Xylothek στην βιβλιοθήκη του αβαείου Lilienfeld στην Αυστρία - πηγή
Η xylothek (από τις ελληνικές λέξεις "ξύλο" και "θήκη") είναι ένα αντικείμενο, όπου το δοχείο περιέχει το περιεχόμενο.
Μπερδευτήκατε;
Ο όρος αναφέρεται συνήθως σε βιβλία που είναι κατασκευασμένα από ξύλο και περιέχουν αντικείμενα από ξύλο. Έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο τέλος του 17ου αιώνα, σαν κάτι το "περίεργο". Καθώς περνούσαν τα χρόνια, εκατοντάδες μεμονωμένοι όγκοι έγιναν συλλογές και πλέον αποτελούν αντικείμενο έρευνας όσων εργάζονται στη δασοκομία, την βοτανική, την εγκληματολογία, τη συντήρηση έργων τέχνης κ.ά..
Μια xylotheque στο μοναστήρι Strahov στην Πράγα - πηγή
Οι ξυλοθήκες ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλείς στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου αιώνα στη Γερμανία. Σε αυτές τις κατασκευές, κάθε βιβλίο σε μια ξυλοθήκη γινόταν από ένα συγκεκριμένο είδος ξύλου, η ράχη καλύπτονταν με τον αντίστοιχο φλοιό και διακοσμούνταν με βρύα και λειχήνες. Όταν κάποιος άνοιγε το βιβλίο, εκείνο αποκάλυπτε δείγματα αποξηραμένων φύλλων, άνθεων, φυτών, ριζών και κλαδιών. Μια ειδική θήκη στη ράχη του βιβλίου περιείχε γραπτή περιγραφή της βιολογίας του είδους και της χρήσης του. Το τμήμα Ειδικών Συλλογών της βιβλιοθήκης του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωργικών Επιστημών στην πόλη Alnarp, διαθέτει ένα όμορφο δείγμα ξυλοθήκης, φτιαγμένο στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας στις αρχές του 19ου αιώνα. Παρόμοιες θήκες βρεθήκαν στην Γαλλία, την Αυστρία, την Ιταλία και την Τσεχία.
Δείγμα αχλαδιού από τον 19ο αιώνα σε μια γιαπωνέζικη xylothek στο Kew Gardens - πηγή
Μερικές ξυλοθήκες δεν περιείχαν φυτά, αλλά πίνακες. Η Συλλογή Οικονομικής Βοτανικής στο Kew Gardens της Αγγλίας διαθέτει μια τέτοια, από τον 19ο αιώνα, από το Meiji της Ιαπωνία. Η συλλογή περιλαμβάνει 26 πίνακες, ο καθένας φτιαγμένος από το ξύλο και το φλοιό ενός συγκεκριμένου δέντρου και βαμμένο με τα φύλλα, τους καρπούς και τα άνθη του είδους. Το Βοτανικό Μουσείο του Βερολίνου έχει ένα παρόμοιο από την Ιαπωνία, με 152 πίνακες.
Η Schildbach Xylotheque του Mark Dion - πηγή
Σήμερα ο όρος χρησιμοποιείται και για να αναφερθεί κάποιος σε τεράστιες συλλογές δειγμάτων ξύλου τα οποία δεν είναι απαραίτητα ξύλινα βιβλία (όπως αυτή στον Samuel James Record Collection της Δασολογικής Σχολής του Yale, η οποία περιέχει 60.000 δείγματα). Η προέλευση όμως αυτών των συλλογών βρίσκεται σε αυτά τα ταπεινά και εντυπωσιακά όμορφα αντικείμενα, τα οποία γίνονται όλο και πιο πολύτιμα, καθώς η αποψίλωση των δασών έχει εξαφανίσει πολλά δέντρα.
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου