Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Πώς ο Γουλιέλμο Μαρκόνι ξεγέλασε το θάνατο... δύο φορές


Είναι γνωστό ότι στον Τιτανικό υπήρχαν πολλοί διάσημοι όπως οι John Jacob Astor, Benjamin Guggenheim και Isidor Straus. Άλλοι πάλι, ενώ είχαν εισιτήριο δεν επιβιβάστηκαν ποτέ, όπως οι Milton Hershey, Henry Clay Frick και J.P. Morgan. Αλλά μόνος ένας απέφυγε την τραγωδία δύο φορές.



Δείτε ακόμη:
Η γυναίκα που επιβίωσε από δυο ναυάγια και ένα ατύχημα
15 Απριλίου 1912: Τα παγόβουνα που βύθισαν τον Τιτανικό
Η τελευταία γνωστή φωτογραφία του Τιτανικού εν πλω
Φωτογραφίες και ένα σημείωμα περιγράφουν μια βλοσυρή ανακάλυψη στην τελευταία λέμβο του Τιτανικού
Τα 5 θρυλικά ναυάγια της ανθρωπότητας

Ο Ιταλός νομπελίστας εφευρέτης, γνωστός ως ο πατέρας της εκπομπής ραδιοκυμάτων σε μεγάλη απόσταση, μαρκήσιος Γουλιέλμο Μαρκόνι -που παρεμπιπτόντως, γεννήθηκε το 1874 τέτοιες μέρες, στις 25 Απριλίου συγκεκριμένα- , είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στο παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού και μάλιστα δωρεάν. Αν και η οικογένειά του ήθελε εναγωνίως να ταξιδέψει με το τραγικό υπερωκεάνιο, ο Μαρκόνι ταξίδεψε στις ΗΠΑ τρεις μέρες πριν τον απόπλου του Τιτανικού. Είχε πολλές δουλειές και προτίμησε την μικρογραφία του πλοίου, το Λουζιτανία. Αν και ο Μαρκόνι δεν επιβιβάστηκε ποτέ στον Τιτανικό, κατέληξε να εμπλακεί: μέσω του ασύρματό του του στο πλοίο και των δύο χειριστών του και ήταν της εταιρίας του, της Marconi Company. "Όσοι σώθηκαν, σώθηκαν χάρη σε ένα άνθρωπο, τον κ. Μαρκόνι... και την θαυμάσια εφεύρεσή του", είχε δηλώσει κάποτε κάποιος.

Τρία χρόνια μετά την τραγωδία, τον Απρίλιο του 1915, ο Μαρκόνι ταξίδεψε από τις ΗΠΑ με το Λουζιτανία για να καταθέσει σε μια δίκη που αφορούσε μια πατέντα. Όταν το πλοίο πλησίαζε στο τέλος του ταξιδιού του, τον Μάιο -χωρίς ο Μαρκόνι να είναι πάνω στο πλοίο- το Λουζιτανία βυθίστηκε από ένα γερμανικό υποβρύχιο. Σχεδόν 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο εκατομμυριούχος Alfred Gwynne Vanderbilt. Ο Vanderbilt, όπως και ο Μαρκόνι, είχε προσκληθεί και ο ίδιος να ταξιδέψει με τον Τιτανικό, αλλά ούτε αυτός αποδέχτηκε την πρόσκληση.

Ο θάνατος του Μαρκόνι το 1937, σε ηλικία 63 ετών, δεν είχε να κάνει ούτε με παγόβουνα, τορπίλες ή νερό. Ήταν απλά ένα έμφραγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου