Με αφορμή τα αποκαλυπτήρια της επίσημης μπάλας του Μουντιάλ που φέρει το όνομα «Brazuca», ας θυμηθούμε την ιστορία της στη διοργάνωση.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλος ντόρος για την επίσημη μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου αφού και αυτή έχει τον δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο στην διοργάνωση. Τα αποκαλυπτήρια της «στρογγυλής θεάς» πλέον συνοδεύονται με μια φαντασμαγορική τελετή, θυμίζοντας τον ρόλο της στο κορυφαίο ομαδικό άθλημα του πλανήτη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη της μπάλας από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930 ως σήμερα. Οι εποχές που οι μπάλες φτιάχνονταν από ένα κομμάτι δέρμα με εμφανείς ραφές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η εποχή της τεχνογνωσίας δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την «στρογγυλής θεά». Πλέον οι μπάλες κατασκευάζονται από τα καλύτερα υλικά προκειμένου να διευκολύνουν τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών και παράλληλα να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των αγώνων.
Από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930 στην Ουρουγουάη η εξέλιξη της «στρογγυλής θεάς» είναι εντυπωσιακή. Σε εκείνη την διοργάνωση χρησιμοποιήθηκαν δύο μπάλες για τον τελικό. Η Αργεντινή έδωσε τη μπάλα «Tiento» και με αυτή αγωνίστηκαν οι ποδοσφαιριστές στο πρώτο ημίχρονο και η Ουρουγουάη έδωσε τη μπάλα «T-Model», όπου με αυτή αγωνίστηκαν στο δεύτερο ημίχρονο.
Στην επόμενη διοργάνωση του 1934 στα γήπεδα της Ιταλίας, η μπάλα που χρησιμοποιήθηκε ήταν από δέρμα και ραμμένη σε διάφορα σημεία. Οι μπάλες των δύο πρώτων διοργανώσεων θύμιζαν τις αντίστοιχες του ράγκμπι φέροντας χοντρές ραφές σε ένα σημείο τους.
Από το 1938 η φιλοσοφία κατασκευής άλλαξε σε μεγάλο βαθμό και μέχρι και το 1966 οι μπάλες των Παγκοσμίων Κυπέλλων έμοιαζαν περισσότερο με μπάλες του βόλεϊ και του πόλο. Η μπάλα («Swiss World Champion») του 1954, ήταν η πρώτη που αποτελείτο από 18 τμήματα.
Την επόμενη διοργάνωση του 1958 στη Σουηδία, η μπάλα «Top Star» επιλέχτηκε από 102 υποψήφιους, σε μία τυφλή ψηφοφορία από τέσσερις υπαλλήλους της FIFA. Στο Μουντιάλ του 1962 η «Crack Top Star» ήταν η αυθεντική μπάλα.
Ο Άγγλος διαιτητής Κεν Άστον ήταν εντυπωσιασμένος από την συγκεκριμένη μπάλα που χρησιμοποιήθηκε στην Χιλή. Την έφερε στην Ευρώπη, αλλά οι ευρωπαϊκές ομάδες δεν την εμπιστεύτηκαν. Το 1966 η «Challenge 4-star» επιλέχτηκε και αυτή σε μια τυφλή ψηφοφορία της FIFA.
Το 1970 στο Μεξικό ήρθε η επανάσταση. Η «Telstar» ήταν η πρώτη μπάλα με 32 τμήματα, η οποία ήταν ασπρόμαυρη. Μόνο 20 δόθηκαν από την Adidas, μεταξύ αυτών μία καφέ μπάλα (στον αγώνα Γερμανία-Περού) και μία άσπρη μπάλα (πρώτο ημίχρονο στον αγώνα Ιταλία-Γερμανία).
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974 στη Δυτική Γερμανία, η «Telstar Durlast», είχε ελάχιστες διαφορές με την προκάτοχό της. Το 1986 στο Μεξικό πρωταγωνίστησε η «Azteca», η οποία ήταν φτιαγμένη από δέρμα, αλλά και συνθετικό υλικό.
Η «Etrusco» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιταλίας το 1990 ήταν η πρώτη μπάλα στην ιστορία που είχε κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από συνθετικό υλικό.
Η «Questra» του Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994 ήταν κατασκευασμένη σε ειδικά εργαστήρια, περιείχε πολυουρεθάνη και ήταν τυλιγμένη από ένα στρώμα αφρού πολυστερίνης, υλικό που εμφανίστηκε πρώτη φορά σε μπάλα αυτής της διοργάνωσης.
Στα γήπεδα της Γαλλίας το 1998 έκανε την εμφάνισή της η «Tricolore» πρώτη πολύχρωμη μπάλα σε Μουντιάλ. Στην επόμενη διοργάνωση του 2002 στη Νότιο Κορέα/Ιαπωνία η «Fevernova» δεν δικαίωσε τις προσδοκίες καθώς ακούστηκαν πολλά παράπονα κατά την διάρκεια και μετά το τέλος της διοργάνωσης.
Η μπάλα «Teamgeist» που εμφανίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας είχε 14 τμήματα. Κάθε μπάλα είχε τις αντίπαλες ομάδες και την ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα. Στον τελικό, χρησιμοποιήθηκε η «Teamgeist Berlin».
Στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής η μπάλα «Jabulani» είχε 8 τμήματα. Η μπάλα που χρησιμοποιήθηκε για τον τελικό είναι η χρυσή «Jo'bulani». Το προσεχές καλοκαίρι η Adidas θα παρουσιάσει την «Brazuca», η οποία είναι η πρώτη μπάλα του Μουντιάλ που ονομάστηκε από τους οπαδούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το το 1970 ως σήμερα η επίσημη μπάλα των Παγκοσμίων Κυπέλλων κατασκευάζεται αποκλειστικά από την Adidas.
Δείτε το βίντεο με τις μπάλες
H ιστορία της μπάλας του Μουντιάλ από ioniansports-gr
Δείτε όλες τις μπάλες των Παγκοσμίων Κυπέλλων
1930
1934 «Federale»
1938
1950 «Duplo T»
1954 «Swiss World Champion»
1958 «Top-Star»
1962 «Crack»
1966 «Challenge 4-star»
1970 «Telstar»
1974 «Telstar Durlast»
1978 «Tango»
1982 «Tango España»
1986 «Azteca»
1990 «Etrusco Unico»
1994 «Questra»
1998 «Tricolore»
2002 «Fevernova»
2006 «Teamgeist»
2010 «Jabulani»
2014 «Brazuca»
πηγή: gazzetta.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου