Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Codex Seraphinianus: Το πιο περίεργο βιβλίο στον κόσμο


Είναι ένα βιβλίο που έχει γραφτεί και σχεδιαστεί από τον Ιταλό καλλιτέχνη Luigi Serafini, σε διάστημα δεκατριών μηνών από το 1976 έως και το 1978. Το βιβλίο απαριθμεί περίπου 360 σελίδες, οι οποίες κυμαίνονται ανάλογα και με την έκδοση που θα το βρείτε. Αυτό που κάνει το βιβλίο ιδιαίτερο, είναι το ότι μάλλον πρόκειται περί μιας εγκυκλοπαίδειας για έναν περίεργο κόσμο, γραμμένη σε μια επίσης περίεργη γλώσσα.
 
 


Μια μοναδικά σουρεαλιστική παρωδία, ένα παράθυρο σε έναν κόσμο ή απλώς ένα δημιούργημα ενός λαμπρού καλλιτέχνη; Αυτό μένει να το ανακαλύψετε μόνο εσείς.

Πρωτοκυκλοφόρησε το 1981, σε δυο τόμους από τον Franco Marua Ricci, αλλά η ιδέα και η πρώτη φορά που έγινε η σύνθεση αυτής της παράλογης και απόκοσμης συμφωνίας ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται στην εποχή της πληροφόρησης και των αρχέτυπων εικόνων από την ματιά ενός καλλιτέχνη που αγναντεύει πέρα από το αληθινό και πραγματικό. Πέρα από την αλήθεια που αναγνωρίζει το μάτι μας και καταφέρνει να συλλάβει το μυαλό. Είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης μιας λαμπρής καλλιτεχνικής προσωπικότητας.


Ώρες ώρες φαντάζομαι το πόσο θα είχε αλλάξει το περιεχόμενο του βιβλίου αν είχε γραφτεί στην εποχή μας. Τώρα που ο έξυπνος άνθρωπος έχει ως μέλημα το να συνδεθεί για παράδειγμα με τις σκέψεις και τις ιδέες των ομοϊδεατών του, μιας και κατά ένα μεγάλο μέρος το βιβλίο έχει να κάνει με το θέμα της πληροφορίας.

Πολλοί πάντως θα παραδεχτούν πως ο Serafini, εμπνεύστηκε για το αξιόλογο καλλιτεχνικό δημιούργημά του από ένα άλλο πιο παλιό εγχειρίδιο με παρόμοια νοοτροπία όμως η γέννηση τού έχει πιστοποιηθεί κάπου στον 14ο αιώνα, στον μεσαίωνα δηλαδή. Ο λόγος περί του "Voynich manuscript" (Χειρόγραφο Βόινιτς).

Ανά καιρούς πολλοί προσπάθησαν να μεταφράσουν το βιβλίο μα πολύ λίγες αναφορές έχουμε ακόμα και τώρα στο διαδίκτυο περί επιτυχίας. Το μόνο που έχει γίνει, απ’ ότι έχω διαβάσει μέχρι στιγμής, είναι το να έχει αποκωδικοποιηθεί το νουμερικό σύστημα του. Το σύστημα αρίθμησης που χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης από την σελιδαρίθμηση μέχρι και την απλή αριθμητική που υπάρχει διάσπαρτα στις σελίδες. Έχουν κυκλοφορήσει διάφορα βιβλία που έχουν ως σκοπό την λύση, το σπάσιμο και την αποκωδικοποίηση της γλώσσας αλλά και των εικόνων, χωρίς όμως κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Μπορείτε βεβαίως να δείτε σελίδες όπως και αυτή που υποστηρίζει πως έχει λύσει το μυστήριο και να παίξετε με την μετάφραση ή ακόμα και να διαβάσετε προσεκτικά και να μαντέψετε για το τι μπορεί να αποκαλύπτει.

Για περισσότερες πληροφορίες μόνο όσον αφορά το αριθμητικό σύστημα επισκεφθείτε αυτή την σελίδα.


Θεματολογία

Το βιβλίο στην πρώτη του μορφή χωρίζονταν σε δυο ενότητες. Αυτές καταπιάνονται με τα παρακάτω θέματα:

Τόμος Πρώτος
1: Χλωρίδα
2: Πανίδα
3: Δίποδα (Bipeda)
4: Φυσική
5: Μηχανικές κατασκευές

Τόμος Δεύτερος
1: Ανατομία
2: Μυθολογία
3: Γραφή
4: Τρόφιμα και είδη ένδυσης
5: Παιχνίδια και ψυχαγωγία
6: Αρχιτεκτονική

Η πρώτη έκδοση του βιβλίου, αλλά και οι επόμενες που ακολούθησαν, μπορούνε να βρεθούν σε βιβλιοπωλεία ανά τον κόσμο, ακόμα και σε ψηφιακή μορφή. Η πρώτη έκδοση, πλησιάζει μέχρι και τα 5.000€ ενώ μπορεί να βρεθεί και η πιο πρόσφατη μέσω Amazon.com στα 130€.

πηγή: fridge.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου