Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Αναβίωσαν τη μάχη του Μαραθώνα

Πολίτες 12 χωρών

Ξεκίνησαν από το Διαδίκτυο και έφθασαν στον Μαραθώνα για να αναπαραστήσουν την ιστορική μάχη. Ασπίδες, περικεφαλαίες και δόρατα σε πρώτο πλάνο. Το επόμενο ραντεβού είναι στο... Βατερλό.

Ταξίδεψαν στη χώρα μας για να... πρωταγωνιστήσουν στην αναπαράσταση της ιστορικής μάχης του Μαραθώνα. Λάτρεις της ιστορίας από τη Γερμανία, την Αγγλία, τον Καναδά, τη Βρετανία, την Ιταλία και συνολικά δώδεκα χώρες του πλανήτη έστησαν για λίγα 24ωρα τις σκηνές τους κοντά στην παραλία του Σχινιά, επιχειρώντας να επιστρέψουν μερικούς... αιώνες πίσω.

Εκεί οι "στρατιώτες" του συγγραφέα Κρίστιαν Κάμερον, που εμπνεύστηκε την εκδήλωση, έστησαν το "οχυρό" τους, φόρεσαν πανοπλία, πήραν την ασπίδα, την περικεφαλαία τους και με το δόρυ στο χέρι ζωντάνεψαν το Σαββατοκύριακο τον θρίαμβο των Αθηναίων κατά των Περσών πριν από 2.500 χρόνια.

Αθηναίοι, Πλαταιείς και Πέρσες κοιμήθηκαν σε άχυρο, έφαγαν σε σκεύη εποχής και επιχείρησαν να αναπαραστήσουν όσο το δυνατόν πιστότερα τις λεπτομέρειες της μάχης του Μαραθώνα.

Η προετοιμασία άρχισε πριν από μία τριετία, με τον Κρίστιαν Κάμερον να... στρατολογεί μέσω Διαδικτύου λάτρεις της Ιστορίας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι "πολεμιστές" κατασκεύασαν όπλα -πιστά αντίγραφα του πολεμικού εξοπλισμού της αρχαιότητας-, επικοινώνησαν με τον Δήμο Μαραθώνα που τους παραχώρησε μια μικρή έκταση στον Σχινιά, έκλεισαν εισιτήρια για την ελληνική πρωτεύουσα και από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης άρχισαν να φτάνουν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".


Ξίφη, ασπίδες και αμφορείς μεταφέρθηκαν μέσα σε μεγάλα πανέρια και τοποθετήθηκαν με προσοχή δίπλα στις σκηνές των "στρατιωτών". Κάθε στολή κοστίζει 10.000-13.000 ευρώ.

"Τις φτιάχνουμε μόνοι μας. Μόνο τους αμφορείς αγοράσαμε, από καταστήματα στο Μοναστηράκι. Για την κατασκευή μιας ασπίδας χρειάζονται έξι έως επτά μήνες. Τη δική μου την ετοίμαζα εδώ και δύο χρόνια" λέει ο Τζον.


Ντυμένη με μια μπλε χλαμύδα, η Σιμόν δείχνει με καμάρι μια σκαλισμένη ασπίδα, επενδυμένη με σκοινί στο πίσω μέρος. "Είναι από τις καλύτερες της συλλογής μας". Η Σιμόν έχει αναλάβει να κατασκευάζει τα μπρούντζινα χερούλια και τα σχέδια που κοσμούν τον οπλισμό. "Η δουλειά μου είναι να φτιάχνω κοσμήματα. Και εδώ περίπου το ίδιο κάνω, το απολαμβάνω".


Ο Ελληνοαυστραλός Θανάσης ακουμπάει με προσοχή τον εξοπλισμό του στο έδαφος και φοράει έναν κόκκινο μανδύα. Το βάρος της δικής του στολής ξεπερνά τα 15 κιλά. "Μπορεί και τα 16. Δεν είναι εύκολο να τη φορέσεις, πόσω μάλλον να τη φτιάξεις μόνος σου. Είναι σχεδόν αδύνατον να τρέξεις με τη στολή του οπλίτη", λέει δένοντας τα σανδάλια του.


"Κατασκήνωσαν στο πευκοδάσος του Σχινιά και στη συνέχεια 70 άτομα προσπάθησαν να αναπαραστήσουν τη μάχη του Μαραθώνα. Ηταν μία πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια, τιμή για τη γη και τη μάχη του Μαραθώνα. Και να σκεφθεί κανείς ότι ήρθαν στην πατρίδα μας από άλλες χώρες και ότι όλα τα έφτιαξαν μόνοι τους χωρίς την παραμικρή βοήθεια", λέει στο "Εθνος" ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ιορδάνης Λουίζος.

Η επόμενη αναπαράσταση, σύμφωνα με τον Κρίστιαν Κάμερον, θα γίνει με αφορμή τα 200 χρόνια από τη μάχη του Βατερλό (1815).

Η μάχη του Μαραθώνα διεξήχθη το 490 π.Χ. ανάμεσα στους Ελληνες και τους Πέρσες στην πεδιάδα του Μαραθώνα της Αττικής. Εληξε με νίκη των Ελλήνων και σήμανε το τέλος της πρώτης απόπειρας των Περσών (υπό τον Δαρείο Α') να υποτάξει τις πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.

πηγή: ethnos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου