Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Η παράξενη κρυπτοζωολογική υπόθεση του de Loys' Ape


Η κρυπτοζωολογία είναι ένας συναρπαστικός τομέας που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει όριο στην ανθρώπινη φαντασία. Όμως, αν και όλοι μας έχουμε ακούσει για πλάσματα όπως ο Μεγαλοπόδαρος, ο de Loys' Ape χάνεται στις σκοτεινότερες γωνιές της κρυπτοζοωλογίας.



Στα 1920, ο Louis Francois Fernand Hector de Loys ήταν ένας πρωτοπόρος της γεωλογίας –ειδικά στον τομέα της αναζήτησης πετρελαίου. Μια μέρα, ενώ εργάζονται στις ακτές του Ρίο Τάρα, μια επικίνδυνη περιοχή μεταξύ Κολομβίας και Βενεζουέλας, ο Ελβετός γεωλόγος και η ομάδα του υποτίθεται ότι συνάντησαν ένα ζευγάρι πολύ παράξενων πιθήκων. Σύμφωνα με τον de Loys, οι πίθηκοι ήταν τεράστιοι, περπατούσαν όρθιοι και δεν είχαν ουρά. Όταν είδαν τους άντρες, αντέδρασαν με έναν μάλλον ανθρώπινο τρόπο: φώναξαν και χειρονομούσαν προς αυτούς εκνευρισμένοι.

Όπως συνέβαινε τότε, η ομάδα άνοιξε πυρ εναντίον των πιθήκων, και υποτίθεται ότι σκότωσε το θηλυκό. Ο de Loys έστησε το σώμα και τράβηξε φωτογραφίες. Από αυτές, μόνο μια φωτογραφία σώζεται, το δε σώμα, αν και ο de Loys προσπάθησε να το σώσει, χάθηκε όταν ανατράπηκε το σκάφος του. Αργότερα, ο γεωλόγος ισχυρίστηκε ότι είχε καταφέρει να διατηρήσει το κρανίο, αλλά διαβρώθηκε όταν η ομάδα του το χρησιμοποίησε σαν δοχείο αλατιού.

Όταν ο Ελβετός ανθρωπολόγος George Alexis Montandon βρήκε αργότερα την φωτογραφία του de Loys' Ape, δήλωσε ότι μια ομάδα πρωτόγονων ανθρώπων -σαν πίθηκοι- ζουν στη Νότια Αμερική. Ονόμασε το νέο είδος "Ameranthropoides loysi" (και Ateles loys) και το συνέδεσε με αναφορές των ντόπιων που ανέφεραν παράξενα, τριχωτά τέρατα, που ήταν γνωστά ότι απήγαγαν γυναίκες και καταβρόχθιζαν ανθρώπινη σάρκα.

Ακόμη όμως και τότε, η Ευρώπη ήταν μάλλον κυνική για την ανακάλυψη ενός "κρίκου" στη Νότια Αμερική. Οι βοτανολόγοι έψαξαν εξονυχιστικά τα φυτά στην φωτογραφία και πρότειναν ότι η φωτογραφία δεν είχε τραβηχτεί καν στο ποτάμι που ο de Loys υποστήριξε ότι είχε δει τα πλάσματα. Κάποιοι δε υποστήριξαν ότι το πλάσμα έμοιαζε με έναν πίθηκο αράχνη (Ateles belzebuth).

Ateles belzebuth - πηγή

Το κίνητρο πίσω από αυτό το hoax μπορεί να είναι πολύ πιο βαθύ και ύπουλο. Εκείνη την εποχή, η ιδέα ότι οι άνθρωποι δεν μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο δεν ήταν μόνο δημοφιλής, αλλά ήταν και η βάση για φυλετικές διακρίσεις. Υποστηρίζοντας ότι οι ιθαγενείς της Νοτίου Αμερικής δεν απείχαν απ' αυτόν τον μυστήριο πίθηκο, ο Montandon μπορούσε να βρει τον "χαμένο κρίκο" που ζητούσε. Ο Montandon μάλιστα είχε ξεκάθαρη φυλετική θέση -τόσο ξεκάθαρη που σκοτώθηκε από την γαλλική Αντίσταση το 1944.

Ενώ μερικοί κρυπτοζοωλόγοι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να ελπίζουν ότι το πλάσμα στην φωτογραφία είναι ένα ανεξερεύνητο πρωτεύον, ασχέτως το γιατί τραβήχτηκε η φωτογραφία, χρησιμοποιήθηκε ευρέως για την φυλετική διάκριση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου