Από την Ποτοαπαγόρευση, το Παρίσι, και κάτι που ονομάστηκε "Κουβάς με Αίμα", μέχρι τον Χέμινγουεϊ και τα hangover
Φέτος το γνωστό κοκτέιλ Bloody Mary γιορτάζει τα 80α γενέθλια του. Στην πραγματικότητα, αν δεν υπήρχε η 18η Τροπολογία και η Ρωσική Επανάσταση δεν θα υπήρχε Bloody Mary.
Ενώ το όνομα και η συνταγή του μπορεί να αμφισβητούνται, η γενέτειρα του όμως όχι, και αυτό είναι μια γωνιά στο Harry’s New York Bar στην 5 Rue Danou.
Το Harry’s άνοιξε την Ημέρα των Ευχαριστιών το 1911 από τον Harry MacElhone, όταν ένας Αμερικανός αναβάτης που διέθετε ένα μπαρ στη Νέα Υόρκη τα μάζεψε και έφυγε για το Παρίσι. Το νέο μπαρ, με στυλ από Νέα Υόρκη, έγινε αμέσως καλοδεχούμενο στους πεινασμένους για ποτό Αμερικανούς κατά τη διάρκεια της Ποτοαπαγόρευσης που έμαθαν να λένε στους οδηγούς ταξί του Παρισιού "Sank Roo Doe Noo!".
Γύρω στα 1920, πρόσφυγες που γλίτωναν από την Ρωσική Επανάσταση άρχισαν να καταφτάνουν στο Παρίσι, φέρνοντας μαζί τους βότκα και χαβιάρι, οπότε ο μπάρμαν του Harry’s, Ferdinand "Pete" Petiot, άρχισε να πειραματίζεται με το νέο αλκοόλ, που το βρήκε άγευστο. Την ίδια εποχή, ο Petiot έμαθε τον αμερικανικό χυμό ντομάτας σε κονσέρβα, που τις ημέρες της Ποτοαπαγόρευσης ονομαζόταν "κοκτέιλ χυμού τομάτας" στο μενού.
Μέσα σε ένα χρόνο, ο Petiot έφτιαξε πολλές βότκες μέχρι που την ανακάτεψε με χυμό τομάτας και κάποια καρυκεύματα, και Ορίστε!, ένα νέο κοκτέιλ είχε γεννηθεί, με το όνομα "Bucket of Blood". Το βάφτισε ο Αμερικανός διασκεδαστής Roy Barton και το όνομα το δανείστηκε από ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο δυτικό Σικάγο με το ίδιο όνομα.
Το ποτό έγινε δημοφιλές στους Αμερικανούς, έτσι το 1933, ο Vincent Astor προσέλαβε τον Petiot στο King Cole Bar του St Regis Hotel στη Νέα Υόρκη. Το ποτό "έπιασε" -κυρίως ως υποτιθέμενη θεραπεία για τα hangover- αλλά με το όνομα "Red Snapper" -ακόμα έτσι ονομάζεται στο King Cole Bar (αρχικά, έριχναν μια πίντα μαύρο πιπέρι σε βότκα για έξι εβδομάδες για να δημιουργηθεί ένα μείγμα που ονομάστηκε "υγρό μαύρο πιπέρι", μια πραγματική έκρηξη στη γεύση της βότκας).
Αυτή είναι η επίσημη συνταγή του King Cole Bar, το οποίο πουλάει περίπου 850 κοκτέιλ κάθε μήνα:
1 ουγκιά βότκα Stolichnaya
2 ουγκιές χυμό τομάτα
1 πρέζα χυμό λεμονιού
αλάτι
μαύρο πιπέρι
πιπέρι καγιέν
σος Worcestershire
Μια φέτα λεμόνι και σέλινο για γαρνιτούρα.
Το πότε τα άλλα μπαρ της πόλης άρχισαν να το αποκαλούν "Bloody Mary", με αναφορά στην Μαρία Τυδώρ, Μαρία Α' της Αγγλίας και της Ιρλανδίας, γνωστή για την αιματηρή βασιλεία της απέναντι στους Προτεστάντες, είναι ασαφές. Όμως, σε μια διαφημιστική καμπάνια του 1939 για την αμερικανική βότκα Smirnoff, που την έφτιαξε πρώτη φορά το 1934 ο Ρώσος μετανάστης Rudolph Kunnetchansky, ο διασκεδαστής George Jessel υποστήριξε ότι έδωσε στο κοκτέιλ το όνομα μιας φίλης του, της Mary Geraghty. Συνταγές με το όνομα Bloody Mary εμφανίζονται σε έντυπα, τουλάχιστον από το 1946. Στο Butch McGuire’s Bar του Σικάγο ισχυρίζονται ότι αυτοί πρόσθεσαν το σέλινο ως έναν γευστικό αναδευτήρα.
Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο οποίος πιθανότατα θα κατανάλωσε κάμποσα Red Snapper στο Harry’s New York Bar την δεκαετία του 1920, έγραψε σε μια επιστολή του 1947 ότι είχε εισαγάγει το Bloody Mary στο Χονγκ Κονγκ το 1941.
από: esquire.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου