Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Το μεσαίο δάχτυλο του Γαλιλαίου


Είναι κάπως ειρωνικό -μπορεί να πει κανείς- αλλά το δάκτυλο ενός αιρετικού, ενός εχθρού της Εκκλησίας, κάποτε φυλάχτηκε και τιμήθηκε σε ένα ιερό και είχε την ίδια μεταχείριση με το λείψανο κάποιου αγίου.




Όπως και το καλό κρασί, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για το δάχτυλο του Γαλιλαίου να ωριμάσει σε κάτι που αξίζει να αποκοπεί από τον υπόλοιπο σκελετό του χεριού. Το δάχτυλο αφαιρέθηκε από κάποιον Anton Francesco Gori, στις 12 Μαρτίου του 1737, 95 χρόνια μετά το θάνατο του Γαλιλαίου. Για μερικές εκατοντάδες χρόνια βρισκόταν υπό την κατοχή διαφόρων, μέχρι που τελικά βρέθηκε στο Ιστορικό Μουσείο της Φλωρεντίας.


Το 2009, ανακαλύφθηκαν σε μια δημοπρασία ακόμη δύο δάχτυλα και ένα δόντι του Γαλιλαίου. Είχαν εξαφανιστεί το 1905 και κανείς δεν ήξερε που ήταν για 100 χρόνια. Τότε όμως, κάποιος αγοραστής μπόρεσε να τα βρει και τα επέστρεψε στο Μουσείο Επιστημών.


Σήμερα, το μεσαίο δάκτυλο βρίσκεται μέσα σε ένα μικρό γυάλινο αυγό μεταξύ μαγνητών και τηλεσκοπίων. Είναι το μοναδικό ανθρώπινο τμήμα μέσα σε ένα μουσείο που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά σε επιστημονικά όργανα. Μαζί του, μέσα σε ένα βάζο, βρίσκονται ο δείκτης, ο αντίχειρας και το δόντι του Ιταλού φυσικού, μαθηματικού, αστρονόμου και φιλόσοφου.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου