Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Μερικά από τα πιο μεγάλα πράγματα που στείλαμε στο διάστημα


Έχουμε στείλει πυραύλους που ζυγίζουν αμέτρητους τόνους στο διάστημα. Και έχουμε δημιουργήσει σταθμούς στο μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου που είναι σε μόνιμη τροχιά γύρω από τη Γη. Ορισμένα απ' αυτά τα αντικείμενα που βρίσκονται στο διάστημα μένουν εκεί για μεγάλες χρονικές περιόδους. Δείτε μερικά από τα μεγαλύτερα αντικείμενα που θέσαμε σε τροχιά.



Δείτε ακόμη:
Μερικές από τις πιο απίστευτες εικόνες του Hubble
Η φωτογραφία του Hubble που άλλαξε την αστρονομία για πάντα
Πόσο μεγάλος είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός;
Όλοι οι διαστημικοί σταθμοί της Ιστορίας
Νεκροταφείο διαστημικών οχημάτων: Εκεί που "πεθαίνουν" τα διαστημόπλοια
Σεληνιακά σκουπίδια: Πώς το φεγγάρι έγινε ένας σκουπιδότοπος

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (εικόνα πάνω)
Το μήκος του είναι 51 μέτρα, το πλάτος του 109 και το ύψος του 20 μέτρα και ζυγίζει 450 τόνους. Είναι μεγαλύτερος από τον ρωσικό Μιρ αλλά και το Skylab. Ο σταθμός δεν εκτοξεύτηκε ολόκληρος, αλλά κατασκευάστηκε τμηματικά. Η συναρμολόγησή του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1998, το πρώτο του πλήρωμα εγκαταστάθηκε τον Νοέμβριο του 2000 και ο σταθμός ολοκληρώθηκε το 2011.


Saturn V


Ο πύραυλος Saturn V ζύγιζε 2,97 τόνους, είχε ύψος 110,6 μέτρα και χρησιμοποιήθηκε από τη NASA σε 13 αποστολές από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα των ΗΠΑ. Είναι ο ψηλότερος, ο βαρύτερος και πιο δυνατός πύραυλος που εστάλη ποτέ σε χαμηλή τροχιά, αλλά ο σχεδιασμός του χρησιμοποιήθηκε για να στείλει και αστροναύτες πολύ μακρύτερα από την τροχιά της Γης. Η NASA χρειάστηκε τον Saturn V για να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη, αλλά και για την έναρξη του Skylab. Χρησιμοποιήθηκε μεταξύ του 1967 και του 1973.


Μιρ


Είναι ο πρώτος διαστημικός σταθμός χώρας εκτός των ΗΠΑ. Ο Μιρ κατασκευάστηκε από την ΕΣΣΔ το 1986. Ζυγίζει 129.700 κιλά και έχει μήκος 19 μέτρα, πλάτος 31 και ύψος 27,5. Την εποχή που ολοκληρώθηκαν οι έξι μονάδες του ήταν ο μεγαλύτερος διαστημικός σταθμός, πιο μεγάλος και από τον Skylab. Τελικά τον ξεπέρασε ο ΔΔΣ, αλλά την ημέρα της εισόδου του στην ατμόσφαιρα της Γης το 2001 καταστράφηκε.


Διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ


Το Hubble είναι το μεγαλύτερο του είδους του από το 1990. Έχει κάνει πάνω από 1,3 εκατομμύρια παρατηρήσεις από την ημέρα της εκτόξευσής του. Ζυγίζει όσο περίπου δυο ενήλικες αφρικανικοί ελέφαντες και έχει μήκος όσο ένα σχολικό λεωφορείο. Τέθηκε σε τροχιά από το αμερικανικό Διαστημικό Λεωφορείο Ντισκάβερι τον Απρίλιο του 1990 και έχει πάρει το όνομά του από τον αστρονόμο Έντγουιν Χαμπλ.


Skylab


Ενώ ο Skylab δεν είναι ο μεγαλύτερος διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη, είναι ο πρώτος. Ο Skylab, που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη από το 1973 μέχρι το 1979, ζύγιζε 77.111 κιλά. Οι αστροναύτες μπορούσαν να επισκεφθούν το εργαστήριο για μια περίοδο μέχρι και 84 ημέρες το χρόνο, πλευρίζοντας τον σταθμό που περιελάμβανε το εργαστήριο και ένα ηλιακό παρατηρητήριο. Καθώς η τροχιά του Skylab μεταβλήθηκε νωρίτερα από το προσδόκιμο ζωής των εννέα χρόνων, η NASA δεν είχε κάποιο σχέδιο πως να φέρει τον σταθμό πίσω στη Γη. Αντ' αυτού, συνετρίβη και ενώ το μεγαλύτερο μέρος του σταθμού έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό, κάποια συντρίμμια έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές στη δυτική Αυστραλία.


Αυτοματοποιημένο Όχημα Μεταφοράς


Γεμάτο οξυγόνο, νερό, τροφή, ρουχισμό, ανταλλακτικά και πειράματα, το 20τονο όχημα μεταφέρθηκε στο διάστημα από τον εκτοξευτή Ariane 5 το 2012 καθ' οδόν για τον ανεφοδιασμό του ΔΔΣ. Η πιο βαριά εκτόξευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, έστειλε 777 τόνους στο διάστημα -τόσο ζύγιζε το μη επανδρωμένο όχημα και ο πύραυλος. Παρέμεινε 6 μήνες στον ΔΣΣ και γεμάτο σκουπίδια κάηκε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό κατά την επιστροφή του στη Γη.

από: popularmechanics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου