Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος διήρκησε από το 1914 μέχρι το 1918 και αιματοκύλησε για πρώτη φορά όλη την ανθρωπότητα.
Τον Απρίλιο του 1917 το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε ένα μεγάλο πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Οι ναύαρχοι έβλεπαν τα πλοία τους να εξολοθρεύονται με γρήγορους ρυθμούς από τα γερμανικά υποβρύχια, τα περίφημα U-boat -χάνονταν σχεδόν 8 πλοία κάθε μέρα. Τη λύση την έδωσε ένας καλλιτέχνης και αξιωματικός του ναυτικού.
Το πρόβλημα
Το παραδοσιακό καμουφλάζ των πολεμικών πλοίων δεν λειτουργούσε σωστά γιατί το περιβάλλον (η θάλασσα και ο ουρανός) άλλαζαν συνεχώς από τις καιρικές συνθήκες. Κάτι έπρεπε να γίνει γι' αυτό.
Εκείνη την εποχή που τα όπλα δεν ήταν τόσο εξελιγμένα όσο σήμερα -μιλάμε για τις αρχές του 20ου αιώνα, μην το ξεχνάμε- για να βυθιστεί ένα εχθρικό θωρηκτό έπρεπε να γίνουν τρία πράγματα:
- Εντοπιζόταν η θέση του στόχου και η πιθανή πορεία του.
- Προσδιοριζόταν η ταχύτητα του πλοίου και επιβεβαιωνόταν η πορεία του.
- Εκτοξευόταν η τορπίλη, όχι απευθείας προς το πλοίο, αλλά εκεί που πιστευόταν ότι θα γινόταν η πρόσκρουση.
Το "Razzle Dazzle"
Ξεχάστε την "αορατότητα" και τα stealth του σήμερα. Και μόνο το φουγάρο και ο καπνός έφτανε για να προδώσουν τα ατμοκίνητα πλοία. Οπότε έπρεπε κάπως να μπερδέψουν τα εχθρικά υποβρύχια ώστε να μην ξέρουν πού κατευθύνονταν. Έτσι οι τορπίλες θα πήγαινα -στην κυριολεξία- στον βρόντο.
Ο Βρετανός καλλιτέχνης και αξιωματικός του ναυτικού Norman Wilkinson (στην φωτογραφία πάνω) είχε μια καινοτόμο ιδέα. Το "Dazzle Camouflage" (γνωστό ως "Razzle Dazzle" στις ΗΠΑ). Ο Norman χρησιμοποίησε φωτεινά, έντονα χρώματα και διαγώνιες ρίγες ώστε να δυσκολέψει την εκτίμηση του μεγέθους και της πορείας του πλοίου, ένα κόλπο φτηνό, αποτελεσματικό που διαδόθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Δείτε παρακάτω μερικές απίστευτες φωτογραφίες. Δυστυχώς είναι ασπρόμαυρες, επειδή είναι από τις αρχές του 1900, οπότε βάλτε λίγο τη φαντασίας σας να δουλέψει. Φανταστείτε ένα στόλο βαμμένο κίτρινο, πορτοκαλί και μοβ!
Δυο πρόχειρα σκαριφήματα του πως φαίνονταν τα πλοία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου