Ο Bran Ferren έχει περάσει όλη του την ζωή κατασκευάζοντας τεχνολογικά πράγματα. Έχει σχεδιάσει σκηνές για αστέρες της rock, διάφορες πίστες για τα πάρκα της Disney και ειδικά εφέ για ταινίες, ανάμεσα σε άλλα. Στα 55 του έγινε πατέρας για πρώτη φορά και αποφάσισε να φτιάξει ένα όχημα με το οποίο θα δείξει τον κόσμο στην κόρη του. Τέσσερα χρόνια αργότερα, και με μερικά εκατομμύρια δολάρια, το KiraVan είναι το απόλυτο τεχνολογικό όχημα ταξιδιού!
Το KiraVan έχει μήκος σχεδόν 16 μέτρα και ύψος σχεδόν 4 μέτρα -μέχρι το δωμάτιο της Kira. Στο ύψος δεν συμπεριλαμβάνονται οι τηλεσκοπικοί ιστοί, που παρέχουν επικοινωνίες, τεχνολογία ανίχνευσης, και φωτισμό, ενώ μπορούν να αναπτύξουν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να ελέγχεται ο δρόμος μπροστά.
Όπως το MaxiMog, που σχεδίασε ο ίδιος, το KiraVan είναι μια μετατροπή ενός Unimog της Mercedes-Benz. Ο Ferren και η ομάδα του έχουν αφαιρέσει μεγάλο μέρος του αρχικού εξοπλισμού, αφήνοντας μόνο το τιμόνι και μερικά μικρότερα τμήματα. Μεταξύ των πολυάριθμων προσθηκών είναι μια σειρά από φτιαγμένες και εγκατεστημένες από τους ίδιους οθόνες αφής στο πιλοτήριο, που παρακολουθούν την κατάσταση του οχήματος και την πρόοδο πλοήγησης, ένα σύστημα που λειτουργεί με joystick, το οποίο επιτρέπει στους επιβάτες να βλέπουν τη θέα από την κάθε μία από τις 22 κάμερες του οχήματος οι οποίες παρέχουν και υπέρυθρη απεικόνιση της θερμοκρασίας του δρόμου και έναν έκτακτης ανάγκης φάρο εντοπισμού-πομπό, ο οποίος σβήνει αυτόματα σε περίπτωση ατυχήματος -αν, ας πούμε, το όχημα ανατραπεί (με το υποσύστημα εύρεσης κατεύθυνσης, ο Ferren μπορεί να δει παρακείμενα οχήματα που μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα).
Με ένα joystick το όχημα μπορεί από την τετρακίνηση (μέγιστη ταχύτητα 112 χλμ/ώρα) να περάσει σε κίνηση έξι τροχών (μέγιστη ταχύτητα 48 χλμ/ώρα). Ένα σύστημα επικοινωνιών μετατρέπει το όχημα σε βάση εντολής κινητής τηλεφωνίας και επιτρέπει στον Ferren να επικοινωνεί και να συντονίζεται με κοντινά αεροσκάφη. "Είναι ουσιαστικά σαν να είναι ένα αεροπλάνο, μόνο που έχει κολλήσει στο έδαφος", λέει. Κάθε μορφή επικοινωνίας είναι δυνατή από το φορτηγό -από γουόκι-τόκι μέχρι UHF συχνότητες και υψηλής ισχύος συστήματα GPS. "Πάντα ήθελα να ξέρω πού βρίσκομαι", λέει ο Ferren. Το KiraVan μπορεί να στείλει e-mail ακόμη και κάτω από ένα τροπικό δάσος.
Περισσότερα στο wired (αγγλικά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου