Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Οι βράχοι που ισορροπούν και που απεικονίζονται σε όλα τα χαρτονομίσματα της Ζιμπάμπουε


Η χώρα διέθετε χαρτονόμισμα ονομαστικής αξίας 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!



Δείτε ακόμη:
Πολλά μηδενικά: Τα μεγαλύτερα σε αξία χαρτονομίσματα του κόσμου

Αυτοί οι τρεις βράχοι που ισορροπούν ήταν κάποτε το βασικό μοτίβο σε ένα από τα νομίσματα με την υψηλότερη ονομαστική αξία στον κόσμο, στο δολάριο της Ζιμπάμπουε. Κάθε χαρτονόμισμα που εκδόθηκε από την Κεντρική Τράπεζα, από αυτό του ενός δολαρίου που εκδόθηκε μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1980, μέχρι και το 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (100.000.000.000.000) που εκδόθηκε στο ζενίθ του υπερ-πληθωρισμού της χώρας το 2008, απεικόνιζε αυτούς τις τρεις βράχους στη Ζιμπάμπουε.

Οι τρεις βράχοι επιλέχθηκε ως αλληγορία για την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος μετά την ανεξαρτησία της χώρας -έγινε ανεξάρτητη το 1965 ως Ροδεσία και μετονομάστηκε σε Ζιμπάμπουε το 1980. Οι βράχοι βρίσκονται σε ένα εθνικό πάρκο στο Epworth, ένα προάστιο στα περίχωρα της πρωτεύουσας της χώρας Χαράρε. Οι βράχοι που απεικονίζονται είναι το πιο εμβληματικό παράδειγμα αυτής της περιοχής με ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα: σε όλη τη Ζιμπάμπουε υπάρχουν βράχοι που ισορροπούν φυσικά.

Τα φυσικά καταφύγια που σχηματίζονται από τους βραχώδεις σχηματισμούς στο Matopos Hills, μέρος του Εθνικού Πάρκου Matopos στην Κεντρική Ζιμπάμπουε, υπάρχουν από την παλαιολιθική εποχή.

Η Ιπτάμενη Βάρκα - πηγή

Το δολάριο της Ζιμπάμπουε όμως, δεν υπάρχει πια. Η κυβέρνηση εγκατέλειψε ουσιαστικά το νόμισμά της και το αποτίμησε εξ ολοκλήρου το 2015 -τα οικονομικά προβλήματα της χώρας είναι εντονότατα, με κυριότερο τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος είναι και ο υψηλότερος στον κόσμο (2.200.000%).

Σήμερα, η Ζιμπάμπουε έχει ένα σύστημα πολλαπλών νομισμάτων. Χρήματα από σχεδόν κάθε χώρα του κόσμου γίνονται δεκτά ως νόμιμο νόμισμα: το δολάριο Αυστραλίας, η βρετανική λίρα, το κινεζικό γουάν, το ευρώ, η ινδική ρουπία, το ιαπωνικό γεν, το ραντ της Νότιας Αφρικής. Ωστόσο, κυρίαρχο είναι το δολάριο των ΗΠΑ. Τα "Bond coins" των 1, 2, 5, 10, 25 και 50 cent δίνονται ως ρέστα.


Πέρυσι, η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε εισήγαγε ένα "bond note" που είναι συνδεδεμένο με το δολάριο των ΗΠΑ και εμφανίζει τους ίδιες βράχους. Επί του παρόντος, μόνο ένα χαρτονόμισμα των 2 είναι σε κυκλοφορία, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισάγει σταδιακά νομίσματα των 5, 10, 20 και 50 δολαρίων τους προσεχείς μήνες.

Το να έχει μια χώρα για νόμισμα το αντίστοιχο μιας άλλης είναι ασυνήθιστο, αλλά η Ζιμπάμπουε δεν είναι η μοναδική. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη παλαιότερα είχε το νόμισμά της συνδεδεμένο με το γερμανικό μάρκο και πλέον με το ευρώ. Για 50 περίπου χρόνια, υπήρχε de facto ισοτιμία μεταξύ του νομίσματος της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου