Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Φωτογραφίες εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην Αρκτική

Εγκαταλελειμμένοι ερευνητικοί σταθμοί στο Σβάλμπαρντ. Οι παλιές παράγκες στο σταθμό Kinnevik Polar Research είναι κλειδωμένες για την προστασία από τις πολικές αρκούδες.

Πόλεις εξόρυξης και ερευνητικές καλύβες στα νησιά Σβάλμπαρντ.



Δείτε ακόμη:
Μερικά από τα πιο όμορφα εγκαταλελειμμένα μέρη του κόσμου
Απαγορευμένες περιοχές της ΕΣΣΔ
Ερείπια παλαιών Ολυμπιακών υποδομών που τα έχει καταπιεί η φύση

Η πινακίδα στην εγκαταλελειμμένη σοβιετική αποικία εξόρυξης άνθρακα Pyramiden

Πολύ πιο ψηλά από τη Νορβηγία, στα βάθη του Αρκτικού Ωκεανού, περίπου 650 μίλια από το Βόρειο Πόλο, βρίσκεται το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ. Πρόκειται για ένα μέρος με βαρύ χειμώνα, αλλά με μαγευτικά τοπία, που κατοικείται από αρκτικές αλεπούδες, ταράνδους και πολικές αρκούδες. Εκεί βρίσκονται επίσης έντονα τα απομεινάρια των ανθρώπων που έζησαν κάποτε εκεί.

Η κεντρική πλατεία, με μια προτομή του Λένιν, στην πόλη Pyramiden

Κατά τη διάρκεια του 17ου και 18ου αιώνα, το Σβάλμπαρντ χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την φαλαινοθηρία. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, η κύρια βιομηχανία της περιοχής ήταν η εξόρυξη άνθρακα. Σήμερα, στις εγκαταλελειμμένες δομές της εξόρυξης που εξακολουθούν να υπάρχουν γύρω από τον μεγαλύτερο οικισμό -το Longyearbyen με πληθυσμό 2.162 άτομα-, μπορεί να δει κανείς μέρος αυτής της ιστορίας. Για να φτάσει κανείς στο Σβάλμπαρντ, πηγαίνει αεροπορικώς και προσγειώνεται στο βορειότερο δημόσιο αεροδρόμιο στον κόσμο, το οποίο χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η εγκαταλελειμμένη ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα του Pyramiden

Βόρεια του Longyearbyen βρίσκεται ο πρώην ρωσικός οικισμός εξόρυξης άνθρακα, γνωστός ως Pyramiden. Τον αγόρασε η ΕΣΣΔ από τη Σουηδία το 1927 και κάποτε εκεί ζούσαν πάνω από 1000 άνθρωποι. Εγκαταλείφθηκε όμως το 1998. Σήμερα τα σημάδια εκείνων των ανθρώπων είναι μια ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, μια μηχανή προβολής και ένα δωμάτιο που ξεχειλίζει με ρολά φιλμ.

Μεγάλο μέρος του παλαιού εξοπλισμού παρέμεινε εκεί

Αυτό το απομονωμένο, παγωμένο τοπίο έκανε μεγάλη εντύπωση στον φωτογράφο Christopher Michel. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, ήταν από το δεύτερο ταξίδι του στην Αρκτική, και, όπως λέει, είναι απόλυτα γοητευμένος από το απομακρυσμένο τοπίο που στερείται ανθρώπων.


Η πόλη Longyearbyen, όπου τα χιόνια ξεπερνούν τους κατοίκους που είναι κοινό γι' αυτούς να κυκλοφορούν με τουφέκια, κάτι που είναι αναγκαίο για την προστασία τους από τις πολικές αρκούδες

Το εγκαταλελειμμένο Ορυχείο 2Β ακριβώς έξω από το Longyearbyen

Μέσα στο Ορυχείο 2B

Εγκαταλελειμμένες καλύβες στο σταθμό Kinnvika Polar Research.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου