Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Κάποτε, ένας Πρώσος βασιλιάς προσπάθησε να φτιάξει ένα στρατό γιγάντων


Η ιστορία του πολέμου είναι γεμάτη με τις προσπάθειες των αντιμαχόμενων για την υπέρβαση. Μια πλευρά αποκτάει ένα νέο όπλο, η άλλη αποκτάει ένα καλύτερο -παιδαριώδες αν το σκεφτεί κανείς...



Στη σύγχρονη εποχή, δαπανώνται δισεκατομμύρια για αεροπλάνα, πυραύλους και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής ώστε να εκφοβιστούν όσοι υποθάλπουν ένα κράτος. Πριν από τη σύγχρονη εποχή όμως, οι άρχοντες δεν είχαν πρόσβαση στην επιστήμη του σήμερα. Οπότε, έπρεπε να γίνουν δημιουργικοί.

Ο βασιλιάς Φρειδερίκος Γουλιέλμος Α' της Πρωσίας ήταν γνωστός ως ο "στρατιώτης βασιλιάς" για την αφοσίωσή του -σε σημείο μανίας- στον στρατό. Ζούσε φειδωλά και δεν δαπάνησε χρήματα σε σχολεία και νοσοκομεία όπως έκανα άλλοι βασιλείς. Είχε όμως μια εμμονή: οι ψηλοί άντρες.

Το 6ο Σύνταγμα Πεζικού της Πρωσίας ήταν ανεπίσημα γνωστό ως "Lange Kierls" ή "οι Ψηλοί" και ήταν έργο του βασιλιά Φρειδερίκου. Για να συμμετάσχει κανείς έπρεπε να έχει ύψος τουλάχιστον 1,88 μέτρα -όσο ψηλότερος βέβαια, τόσο το καλύτερο. Στρατολόγησε χιλιάδες άντρες από όλη την Ευρώπη και έφτιαξε την πιο ψηλή μονάδα που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Οι ξένοι ονόμαζαν την μονάδα οι "Γίγαντες του Πότσνταμ".

Ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Α' της Πρωσίας - πηγή

Εκτός από τον παράγοντα του εκφοβισμού, δεν υπήρχε πραγματικός λόγος ώστε να δημιουργηθεί αυτή η μονάδα. Μερικοί ιστορικοί έχουν υποθέσει ότι τα μακριά χέρια τους θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν ώστε να γεμίσουν το όπλο τους πιο γρήγορα, αλλά αυτό είναι αμφίβολο. Στην πραγματικότητα, ένας ψηλός στρατιώτης δεν είναι καλός... εκτός από το να είναι ένας καλύτερος στόχος.

Ο βασιλιάς έκανε πολλά ώστε να συγκεντρώσει άντρες. Σε έναν από τους ψηλότερους άντρες του -τον Ιρλανδό James Kirkland ύψους 2,15- του πρόσφερε δουλειά ως βοηθό του Πρώσου πρεσβευτή στο Λονδίνο. Η θέση όμως δεν υπήρχε και όταν ο Kirkland παρουσιάστηκε για να πιάσει δουλειά, στρατολογήθηκε. Η Πρωσία δεχόταν επίσης ψηλούς άντρες από άλλες χώρες με αντάλλαγμα διπλωματικές χάρες. Η πλειοψηφία των Γιγάντων του Πότσδαμ ήταν ακατάλληλοι για μάχη και δεν ενδιαφέρονταν για πόλεμο.


Για να στρατολογηθεί κάποιος, δεν χρειαζόταν καν να είναι ενήλικας. Με βασιλικό διάταγμα, στα μωρά που είχαν γεννηθεί από ψηλούς γονείς είχε δοθεί ένα κόκκινο φουλάρι ώστε να τα αναγνωρίζονται ως δυνητικοί ψηλοί ενήλικες οι οποίοι θα χρησιμοποιούνταν σε ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής -με εξίσου ψηλές γυναίκες- με την ελπίδα ότι και οι απόγονοί τους θα ήταν ψηλοί.

Ο βασιλιάς δεν έστειλε ποτέ τους τεράστιους άντρες του σε πόλεμο. παρ' όλη τη μανία του, ήταν ένας αξιοσημείωτα ειρηνικός ηγέτης. Οι στολές όσων υπηρετούσαν στη συγκεκριμένη μονάδα ήταν κόκκινες και μπλε στολές και φορούσαν ένα καπέλο ύψους 18 ιντσών ώστε να φαίνονται ακόμα ψηλότεροι.

Οι Γίγαντες του Πότσνταμ είχαν καλή αντιμετώπιση. Οι αποδοχές τους ποικίλαν με βάση το ύψος τους. Οι ψηλότεροι έπαιρναν τα περισσότερα χρήματα.

Η εμμονή του βασιλιά με τον στρατό οδήγησε σε μια αντιπαράθεση με τον μεγαλύτερο γιο του. Ο Φρέντερικ Β' ανατράφηκε σύμφωνα με τις αξίες του πατέρα του -αναγκάστηκε να ζήσει έναν σπαρτιατικό τρόπο ζωής και σε ηλικία έξι ετών, του δόθηκε το δικό του Σύνταγμα με παιδιά. Όμως, επαναστάτησε και προσπάθησε να φύγει από την Ευρώπη με τον δάσκαλό του, αλλά ο βασιλιάς τους έπιασε, διέταξε να αποκεφαλιστεί ο δάσκαλος και έριξε τον γιο του στη φυλακή.


Καθώς ο Φρειδερίκος μεγάλωνε και γινόταν αδύναμος, μια από τις ελάχιστες πηγές χαράς του ήταν να καλεί μερικούς από τους Γίγαντές του στο υπνοδωμάτιό του και να παρελαύνουν. Πέθανε το 1740 στην ηλικία των 51 ετών.

Τα πειράματα του "στρατιώτη βασιλιά" δεν ήταν ανόητα. Όταν ο γιος του Φρειδερίκος Β' ανέβηκε στο θρόνο, χρησιμοποίησε την στρατιωτική υποδομή που είχε ετοιμάσει ο πατέρας του για να αυξήσει σημαντικά την ισχύ της Πρωσίας στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι 3.200 Γίγαντες χωρίστηκαν σε άλλα τάγματα και έγιναν απλοί στρατιώτες.

Σήμερα, το πνεύμα του Συντάγματος ζει ακόμα. Μια ομάδα στο Πότσδαμ συγκεντρώνεται φορώντας τη των Γιγάντων ώστε να υπενθυμίζει στους ντόπιους ότι κάποτε, στη γη τους υπήρχαν γίγαντες.

από: omgfacts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου