Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Τι συνέβη στο πρωτότυπο της ομιλίας "Έχω ένα όνειρο";


Στις 28 Αυγούστου του 1963, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ στάθηκε στα σκαλιά του Μνημείου του Λίνκολν όπου εκφώνησε την αξέχαστη ομιλία του "Έχω ένα όνειρο" σε σχεδόν 250.000 ανθρώπους.



Όταν τελείωσε, ο Κινγκ απομακρύνθηκε από το βάθρο, δίπλωσε το χαρτί της ομιλίας του και βρέθηκε να στέκεται μπροστά από τον George Raveling, έναν πρώην μπασκετμπολίστας ο οποίος, μαζί με τον φίλο του Warren Wilson, είχε κληθεί να παράσχει ασφάλεια στον Κινγκ ενώ εκείνος εκφωνούσε το λόγο του. "Ήμασταν και οι δύο ψηλοί, τεράστιοι παιδιά. Δεν ξέραμε τι κάναμε, αλλά σίγουρα κάναμε καλή εμφάνιση", είχε δηλώσει ο Raveling.

Συγκινημένος από την ομιλία, ο Raveling είδε τα διπλωμένα χαρτιά στα χέρια του Κινγκ και τον ρώτησε αν θα μπορούσε να τα πάρει. Ο Κινγκ του τα έδωσε χωρίς δισταγμό. Ο Raveling γύρισε στο σπίτι του και κόλλησε τα τρία φύλλα χαρτιού με την ομιλία σε ένα βιογραφικό του Χάρυ Τρούμαν για να τα φυλάξει. Τα χαρτιά έμειναν εκεί για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Το 1984, ο Raveling είχε πρόσφατα αναλάβει ως προπονητής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και ενώ μιλούσε με τον Bob Denney, ο Denney ανέφερε την "Πορείας στην Ουάσινγκτον". Τότε ο Raveling έριξε τη βόμβα: "Ξέρεις, έχω ένα αντίγραφο της ομιλίας", είπε, και βρήκε το βιβλίο όπου είχε τα χαρτιά.

Αν και είχε εκτεθειμένα τα χαρτιά της ομιλία στο σπίτι του για λίγα χρόνια, ο Raveling άρχισε να συνειδητοποιεί την αξία τους και τα έκλεισε στο θησαυροφυλάκιο μιας τράπεζας στο Λος Άντζελες. Αν και έλαβε προσφορές για την ομιλία από ένα συλλέκτη έναντι 3 εκατομμύρια δολαρίων το 2014, ο Raveling την απέρριψε. Ο ίδιος είναι σε συζητήσεις με διάφορα μουσεία και πανεπιστήμια και ελπίζει να την εκθέσει στο μέλλον, αλλά προς το παρόν, την έχει στην κατοχή του.

"Για μένα είναι κάτι που θα μπορώ πάντα να κοιτάζω και να λέω ότι ήμουν εκεί. Και όχι μόνο μαζί με τους άλλους ανθρώπους, αλλά σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτόν", έχει δηλώσει ο Raveling. "Δεν έχω ιδέα γιατί του ζήτησα την ομιλία. Αλλά είμαι ευτυχής που το έκανα."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου