Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Οι θανατηφόρες δροσοσταλίδες της Δροσερά


Κοιτάξτε καλά, αλλά μην ακουμπάτε! Αυτές οι όμορφες σταγόνες δροσιάς στην άκρη των φυτών που μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνονται. Στην πραγματικότητα, δεν είναι δροσιά, αλλά πρόκειται για βλεννώδη.



Το βλεννώδες είναι ένα παχύ, εξαιρετικά κολλώδες υλικό το οποίο παράγεται από τα περισσότερα φυτά του πλανήτη. Συνήθως βοηθά το φυτό να αποθηκεύει νερό και να βλασταίνει τους σπόρους του, σε μερικά δε φυτά, χρησιμεύει ως είδος επείγουσας τροφής. Η Δροσερά ωστόσο, έχει πολύ πιο σκοτεινό λόγο για την παραγωγή βλεννώδους υλικού.


Τα φύλλα του Δροσερά, του μεγαλύτερου γένους σαρκοβόρων φυτών με περισσότερα από 194 είδη στην οικογένειά του, είναι γεμάτα με βλεννώδη. Μόλις κάποιο έντομο ακουμπήσει πάνω στο κολλώδες υγρό, δεν μπορεί να ξεφύγει. Το έντομο πεθαίνει και η Δροσερά συμπληρώνει τη διατροφή του με τα μέταλλα που βρίσκονται στο σώμα του εντόμου.


Το έντομο πεθαίνει είτε γιατί εξαντλείται από την προσπάθεια αν ξεφύγει, είτε ασφυκτιά. Όπως και να έχει, πεθαίνει μετά από 15 λεπτά από την πρώτη επαφή.


Η επιστημονική ονομασία του φυτού είναι Drosera rotundifolia, δηλαδή, Δροσερά η στρογγυλόφυλλη. Το όνομά του προέρχεται από το ελληνικό "δρόσος".


Το φυτό σχηματίζει όρθιες ροζέτες, οι οποίες μπορούν να ποικίλουν σε μήκος από περίπου 1 εκατοστό μέχρι και σχεδόν 1 μέτρο, ανάλογα το είδος. Ορισμένα είδη έχουν προσαρμοστεί στην αναρρίχηση, οπότε μπορούν να φτάσουν ως και 3 μέτρα μήκος. Αν και φαίνονται κάπως ευαίσθητα, είναι εκπληκτικά ανθεκτικά και μπορούν να φτάσουν σε ηλικία πάνω από 50 χρόνια.


Παρατηρώντας κανείς ένα φυτό Δροσεράς, θα δει ότι μετακινούνται. Για την ακρίβεια, οι ροζέτες τους κινούνται όταν έρθει σε επαφή κάποιο θήραμα. Οι ροζέτες καμπυλώνουν και συσπειρώνονται.


Η επιστημονική ονομασία αυτής της αντίδρασης ονομάζεται θιγμονάστη και η Δροσερά έχει θεαματικά γρήγορη ανταπόκριση. Ορισμένα είδη κάμπτουν τα πλοκάμια τους μέσα σε ένα 1/10 του δευτερολέπτου από τη στιγμή της επαφής. Τα περισσότερα είδη όμως της Δροσερά χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα. Κάποια δε είδη της έχουν και ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό: μόλις το θήραμα κολλήσει και πεθάνει, το καλύπτουν κάμπτοντας ένα φύλλο γύρω του.


Τα άνθη της Δροσερά είναι σχεδόν πάντα πιο ψηλά από τις ροζέτες. Κάποτε οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτό συνέβαινε ώστε οι επικονιαστές να μην γίνονται θύματα του φυτού. Ωστόσο, σήμερα πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο προσελκύουν περισσότερους επικονιαστές. Βέβαια, και αυτά τα έντομα είναι ευπρόσδεκτα στο δείπνο τους...


Τα διάφορα γένη του φυτού μπορούν να βρεθούν από την Αλάσκα μέχρι τη Νέα Ζηλανδία -η Αυστραλία φιλοξενεί πάνω από 50% του είδους.

από: kuriositas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου