Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Κατακτώντας τη Στέγη του Κόσμου με ένα δίπλανο

Τα δύο αεροπλάνα πάνω από το Λότσε (το τέταρτο υψηλότερο βουνό στη Γη) και το Έβερεστ

Αν και τα 8.848 μέτρα του Έβερεστ κατακτήθηκαν για πρώτη φορά από τους Έντμουντ Χίλαρι και Τένσινγκ Νοργκέι στις 29 Μαΐου του 1953, δύο δεκαετίες νωρίτερα είχαν κατακτηθεί από τον αέρα.



Τα μέλη της αποστολής πριν φύγουν από το Λονδίνο

Τον Απρίλιο του 1933, ο επισμηναγός της RAF Ντάγκλας Ντάγκλας-Χάμιλτον, 14ος Δούκας του Χάμιλτον και 11ος Δούκας του Μπράντον -γνωστός ως Λόρδος Clydesdale-, ηγήθηκε μιας φιλόδοξης προσπάθειας, της πτήσης πάνω από την κορυφή του ψηλότερου βουνού στον κόσμο.

Ο λόρδος Clydesdale πριν αναχωρήσει από την Αγγλία

Με την οικονομική υποστήριξη της φιλάνθρωπου λαίδης Χιούστον, η Houston Everest Expedition απογειώθηκε από έναν αεροδιάδρομο κοντά στην ινδική πόλη στις 8:25 το πρωί της 3ης Απριλίου του 1933.


Ο Ντάγκλας-Χάμιλτον πέταξε ένα τροποποιημένο Westland PV-3 διπλάνο συνοδευόμενος από τον σμήναρχο Stewart Blacker. Μαζί τους, σε ένα Westland PV-6, ήταν ο σμηναγός David McIntyre και ο φωτογράφος S.R. Bonnett.


Η πτήση θα δοκίμαζε όχι μόνο τις μηχανικές δυνατότητες των αεροπλάνων σε ιλιγγιώδη ύψη, αλλά και την αντοχή των πιλότων στον λεπτό και ψυχρό αέρα.

Infrared φωτογραφία του Έβερεστ, τραβηγμένη 100 μίλια μακριά

Τα μέλη του πληρώματος πετούσαν χωρίς το όφελος της υπό πίεση καμπίνας και βασίστηκαν στις δεξαμενές οξυγόνου για να αναπνεύσουν.


Σε ένα σημείο της πτήσης, ο Bonnett αισθάνθηκε αμυδρούς πόνους στο στομάχι του. Σταμάτησε τη μαγνητοσκόπηση και κάθισε μέσα στην καμπίνα, όπου βρήκε ένα άνοιγμα στη φιάλη του οξυγόνο του.

Προσεγγίζοντας το Κανγκτσενγιούνγκα, το τρίτο ψηλότερο βουνό του κόσμου

Έδεσε γρήγορα ένα μαντήλι γύρω από το άνοιγμα και μπόρεσε να επανέλθει στα καθήκοντά του, χωρίς να χάσει τις αισθήσεις του.

Η κεφαλή ενός παγετώνα κάτω από τον ορεινό όγκο του Έβερεστ

Καθώς τα αεροπλάνα πλησίαζαν το Έβερεστ, η εκτροπή των ανέμων στα ανοικτά του βουνού δημιούργησε ένα κάτω ρεύμα, το οποίο έκανε τα δίπλανα να χάσουν ύψος 1.500 ποδών καθώς αυτά πάλευαν να σηκωθούν ψηλά.

Πλησιάζοντας την κορυφή του Έβερεστ

Παρά τους ανέμους, στις 10:05 τα δύο αεροπλάνα πέρασαν εκατό πόδια πάνω από την κορυφή. Πριν ξεκινήσουν να γυρίσουν πίσω, πέρασαν άλλα 15 λεπτά πετώντας πάνω από τη Στέγη του Κόσμου.

Το ταξίδι της επιστροφής ξεκινάει αφήνοντας πίσω το Έβερεστ (αριστερά) και το Μακαλού (δεξιά), το πέμπτο ψηλότερο βουνό στη Γη

Στον λόρδο Clydesdale απονεμήθηκε ο Σταυρός της Πολεμικής Αεροπορίας και το βίντεο που γύρισε ο Bonnett έγινε το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ "Wings Over Everest".



από: mashable

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου