Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Μέσα στο στριμωγμένο εκθετήριο ενός συλλέκτη χαρτών


Με 24.000 χάρτες και 760 υδρόγειες σφαίρες, ο χώρος με τους χάρτες του Murray Hudson είναι γεμάτος θησαυρούς



Μερικοί από τους χάρτες και τις υδρόγειες σφαίρες στο εκθετήριο του Hudson

Τους πιο ζεστούς μήνες του 1964, ο Murray Hudson παρακολουθούσε ένα μάθημα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κάθε μέρα στο δρόμο για το μάθημα περνούσε έξω από το Sanders, ένα κατάστημα με χάρτες αντίκες. Μια μέρα, κατά τα τέλη των σπουδών του, μπήκε μέσα. Εκείνη την ημέρα έγινε συλλέκτης χαρτών.

Ο Hudson μπήκε στο κατάστημα νομίζοντας ότι θα αγόραζε μερικές εκτυπώσεις για την οικογένειά του στις Η.Π.Α., αλλά αμέσως τον κατέλαβαν οι χάρτες. "Κατέληξα να αγοράσω 52 χάρτες εκείνη την ημέρα και ο μόνος λόγος που σταμάτησα ήταν γιατί ξέμεινα από χρήματα", έχει δηλώσει.

Σήμερα, ο Hudson κατέχει κάτι που λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή στον κόσμο με χάρτες-αντίκες, γκραβούρες και υδρόγειες σφαίρες. Η συλλογή του, που βρίσκεται στην πόλη Halls του Τενεσί, περιέχει 24.000 χάρτες, πάνω από 6.700 βιβλία, 2.690 εκτυπώσεις και 760 υδρόγειες σφαίρες.

Η συλλογή του δεν είναι απλά η μεγαλύτερη. Περιέχει μερικούς από τους πιο συναρπαστικούς παλιούς χάρτες και σφαίρες του κόσμου, μιας εποχής που έχει περάσει.

Μια γαλλική έκδοση του 1756 του "χάρτη Mitchell" της Βόρειας Αμερικής κατά τη διάρκεια του Επαναστατικού πολέμου. Είχε χρησιμοποιηθεί για τις διεθνείς συνθήκες μέχρι τον 20ο αιώνα και πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι είναι ο πιο σημαντικός χάρτης στην αμερικανική ιστορία.

Εκτός από δύο από τους πρώτους άτλαντες από τον 18ο αιώνα που δημιουργήθηκαν στην Αμερική, η συλλογή του περιέχει δυο δίδυμες μικρές σφαίρες με ύψος μόλις 3 ίντσες. Κάθε σφαίρα είναι προσεκτικά βαμμένη στο χέρι: η μια περιέχει έναν χάρτη του κόσμου, ενώ η άλλη δείχνει ένα πιο ευφάνταστο χάρτη των ουρανών.

Η πρώτη από τις δυο μικροσκοπικές σφαίρες του 1778. Αυτή είναι που απεικονίζει τον χάρτη του πλανήτη μας

Η δεύτερη από το δυο σφαίρες. Αυτή απεικονίζει τον ουρανό και αστερισμούς που είναι ορατοί από τη Γη

Ένας άλλος αξιοσημείωτος χάρτης της συλλογής είναι το Isola Spagnuola, ένας χάρτης του 16ου αιώνα του νησιού Ισπανιόλα στην Καραϊβική. Ο ξυλόγλυπτος χάρτης είναι γεμάτος με απεικονίσεις ιστιοφόρων και θαλάσσιων τεράτων.

Ο Isola Spagnuola

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου