Άτλας ανατομίας, 1911: Πτωματάκια, μουμιοποιημένα και κομμένα φέτες.
Σήμερα μπορεί να φαίνεται αηδιαστικό αλλά στην εποχή του ήταν ένα μεγάλο
βήμα μπροστά στην επιστήμη της ανατομίας. Ωστόσο, η κοινωνία είχε
ελαφρώς διαφορετική άποψη εξού και ένα σωρό διαδηλώσεις κατά της
δημοσίευσης του εγχειριδίου.
Στη βιβλιοθήκη National Library of Medicine κρύβονται πολλοί θησαυροί. Πάνω από 17 εκατομμύρια και μια νέα συλλογή θέλει να τους φέρει στην επιφάνεια!
Στο βιβλίο "Hidden Treasure: The National Library of Medicine" θα αηδιάσεις, θα παραξενευτείς, θα απορήσεις και τελικά θα συνηδειτοποιήσεις ότι η ιατρική έχει πολλές άλλες πλευρές που ξεφεύγουν από τους συνήθεις περιορισμούς της επιστήμης.
Θα δεις σημειώσεις από περίεργες επεμβάσεις σε σκύλους, το κρανίο του Χίτλερ σε ακτινογραφία, ταινίες φουλ στο στερεότυπο για τα αφροδίσια νοσήματα και τη σχιζοφρένεια, σπάνιες νόσους υλικό μύθους και περίεργα καρτούν για παιδιά!
Η προσπάθεια είναι του Michael Sappol, ιστορικού της Ιατρικής που μάζεψε ότι πιο περίεργο μπορούσε να βρει στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής και τα έβαλε σε ένα συλλεκτικό τόμο.
Η δυσκολία ήταν, μάλλον, να διαλέξει τα καλύτερα από αυτά αφού ο αριθμός τους ξεπερνούσε τα 17 εκατομμύρια καλύπτοντας μια χρονική περίοδο από το δέκατο τέταρτο αιώνα μ.Χ. μέχρι σήμερα.
Στο κεφάλι του κτήνους, 1945: Αυτό είναι το κεφάλι μιας “διάνοιας”. Του αποτυχημένου καλλιτέχνη που έγινε η “μεγαλύτερη στρατιωτική ιδιοφυΐα” όλων των εποχών και αιματοκύλησε τον πλανήτη. Η συγκεκριμένη ακτινογραφία προέρχεται από τον ιατρικό φάκελο του Αδόλφου Χίτλερ που δόθηκε στη δημοσιότητα το 1958 από τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες.
Συλλογή Δερματολογία και Συφιλολογίας, 1887: Μη να 'ναι ο Τζακ o Νίκολσον Λυκάνθρωπος; Μη να 'ναι ο Εξαφανισμένος Ανθρωπος του Νεάντερνταλ! Οχι, είναι μια πραγματική περίπτωση πολυτριχίας που παρατηρήθηκε στη Μόσχα το 1887. Να πως βγαίναν οι μύθοι τα παλιά τα χρόνια.
Σχιζοφρένεια, 1930: Οι σχιζοφρενείς μοιάζουν με κανονικούς ανθρώπους... Η διαφορά είναι στο περιεχόμενο της σκέψης τους και στη συμπεριφορά τους... Οι παρανοϊκοί συχνά δίνουν ενδείξεις των συμπτωμάτων συζητώντας με φανταστικούς ανθρώπους... “Κυκλοφορούν ανάμεσα μας” ένα πράγμα... και με αυτή την ταινία οι αμερικανικές αρχές καταγράφουν μια από τις λιγότερο κατανοητές -ακόμα και σήμερα- ψυχικές ασθένειες.
Πειραματική χειρουργική, 1929: Γιατρός (William Didusch) προσπαθεί να ενώσει δύο σκύλους συνδέοντας την καρωτίδα του ενός με την τραχηλική αρτηρία του άλλου και ανάποδα. Στο τέλος ράβει τα δέρμα και παίρνει σημειώσεις για να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση.
Huber the Tuber, μια ιστορία φυματίωσης, 1943: Απόσπασμα από τις περιπέτειες του Ούμπερ του Φυμάτιου στη Γη της πνευμονικής επαγγελίας. Στην εικόνα απεικονίζεται ο Φυμάτιος με τους φίλους του να επιβαίνουν σε σταγονίδια βήχα με προορισμό των επόμενο πνεύμονα. Κάπως έτσι τέλος πάντων φανταζόταν ο Harry Wilmer τη φυματίωση το 1943 και έκανε ένα παιδικό καρτούν.
Easy to get, 1947: Μία ακόμα μεγάλη παραγωγή, μια ακόμα ταινία “βγαλμένη από τη ζωή”: Έγχρωμος ναύτης αποβιβάζεται σε λιμάνι και στο μπαρ όλες οι γυναίκες είναι πρόθυμες και λάγνες. Χάνει τον αυτοέλεγχο και λέει σε μία από αυτές “you make me dance like a maniac, i want your aphrodisiac”.
Ανατομία του ανθρώπινου σώματος, 14ος μ.Χ αιώνας: Οι Άραβες δεν ήταν μόνο πρωτοπόροι στα μαθηματικά και την αρχιτεκτονική. Αυτό το βιβλίο έχει γραφτεί στα 1386 και παρουσιάζει ένα ανατομικό μοντέλο με το κεφάλι σε υπερέκταση ώστε το στόμα να βρίσκεται στην κορυφή της σελίδας. Η στάση αυτή παραπέμπει στην πραγματική στάση που έχει το σώμα σε έναν πάγκο ανατομίας ενώ ο κορμός βρίσκεται σε στάση καθίσματος κάτι πολύ συνηθισμένο πριν την επικράτηση των ευρωπαϊκών μοντέλων ανατομίας.
πηγή: oneman.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου