Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ένας φωτογράφος που δημιουργεί καταπληκτικές φωτογραφίες πλανητών


Ο φωτογράφος Adam Makarenko διαθέτει ένα portfolio γεμάτο με φωτογραφίες του διαστήματος που μοιάζουν σαν να τις τράβηξε κάποιο από τα οχήματα της NASA. Αλλά κάθε ένας από τους πλανήτες και τα τοπία είναι στην πραγματικότητα χειροποίητα.



"Το 90% της δουλειάς είναι δοκιμές και λάθη. Δεν υπάρχουν εγχειρίδια για μινιατούρες", λέει ο Makarenko.

Ο Makarenko δημιουργεί τους πλανήτες του από αφρό και γύψος και σχεδιάζει τις επιφάνειες με τη χρήση υλικών όπως ο χλωριούχος σίδηρος, το χρώμα και το τσιμέντο.



Για να δημιουργήσει τους πλανητικούς δακτυλίους, ο Makarenko τραβάει long exposure φωτογραφίες πολύχρωμου χαρτιού σε ένα σπιτικό πικάπ. Όλα, εκτός από τους δακτυλίους, πρέπει να είναι μαύρα ώστε να δημιουργηθεί μια καθαρή φωτογραφία και το πικάπ πρέπει να περιστρέφεται ομαλά για να αποφευχθούν τα "κουνήματα" στους δακτυλίους.

Για τα τοπία του, ο Makarenko χρησιμοποιεί τα πάντα, από τσιμέντο μέχρι πηλό. Η βάση κάθε σετ, διαστάσεων 8x8 πόδια, είναι κατασκευασμένη από φελιζόλ.



"Συνήθως, πρέπει να τραβήξω τα τοπία σε δύο ή τρία μέρη, γιατί δεν μπορώ να τα τοποθετήσω φυσικά στο χώρο. Χρησιμοποιώ συχνά μια προοπτική, ή κάνω τα πράγματα να φαίνονται μικρότερα καθώς οπισθοχωρώ για να πλαστογραφήσω την απόσταση".

Τα αστέρια στις φωτογραφίες γίνονται με το άνοιγμά οπών σε μαύρο χαρτί και τον φωτισμό του χαρτιού από πίσω. Παστέλ χρησιμοποιούνται σε όλες τις μαύρες επιφάνειες για να δημιουργηθεί η εμφάνιση των διαστημικών αερίων.



Δεδομένου ότι χρειάζεται μεγάλο βάθος πεδίου (depth of field) κατά τη λήψη των μικροσκοπικών σκηνών του, ο Makarenko χρησιμοποιεί διάφραγμα f/22, ή και μεγαλύτερο. Η ελάχιστη απόσταση εστίασης των φακών πρέπει να είναι κάτω από 1 πόδι. Οι σκηνές του φωτίζονται συνήθως με μια λάμπα που μιμείται το φως του ήλιου.

Μόλις ο Makarenko φωτογραφίσει όλα συστατικά που απαιτούνται για μια σκηνή, τα συνδυάζει σε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας το Photoshop.

"Προσπαθώ να κάνω τα περισσότερα με την κάμερα. Δεν μου αρέσει να περνάω πολύ χρόνο στο Photoshop. Ουσιαστικά είναι απλά αποκοπή και επικόλληση".




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου