Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Δυο χειρόγραφες σημειώσεις του Αϊνστάιν με σκέψεις για την καλή ζωή


Ο διάσημος επιστήμονας έδωσε δυο σημειώσεις σε έναν αγγελιαφόρο αντί για φιλοδώρημα.



Δείτε ακόμη:
Το φαινόμενο Αϊνστάιν μέσα από τα μεγαλύτερα αποφθέγματά του
Όταν ο Αϊνστάιν έβγαζε γλώσσα
Η μοναδική φωτογραφία του Αϊνστάιν με την διάσημη εξίσωση E=mc2
Το απολυτήριο του Αϊνστάιν που καταρρίπτει ένα μύθο 100 χρόνων
Το 1911 ο Αϊνστάιν συμβούλευε την Μαρί Κιουρί να αγνοεί τα "τρολ"

Το 1922, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν σε ένα ξενοδοχείο στο Τόκιο και έγραψε δύο σκέψεις του. "Wo ein Wille ist, da ist auch ein Weg" -εκεί όπου υπάρχει μία θέληση, εκεί υπάρχει και ένας δρόμος (η φράση αποδίδεται στον Λένιν)- και "Stilles bescheidenes Leben gibt mehr Glueck als erfolgreiches Streben, verbunden mit bestaendiger Unruhe" -μία ήσυχη και σεμνή ζωή φέρνει περισσότερη χαρά από την αναζήτηση της επιτυχίας που συνεπάγεται διαρκή αναστάτωση.

Αυτές τις δύο σημειώσεις τις έδωσε αντί για φιλοδώρημα σε έναν αγγελιαφόρο που του πήγε ένα μήνυμα. Ίσως, ο διάσημος επιστήμονας να μην είχε πάνω ψιλά. Ίσως ο αγγελιαφόρος να μην ήθελε φιλοδώρημα. Αλλά ο Αϊνστάιν είχε την ιδέα ότι αυτά τα μικρά κομμάτια χαρτιού μπορεί να αξίζουν πολύ περισσότερο από μια χούφτα ψιλά μια μέρα.

Όταν ο επιστήμονας έφτασε στο Τόκιο, τον υποδέχτηκε πλήθος οπαδών του. Ταξίδευε σε όλο τον κόσμο -Αμερική, βρετανική Παλαιστίνη και νοτιοανατολική Ασία- δίνοντας μια σειρά διαλέξεων. Όταν έλαβε το τηλεγράφημα που τον ενημέρωνε ότι είχε κερδίσει το βραβείο Νόμπελ βρισκόταν στην Ασία. Ίσως, όταν έδωσε στον αγγελιαφόρο αυτές τις δύο σημειώσεις, είχε καταλάβει τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτή η αυξανόμενη φήμη του.

Η μια από τις σημειώσεις είναι γραμμένη σε επιστολόχαρτο του Imperial Hotel στο Τόκιο. Η άλλη είναι σε ένα λευκό κομμάτι χαρτί. Και οι δύο σημειώσεις θα πωληθούν σε δημοπρασία στο Ισραήλ, από έναν ανώνυμο Γερμανό. Δεν είναι σαφές πώς αυτές οι σημειώσεις άλλαξαν χέρια και επανεμφανίστηκαν τώρα, αλλά είναι δυο μικρές συμβουλές για το πώς ο Αϊνστάιν αντιμετώπιζε τους ανθρώπους και του πώς έβλεπε τον κόσμο από την άποψη της ανθρώπινης εμπειρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου