Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

Ο μύθος του αγάλματος ενός αγγέλου


Το επίσημο όνομα γι' αυτό το στοιχειωμένο μνημείο που στέκεται στον τάφο του Francis Haserot στο Lakeview Cemetery, στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ, είναι Angel of Death Victorious (ο Άγγελος του Θανάτου Νικηφόρος). Είναι επίσης γνωστό ως ο Weeping Angel (Άγγελος που Θρηνεί) λόγω των μαύρων λεκέδων στο πρόσωπό του που τον κάνουν να μοιάζει σαν να κλαίει.




Ο άγγελος -που είναι επίσης γνωστός και ως ο Άγγελος του Haserot- κρατάει έναν ανεστραμμένο πυρσό και σβήνει την φωτιά, μια εικόνα που αντιπροσωπεύει τον αναπόφευκτο θρίαμβο του θανάτου στους ζωντανούς. Η εμφάνιση του Αγγέλου δεν έχει τίποτα το μη κοσμικό. Το άγαλμα είναι χάλκινο και η επιφάνεια του αποχρωματίστηκε με την πάροδο των χρόνων από την υγρασία που συγκεντρώνεται στην επιφάνειά του που στη συνέχεια στάζει στο έδαφος.


Πολλοί ταξιδευτές ανέφεραν ότι το άγαλμα είναι πηγή πολλών θρύλων με φαντάσματα. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι βλέπουν τον άγγελο να κινείται ή και να κλαίει.


Ο Άγγελος είναι δημιουργία του γεννημένου στη Δανία γλύπτη Herman N. Matzen, έργα του οποίου υπάρχουν σε όλη την πόλη του Κλίβελαντ. Ο Matzen γεννήθηκε το 1861, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Ντιτρόιτ του Μίτσιγκαν και μετά από σπουδές στην Ευρώπη, επέστρεψε στις ΗΠΑ, ζώντας στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Ο γλύπτης, ο οποίος πέθανε το 1938, είναι θαμμένος στο ίδιο νεκροταφείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου