Σκεφτήκατε ποτέ από που προέρχονται τα παρατσούκλια των ομάδων της Πρέμιερσιπ;
Είναι να μην σου βγει το όνομα. Μάλιστα στις αγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες αυτό συνηθίζεται (να τους βγαίνει το όνομα). Και αντ' αυτού αποκτούν προσωνύμια. Και όχι όποια και όποια. Πώς είναι οι ξενέρωτοι οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, οι οποίοι χρησιμοποιούν ως παρατσούκλια των ομάδων τους τα χρώματα των εμφανίσεων τους; Καμία σχέση.
Οι Μεσόγειοι αποδεικνύονται πολλοί φτωχοί σε τέτοιου είδους συγκρίσεις. Η μοναδική υπηρεσία που προσφέρουν, είναι να μάθει και ο πλέον αδαής πώς ονομάζονται τα χρώματα στην Ιταλική και Ισπανική γλώσσα. Ως εκεί... Όταν οι Ιταλοί αποκαλούν π.χ τη Μίλαν "ροσονέρι", απλώς συναγωνίζονται σε... φαντασία τους Ισπανούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν το... πρωτότυπο "ροχυπλάνκος" για την Ατλέτικο.
Ενώ οι Άγγλοι... "Θες να μάθεις από που προέρχονται τα παρατσούκλια των ομάδων μας; Ψάξε!" σου λένε.
Arsenal (1886) - Gunners/Κανονιέριδες
Η ομάδα ξεκίνησε στο νότιο μέρος του Λονδίνου ως "Woolwich Arsenal Armament Factory", πριν μεταφερθεί στη βόρεια πλευρά της πόλης, ως Άρσεναλ πλέον. Οι πρώτοι παίχτες της ομάδας εργάζονταν σε εργοστάσιο όπλων, εξ ου και το παρατσούκλι.
Aston Villa (1874) - Villagers/Χωριάτες
Το προσωνύμιο της Άστον Βίλλα αποτελεί φυσικό επακόλουθο του ονόματός της. Αυτό αποτελείται από δύο μέρη: Το Άστον (από το Aston University) και το Βίλα (επειδή ιδρύθηκε από τα μέλη της Villa Cross Wesleyan Chapel, ομάδας κρίκετ η οποία αναζητούσε ένα άθλημα, ώστε να μην μένει ανενεργή τους χειμερινούς μήνες). Επιπλέον, Βίλα είναι και το προάστιο όπου είναι χτισμένο το γήπεδο. Γι' αυτό και "villagers".
West Bromwich Albions (1878) - Baggles ή Throstles
Το πρώτο προσωνύμιο της Γουέστ Μπρόμ ("baggies", ελληνιστί "τσέπες", αν και δεν χρησιμοποιείται μεταφρασμένο) προέρχεται από τις παλιές εμφανίσεις της ομάδας. Λέγεται ότι οι φανέλες της ομάδας της ομάδας ήταν τόσο μεγάλες, ώστε όταν έβρεχε (και στο Μπέρνιγχαμ συμβαίνει συχνά) οι παίκτες αδυνατούσαν να τρέξουν γρήγορα αφού οι τσέπες γέμιζαν νερό και το βάρος ήταν μεγάλο. Το δεύτερο προσωνύμιο ("Throstles", το πουλί τσίχλα) προέρχεται από το πτηνό που υπάρχει στο σήμα της ομάδας.
West Ham United (1895) - Hammers/σφυριά ή Irons/σίδερα
H West Ham United Football Club δημιουργήθηκε το 1895 από τους εργάτες του Ναυπηγείου Thames Ironworks. Το όνομα του ναυπηγείου μάλιστα αποτέλεσε και το πρώτο όνομα της Γουέστ Χάμ (πριν μετονομαστεί στη σημερινή της μορφή). Και τα δύο παρατσούκλια της προέρχονται από εκεί. Αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι ο κιθαρίστας των Iron Maiden, Steve Harris είναι φανατικός οπαδός των "Irons"...
Wigan (1932) - The Latics
Έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινοκτημοσύνης. Γι 'αυτό μοιράζεται το παρατσούκλι της με την Όλνταμ Αθλέτικ. Αποτελεί έναν πιο σύντομο τρόπο να αναφέρεις το Αθλέτικ, λένε οι Άγγλοι.
Everton (1878) - Toffees/Ζαχαρωτά
Όπως και στην Άστον Βίλλα, και η Έβερτον δημιουργήθηκε από την ανάγκη μιας ομάδας κρίκετ (Saint Domingo Methodist Church) να βρει σπόρ και για τον χειμώνα. Όταν η Έβερτον εγκατέλειψε το "Άνφιλντ" δίπλα στο νέο τότε "Γκούντισον Πάρκ" υπήρχε ένα μαγαζί το "Mother Noblett Toffee Shop", από το οποίο οι οπαδοί της προμηθεύονταν πριν και μετά τους αγώνες γλυκά και κυρίως ζαχαρωτά... Υπάρχει και η δεύτερη εκδοχή: Κοντά στο γήπεδο υπήρχε ένα κτήριο με την ονομασία "The Ancient Everton Toffee House". Τέλος το "toffees" αναφέρεται στους Ιρλανδούς που έμεναν στο Λίβερπουλ στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Βέβαια η Έβερτον είχε πολλά παρατσούκλια πριν κατασταλάξει στο "ζαχαρωτά". Από το "black watch" (όνομα τότε στρατιωτικής ταξιαρχίας), επειδή η ομάδα άλλαξε τις γαλανόλευκες φανέλες με μαύρες για να μην ξεβάφουν στο πλύσιμο. Μέχρι το "moonlight dribblers" το οποίο χρησιμοποιήθηκε όταν οι προπονήσεις γίνονταν το βράδυ.
Liverpool (1882) - Reds/Κόκκινοι
Το παρατσούκλι της Λίβερπουλ προέρχεται από το χρώμα των εμφανίσεων της το κόκκινο. Το εντυπωσιακό στην περίπτωση αυτής της ομάδας αφορά στο πέταλο των φανατικών, γνωστό ως ΚΟΠ. To 1900 το περιοδικό Liverpool Echos συνέκρινε τη συγκεκριμένη θύρα με το Spion Kop, αποικία των Άγγλων όπου ο βρετανικός στρατός ηττήθηκε από τους γηγενείς...
Manchester United (1880) - Red Devils/Κόκκινοι Διάβολοι
Ο όρος "κόκκινοι διάβολοι" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από μια ομάδα ράγκμπι τη Σάλφορντ η οποία προκάλεσε αίσθηση σ' ένα τουρνουά στη Γαλλία (εννοείται ότι φορούσε κόκκινα...). Ο Ματ Μπάσμπι έκρινε ότι θα ήταν σκόπιμο να εκμεταλλευτεί τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί γύρω από την ομάδα ράγκμπι και της "έκλεψε" το προσωνύμιο. Και έκτοτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελεί συνώνυμο των "κόκκινων διαβόλων". Οι "μπέμπηδες", όρος που συχνά χρησιμοποιείται λανθασμένα αναφέρεται μόνο στην ομάδα της Γιουνάιτεντ η οποία-χτυπημένη από το αεροπορικό δυστύχημα (1958) και στηριζόμενη σε νεαρούς ποδοσφαιριστές- έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1968)
Manchester City - Citizens/Πολίτες
Εκτός από το "Sky Blues", το οποίο αναφέρεται στο χρώμα της Σίτι το βασικό παρατσούκλι της ομάδας είναι το "σίτιζενς" ή "πολίτες". Και όπως γίνεται αντιληπτό προέρχεται από το δεύτερο μέρος του κανονικού της ονόματος.
Middlesbrough (1879) - Boro/Μπόρο ή Smoggies/Σμόγγις
Το "Boro" είναι το όνομα της ομάδας "κουτσουρεμένο". Οι αντίπαλοι οπαδοί ωστόσο συβήθισζαν να χλευάζουν τους φιλάθλους της Μίντλεσμπρο με το παρατσούκλι "Smogmonster" (κάτι σαν το τέρατα της τοξικής ομίχλης), επειδή ο ποταμός Tess έχει μολυνθεί από τα πολλά τοξικά απόβλητα. Από το "Smogmonster" γεννήθηκε το πλουσιότερο "smoggies", το οποίο με τον καιρό υιοθέτησαν και οι ίδιοι οι οπαδοί της Μπόρο. Ε λοιπόν...
Birmingham City (1875) - Blues/Μπλε
Η Μπέρνιγκχαμ υπάρχει για να αποδεικνύει ότι δεν κρύβονται φαντάσματα πίσω από κάθε προσωνύμιο. Το δικό της προέρχεται από τα χρώματα που φοράει (μπλε). Τόσο απλά...
Blackburn Rovers (1875) – Rovers/Ρόβερς
Οι Άγγλοι συνήθιζαν να "κολλούν" το "ρόβερς" σε κάθε ομάδα που πήγαινε από γήπεδο σε γήπεδο για τα εντός έδρας παιχνίδια. Η Μπλάκμπερν "μεγάλωσε" απέκτησε μόνιμη έδρα αλλά το όνομα της είχε βγει. Και το "ρόβερς" τη συνοδεύει μέχρι σήμερα (το ίδιο έχουν πάθει κι άλλες ομάδες όπως οι Ντόνκαστερ, Μπρίστολ, Τρανμίρ).
Bolton Wanderers (1874) – Trotters/Τρότερς
Η Μπόλτον αναγκάστηκε να αναζητήσει γήπεδο όταν το 1877 δημιουργήθηκε πρόβλημα με το εφημέριο της ενορίας, όπου αγωνιζόταν. Μέχρι να βρεθεί το νέο γήπεδο περιπλανιόταν διαρκώς εξ ου και το "τρότερς. Όταν μάλιστα βρήκε ένα υποτυπώδες γήπεδο αυτό βρισκόταν δίπλα σε μια φάρμα με γουρούνια και οι παίκτες προσπαθούσαν να παίξουν ανάμεσα στη λάσπη και τα αφοδεύματα των γουρουνιών και των κοτών. Μια άλλη (λιγότερη πιθανή) εξήγηση είναι ότι οι trotters ήταν μια ομάδα ανθρώπων με ιδιόμορφο χιούμορ η οποία ζούσε στο Μπόλτον τον 19ο αιώνα.
Newcastle (1881) - Maggies/Καρακάξες
Η Νιουκάστλ έχει αρκετά προσωνύμια. Όχι πάντως αυτό με το οποίο ευρέως γνωστή στην Ελλάδα, δηλαδή "ανθρακωρύχοι"... Το πλέον διαδεδομένο (magpies, δηλαδή καρακάξες) προέρχεται από τα χρώματα των εμφανίσεων της (μαύρο-άσπρο). Την αποκαλούν και "Tynesider" αφού βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Τάιν. Κι επειδή όπως λένε στο νησί τα αγγλικά που μιλούν οι κάτοικοι του Νιούκαστλ τα καταλαβαίνουν μόνο οι ίδιοι (και δεν έχουμε κανέναν λόγο να τους αμφισβητήσουμε...), οι απ' έξω τους αποκαλούν χλευαστικά "toon". Έτσι (και όχι "town") όπως είναι επισήμως) προφέρουν τη λέξη "πόλη" οι... πολίτες του Νιούκαστλ!
Portsmouth (1898) - Pompey
Σύμφωνα με μία άποψη το προσωνύμιο "pompey" προήλθε από το γαλλικό καράβι "le Pompee", το οποίο κατέλαβαν οι Άγγλοι το 1793 στη Γαλλία. Αυτό στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του βρετανικού στρατού και αγκυροβολήθηκε στο λιμάνι του Πόρτσμουθ. Κατά άλλους προέρχεται από το όνομα του Ρουμάνου στρατηγού Pompeyo. Σύμφωνα με τον μύθο το προσωνύμιο προήλθε από την αναφώνηση "Poor Old Pompey" του Pompeyo ο οποίος άκουγε διηγήσεις φια την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Υπάρχει και τρίτη εκδοχή. Κατ' αυτήν προήλθε από ένα γκρουπ ναυτικών της πόλης οι οποίοι στα τέλη του 18ου αιώνα σύχναζαν στο Columma de Pompeyo. Έμειναν γνωστοί ώς "Pompey Boys" ("τα παιδιά του Πόμπεϊ") και από εκεί προέκυψε το προσωνύμιο της ποδοσφαιρικής ομάδας.
Suderland (1879) - Black Cats/Μαύρες Γάτες
Στη Σάντερλαντ ακολούθησαν δημοκρατικές διαδικασίες. Και εξηγούμε: η ομάδα διαθέτει πάρα πολλά προσωνύμια (Rokerties, Roker Man...). Η διοίκηση αποφάσισε το 1997 ότι έπρεπε να επιλεγεί ένα. Στη διαδικασία της ψηφοφορίας μεταξύ των οπαδών της ομάδας (!) μπήκαν πέντε παρατσούκλια: Black Cats, The Sols, Light Brigade, The Miniers, The Mackmes.Οι "μαύρες γάτες" κέρδισαν με άνεση την ψήφο της πλειοψηφίας (11000 οπαδοί της Σάντερλαντ ψήφισαν μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του συλλόγου). Δεν ήταν τυχαία η επιλογή τους. Το 1805 οι κάτοικοι της πόλης άκουγαν περίεργους ήχους από τα κανόνια που ήταν τοποθετημένα στην άκρη του ποταμού Wear. Σαν να φώναζε μαύρη γάτα έλεγαν... Έναν αιώνα μετά μία μαύρη γάτα έκανε την εμφάνισή της σ' ένα μπαλκόνι. Δεν ήταν μόνη της. Ο σχεδιαστής της συντρόφευε με τον τότε πρόεδρο της Σάντερλαντ, F.W.Taylor. Και ύστερα από τρία χρόνια η ομάδα πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη φωτογράφηση της. Φυσικά με την μαύρη γάτα... Οι μασκότ της ομάδας σήμερα είναι ο Samson (Σάμσον) και ο Delilah (Ντιλάιλα). Δηλαδή δύο μαύρες γάτες!
Tottenam Hotspur (1882) – Spurs/Σπέρς
Το δεύτερο μέρος του ονόματός της (Hotspur) προέρχεται από έναν ήρωα του Σαίξπηρ τον υπερόπτη Harry Hotspurs, από το έργο "Ερρίκος ο τέταρτος", και το "spurs" αποτελεί συντόμευση αυτού. Οι οπαδοί της Άρσεναλ αποκαλούν τους φιλάθλους της Τότεναμ "Yids", γιατί προέρχονται από την περιοχή του Λονδίνου, η οποία φημίζεται για την... τσιγκουνιά της!
Charlton Athletic (1905) - Addicks/Αντικς
Για κάποιους η λέξη "addick" αποτελεί παραποίηση της λέξης "Athletic" ("Αθλέτικ"). Κατά την πιο πιθανή ερμηνεία όμως προέρχεται από την λέξη "haddock" (μπακαλιάρος). Κι αυτό γιατί ο Αρθουρ Μπράιαν, ψαράς στο επάγγελμα ανέλαβε τα έξοδα της ομάδας ώστε αυτή ανέλαβε τα έξοδα της ομάδας ώστε αυτή να εγκατασταθεί μόνιμα στο (τωρινό της γήπεδο) "Βάλεϊ". Μάλιστα τόσο οι παίχτες της Τσάρλτον όσοι και αυτοί της αντιπάλου απολάμβαναν φρέσκο ψάρι ύστερα από κάθε εντός έδρας παιχνίδι! Όταν η Τσάρλτον κέρδισε οι παίχτες της έτρωγαν -ως ανταμοιβή- το καλύτερο ψάρι. Όταν όμως έχαναν "τιμωρούνταν" με απλό μπακαλιάρο.
Chelsea (1905) – Blues/Μπλε
Η ερμηνεία για το παρατσούκλι της είναι πολύ απλή. Το κυρίαρχο χρώμα των εμφανίσεων της Τσέλσι (μπλε) έγινε προσωνύμιο των Λονδρέζων. Έτσι απλά...
Fulham (1879) – Cottagers/Κότατζερς
Το "cottagers" προήλθε από την πρώτη έδρα της Φούλαμ. Το "Craven Cottage", ιστορικό γήπεδο στην Αγγλία συνδέθηκε -και συνδέεται- με την ομάδα του Λονδίνου.
:D go go go MU
ΑπάντησηΔιαγραφήhahaha, yeah,, thats right brother :)
ΑπάντησηΔιαγραφή