση μιας σπηλιάς πριν από χιλιάδες χρόνια. Στην κορυφή του υπάρχει ένα χάλκινο άγαλμα του Διαβόλου, που καθοδηγεί τους επισκέπτες στο μονοπάτι για την Τρύπα του Διαβόλου.


Η Τρύπα έχει διάμετρο περίπου 30,5 μέτρα και 61 μέτρα βάθος. Τα κύματα την διαβρώνουν συνεχώς, ενώ ένας απόκοσμος θόρυβος ακούγεται πάντα καθώς το νερό κινείται. Αρχικά ονομάστηκε Le Creux de Vis, ή Σπειροειδής Κοιλότητα, αλλά κάποια στιγμή γύρω στο 1850 το όνομα άλλαξε.


Το πώς πήρε το όνομα Τρύπα του Διαβόλου ακόμα αποτελεί θέμα συζήτησης. Μερικοί λένε ότι είναι λόγω των παράξενων ήχων από τα κύματα.

Αλλά η ιστορία που ακούγεται συχνά είναι άλλη.

Η Devil's Hole σε φωτογραφία κάπου μεταξύ 1890 και 1900 - φωτογραφία

Κάπου στα 1851, βρέθηκε να επιπλέει μέσα στο Le Creux de Vis το σκαλιστό ξόανο ενός πλοίου. Η ιστορία δεν είναι ξεκάθαρη για το πως βρέθηκε εκεί το ξόανο -μερικοί λένε ότι ήταν ενός γαλλικού ναυαγίου. Λέγεται ότι ένας τοπικός τεχνίτης πήρε το ξόανο σπίτι του, το διόρθωσε, πρόσθεσε κέρατα και το τοποθέτησε στο χείλος της λεκάνης. Από τότε, ονομάστηκε Τρύπα του Διαβόλου.

Παλιά καρτ ποστάλ - φωτογραφία

Φτιαγμένο από ξύλο, το ξόανο δε θα μπορούσε να επιβιώσει στα σκληρά στοιχεία της ακτή. Έτσι, όλα αυτά τα χρόνια, διάφοροι διάβολοι το αντικατέστησαν. Ο σημερινός, είναι χάλκινος και κάπως τρομακτικός καθώς είναι καλυμμένος με άλγη.

Ίσως το πρώτο άγαλμα στην Τρύπα - φωτογραφία


Η Τρύπα είναι στα δεξιά - φωτογραφία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου