Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Το όνομα αυτής της λίμνης είναι πολύ μεγάλο για να μπει στον τίτλο


Αν μπορείτε πείτε "Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg"!



Το μεγαλύτερο όνομα πόλης στον κόσμο είναι το Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Η Llanfair PG, όπως αποκαλείται συχνά εν συντομία, είναι ένα ψαράδικο χωρίο στην Ουαλία οι κάτοικοι του οποίου επέλεξαν αυ΄το το όνομα για το χωριό τους στα 1860. Σημαίνει "η εκκλησία της Παναγίας στην κουφάλα μιας λευκής φουντουκιάς κοντά σε μια άγρια δίνη και η εκκλησία του Tysilio (σημείωση: ο St. Tysilio ήταν επίσκοπος της Ουαλίας, πρίγκιπας και λόγιος) στην κόκκινη σπηλιά".

Κάπου στην Μασαχουσέτη όμως των ΗΠΑ, υπάρχει και μια λίμνη που το όνομά της είναι ακόμη ένας σιδηρόδρομος.

Η μικρή πόλη Webster στην Μασαχουσέτη πήρε το όνομά της από έναν πολιτικό, τον Daniel Webster. Βρίσκεται βόρεια των συνόρων με το Κονέκτικατ, στις ακτές της ομώνυμης λίμνης Webster. Αλλά η λίμνη είχε διαφορετικό όνομα των Ινδιάνων Nipmuc. Ως εκ τούτου, η United States Board on Geographic Names (ένα ομοσπονδιακό συμβούλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που σκοπός του είναι να καθιερώνει και να διατηρεί τα γεωγραφικά ονόματα σε όλες τις ΗΠΑ) την αποκαλεί "λίμνη Chaubunagungamaugg" (18 γράμματα), που συνήθως μεταφράζεται ως "μεθοριακός ψαρότοπος".


Σε έναν χάρτη της Μασαχουσέτης το 1831, ένας ανώνυμος χαρτογράφος κατάφερε να κάνει το όνομα πιο μεγάλο γράφοντας την λίμνη "Chargoggagoggmanchoggagogg" (26 γράμματα). Προφανώς την μπέρδεψε με την κοντινή Manchaug Pond και συνδύασε τα δυο ονόματα.

Αλλά ο πραγματικός ένοχος είναι ο Laurence Daly, που διεύθυνε την εφημερίδα του χωριού για χρόνια. Κάπου στα 1921, ο Daly τύπωσε μια αστεία ιστορία που ισχυριζόταν ότι το πλήρες ινδιάνικο όνομα της λίμνης ήταν το -δυσκολοπροφέρετο- Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg (46 γράμματα!), και σήμαινε "Εσύ ψαρεύεις σ' αυτή την μεριά, εγώ θα ψαρέψω στην δική μου μεριά και κανείς δε θα ψαρεύει στη μέση". Ο ίδιος αργότερα δήλωσε τη λύπη του επειδή το αυθεντικό όνομα απορρίφθηκε λόγω του ψεύτικου.

Και έτσι έγινε. Το ευφάνταστο όνομα των 46 γραμμάτων άρεσε στους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού και η φάρσα του Daly έπιασε.


Σήμερα, πολλές πινακίδες γύρω από τη λίμνη εξακολουθούν να έχουν το πλήρες όνομα με τις 14 συλλαβές, ενώ ένα κατάστημα που βρίσκεται κοντά, αναφέρει το όνομα σε μια πινακίδα μήκους 23 μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου