Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Το Κάστρο του Κολοσσιού στη Λεμεσό


Στο 800 χρόνων κάστρο στην Κύπρο, λέγεται ότι γεύτηκε ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος στο γάμο του το παλαιότερο κρασί του κόσμου.



Πορτρέτο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, Μερρύ-Ζοζέφ Μπλοντέλ, 19ος αιώνας - πηγή

Το Απρίλιο του 1191, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, λόγω θαλασσοταραχής, ναυάγησε στο νησί της Ρόδου, όπου συνάντησε την αρραβωνιαστικιά του, πριγκίπισσα Βερεγγαρία της Ναβάρρας, κόρη του Σάντσο ΣΤ' της Ναβάρρας. Παρακάλεσε τη μητέρα του, Ελεωνόρα της Ακουιτανίας, να μεσολαβήσει στον πατέρα της, προκειμένου να επιτρέψει να πραγματοποιηθεί ο γάμος τους. Μόλις άφησε το νησί της Ρόδου, λόγω νέας θαλασσοταραχής, έπεσε στο νησί της Κύπρου, στο λιμάνι της Λεμεσού, και κατέλαβε την πόλη. Αποφάσισε να καταλάβει όλο το νησί, καθώς μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν η καλύτερη βάση απέναντι στους Τούρκους. Την Κύπρο υπερασπίστηκε γενναία με ολιγάριθμους άνδρες ο ηγεμόνας Ισαάκιος (Κομνηνός) Καματηρός, που υπέκυψε γρήγορα στον καλά οργανωμένο στόλο του Ριχάρδου. Όσο ήταν στην Κύπρο, νυμφεύτηκε την Βερεγγαρία και στον γάμο του παράγγειλε βαρέλια κρασιού από το κοντινό χωριό Κολόσσι. Αυτό το κρασί ήταν ένα πολύ γλυκό νέκταρ και, όπως λέει ο θρύλος, το ανακήρυξε "κρασί των βασιλιάδων και βασιλιά των κρασιών".


Η Κουμανδαρία, όπως ονομάζεται το γλυκό επιδόρπιο κρασί, υπάρχει ακόμη και σήμερα, καθιστώντας το το παλαιότερο παραγόμενο κρασί του κόσμου, ενώ έχει κατοχυρωθεί από την Ε.Ε. ως προϊόν ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης. Το κρασί, που η παραγωγή του τεκμηριώνεται στην Κύπρο από το 800 π.Χ., έχει πάρει το όνομά του από την "La Grande Commanderie", τα στρατιωτικά αρχηγεία των Ναΐτων και των Ιωαννιτών Ιπποτών, δύο διάσημα τάγματα ιπποτών που κατείχαν το νησί για εκατοντάδες χρόνια κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών από την βάση τους, το κάστρο του Κολοσσιού, το οποίο χτίστηκε το 1210.


Το κάστρο είναι τριώροφο, είναι χτισμένο με λίθους και οι τοίχοι του έχουν πάχος 1,5 μέτρο. Χτίστηκε δηλαδή καθαρά με αμυντικούς σκοπούς και η εικόνα του δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα άλλων ευρωπαϊκών κάστρων -που έχουμε συνηθίσει- και που αποσκοπούσαν στην προβολή των ιδιοκτητών τους.


Ο πύργος του οχυρού επέτρεπε την ανεμπόδιστη θέα της υπαίθρου και η συμμετρική του δομή παρείχε ευρύτερες οπτικές γωνίες για την ανίχνευση εχθρικών στρατών. Οι ιππότες που το έχτισαν ήταν σταθεροί στα στρατιωτικά τους καθήκοντα, δίνοντας προτεραιότητα στη στρατηγική και όχι στην αρχιτεκτονική ομορφιά. Κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητη στην Κύπρο κατά την εποχή για να αποτραπούν οι εχθρικές απόπειρες κατάκτησης της νήσου, οι οποίες κράτησαν πάνω από μια χιλιετία. Λόγω της στρατηγικής θέσης του νησιού στη Μεσόγειο, προσπάθησαν το κατακτήσουν οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί και οι Οθωμανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου