Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: SE2/ EP47


Η εκδίκηση των 47 rōnin (Shi-jū-shichi-shi, forty-seven samurai), γνωστή ως και βεντέτα Akō, είναι ένα ιστορικό γεγονός του 18ου αιώνα που συνέβη στην Ιαπωνία και στο οποίο μια ομάδα rōnin, δηλαδή ακέφαλων και περιπλανώμενων σαμουράι που δεν υπηρετούν κάποιον άρχοντα, εκδικήθηκαν τον θάνατο του κυρίου τους. - πηγή



Κάμποσες χιλιάδες -και βάλε- ιπποδύναμης...




Ρεκόρ από drone που πέταξε σχεδόν στα 5.000 μέτρα



Ένα επιστημονικό σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) έφθασε σε ύψος 4.900 μέτρων, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για πτήσεις από τέτοιες συσκευές.

Η πτήση έγινε πάνω από τις Περουβιανές Άνδεις και το drone συνέλεξε στοιχεία για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους παγετώνες και τις χιονισμένες περιοχές.


Κοζάνη: Όταν η ομίχλη «κατάπιε» τη γέφυρα της Νεράιδας



Μία από τις πιο εντυπωσιακές γέφυρες της Ελλάδας βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοζάνης και είναι γνωστή ως η Υψηλή Γέφυρα των Σερβιών.

Το τοπίο είναι υπέροχο, καθώς η γέφυρα είναι χτισμένη στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, όπου γύρω του υψώνονται τα Πιέρια Όρη, το Βέρμιο, ο Τίταρος, το Άσκιο κλπ. Μάλιστα, στις 10 Νοεμβρίου έπιασε πυκνή ομίχλη στον οικισμό Νεράιδα Κοζάνης, όπου βρίσκεται και το μαγευτικό αυτό τοπίο, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να τραβήξουν ένα εντυπωσιακό timelapse video.

Η Υψηλή Γέφυρα των Σερβιών είναι μία από τις μεγαλύτερες γέφυρες της Ελλάδας, εγκαινιάστηκε το 1975 και στηρίζεται σε 27 κολόνες. Η συγκεκριμένη θέα που φαίνεται από το βίντεο είναι ορατή και από τα μπαλκόνια των σπιτιών και των καταστημάτων του χωριού, με αποτέλεσμα χιλιάδες επισκέπτες να πηγαίνουν κάθε χρόνο για να δουν αυτό το μοναδικό θέαμα. - από: iefimerida.gr


Μετεωρίτης έκανε τη νύχτα-μέρα στη Φινλανδία



Τη νύχτα-μέρα έκανε ένας μετεωρίτης στη Φινλανδία στις 16 Νοεμβρίου όπως φαίνεται στο βίντεο που κατέγραψε κάμερα στην περιοχή Ινάρι. Η λάμψη, μάλιστα, ήταν τόσο έντονη που έγινε ορατή και στη ρωσική χερσόνησο Κόλα όσο και στη βόρεια Νορβηγία.


Σχεδιάζετε κάποιο ταξίδι; Αυτή είναι η καλύτερη εποχή για κάθε χώρα


Ο εν λόγω χάρτης είναι δημιουργία του LastMinute.com και δείχνει πότε τα πλήθη κατακλύζουν ή όχι μια χώρα. Το GIF παρουσιάζει με κόκκινο την υψηλή, με πράσινο τη χαμηλή και με κίτρινο την ενδιάμεση περίοδο επισκεψημότητας.


Αυτήν την εικόνα...



... που κατέγραψε σε πραγματικό χρόνο την Τρίτη 14 Νοεμβρίου το απόγευμα η κάμερα Weather Messinia από την περιοχή της Καλαμάτας.

Αυτό που διακρίνεται στο σύννεφο-χοάνη (Funnel Cloud) μοιάζει με ανεμοστρόβιλος που προσεγγίζει το έδαφος στην πόλη της Καλαμάτας και κατεγράφη από κάμερα της Ταϋγέτης.


Φθινόπωρο στη λίμνη Πλαστήρα


Το επίσημο όνομά της είναι λίμνη Ταυρωπού, όμως ευρέως είναι γνωστή με το όνομα του ανθρώπου στον οποίο έχει αποδοθεί η ιδέα για την κατασκευή της. Η λίμνη Πλαστήρα, στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας, σχηματίστηκε το 1959, όταν ολοκληρώθηκε το φράγμα στο νότιο άκρο της, επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού.


Η ιδέα για την κατασκευή της αποδίδεται στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος, όταν το 1935 επισκέφθηκε την γενέτειρά του στην οποία είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε πως «εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη».



Σήμερα η λίμνη περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12χλμ, μέγιστο πλάτος 4 χλμ, η συνολική της επιφάνεια είναι 24 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 μέτρα και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 μέτρα. - από: cnn.gr


Βόλτα με το τρένο...




Δημιουργίες με τα πιο αγαπημένα τουβλάκια του κόσμου εκτίθενται στη Φλωρεντία


Το Bricks in Florence Festival είναι ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στους λάτρεις των LEGO - από: lifo.gr


Αυτό το ανθρωπάκι που κάνει την ανάγκη του! Ή μήπως όχι;

He is



Συλλαμβάνοντας τη στιγμή: τι απέγιναν τα παιδιά της φωτογραφίας;



Το άρθρο που προέκυψε από την αναζήτηση στο theguardian.com


Τα 7 θαύματα της φύσης στη Μακεδονία

Το Φαράγγι της Πορτίτσας

Φαράγγια που μοιάζουν να φιλοξενούν νεράιδες, φαντασμαγορικοί καταρράκτες, μαγικές λίμνες και άλλα μικρά και μεγαλύτερα θαύματα στη Μακεδονία. - στο: in2life.gr


Τροχαία στην Ελλάδα: Το πρώτο δυστύχημα, ο πρώτος ΚΟΚ και τα διόδια


Ήταν 4 Μαρτίου 1907. Μία 25χρονη προσπάθησε να διασχίσει τον δρόμο, από όπου είχε περάσει μόλις ένα μόνιππο. Ξαφνικά, ακούστηκε ένα φρενάρισμα. Ένα αυτοκίνητο την έριξε κάτω. Ακολούθησε το φρενάρισμα δεύτερου αυτοκινήτου. Οι ρόδες του τη διαμέλισαν. Η Ευφροσύνη Βαμβακά ήταν το πρώτο θύμα τροχαίου δυστυχήματος στην Ελλάδα.

Από τότε, δυστυχώς, τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα αυξήθηκαν κατακόρυφα στη χώρα μας. Από το 2000 έως το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ και της ΕΛΣΤΑΤ, σε 245.404 τροχαία συμβάντα καταγράφηκαν 22.397 νεκροί, 32.555 βαριά τραυματίες και ανάπηροι και 277.967 ελαφρά τραυματίες, αναφέρει σχετικό αφιέρωμα του ΑΠΕ. Με βάση αυτά, η Ελλάδσα δαπάνησε πάνω από 81.181.704.000 ευρώ αυτό το διάστημα, δηλαδή το 1/4 του χρέους, σύμφωνα με το πόρισμα της ειδικής μόνιμης επιτροπής της Βουλής για την οδική ασφάλεια. - στο: iefimerida.gr


Βουλή: 1.180 φάκελοι με ιστορικά τεκμήρια από το 1897 έως το 1977 πνιγμένοι στην μούχλα και την υγρασία


Βρέθηκαν τυχαία σε χώρο του Κοινοβουλίου – Ν. Βούτσης: Η ανασύσταση της ιστορικής μνήμης είναι επιτακτική στην πορεία ανάταξης της χώρας - στο: tovima.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου