Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ο κορμός ενός δέντρου που πλέει εδώ και 120 χρόνια στη λίμνη Κρέιτερ στο Όρεγκον


Ο "Old Man of the Lake", όπως αποκαλείται ο ύψους 9 μέτρων κορμός -πιθανότατα μια τσούγκα (ή κώνειο, επί το ελληνικό)- επιπλέει κάθετα μέσα στη λίμνη Κρέιτε, στο Όρεγκον των ΗΠΑ, τουλάχιστον από το 1896.



Ο κορμός έχει διάμετρο περίπου 61 εκατοστά και στέκεται περίπου 1,2 μέτρα πάνω από το νερό.

Το εκτεθειμένο άκρο του δέντρου είναι κατακερματισμένο και φθαρμένο.

Σκίτσο του κορμού που δημοσιεύθηκε το 1938 - πηγή

Το 1902 δημοσιεύτηκε από τον Joseph S. Diller η πρώτη γεωλογία της λίμνης, την ίδια χρονιά που η περιοχή ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο. Στο έργο του, ο Diller περιγράφει εν συντομία ένα μεγάλο κορμό που βρήκε στη λίμνη πριν από 6 χρόνια.

Έτσι, φαίνεται ότι ο κορμός υπάρχει εκεί από το 1896, κάτι που τον κάνει ηλικίας 120 ετών (το 2016).


Οι κινήσεις του κορμού παρατηρούνται από την πρώτη στιγμή. Το 1901, ο Diller διαπίστωσε ότι ο κορμός είχε μετακινηθεί 400 μέτρα από τη θέση που τον είχε παρατηρήσει πριν από πέντε χρόνια. Η παλαιότερη γνωστή φωτογραφία του κορμού είναι από εκείνη την περίοδο.

Ως αποτέλεσμα αυτών, έγινε μια έρευνα για να καταγραφεί η θέση του κορμού μεταξύ της 1ης Ιουλίου και της 30ης Σεπτεμβρίου του 1938. Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι ο κορμός ταξιδεύει πολύ και μερικές φορές με εκπληκτική ταχύτητα.

Εκείνη την περίοδο, ο κορμός ταξίδεψε τουλάχιστον 99,9 χλμ. Οι μεγαλύτερες κινήσεις συνέβησαν τις ημέρες των μεγάλων ανέμων και κυμάτων.


Μιας και ο κορμός μπορεί να είναι οπουδήποτε στη λίμνη, οι βαρκάρηδες της λίμνης αναφέρουν συχνά τη θέση του ο ένας στον άλλο.

Το 1988, διεξήχθησαν υποβρύχιες εξερευνήσεις στη λίμνη και οι επιστήμονες αποφάσισαν να δέσουν τον κορμό για να αποφύγουν τυχόν κινδύνους μέχρι να ολοκληρωθεί η εργασία τους.

Από τον Ιανουάριο του 2012, διάφορες βάρκες ξενάγησης περνούν τακτικά από τον κορμό, όπου μπορεί να δει κανείς ολόκληρο το βυθισμένο τμήμα του κορμού κάτω από την ίσαλο γραμμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου