Ο Αθανάσιος Κίρχερ ήταν ένας Ιησουίτης λόγιος και πολυμαθής που ενώ ζούσε αναγνωρίστηκε ως μια από τις ιδιοφυΐες της εποχής του. Έχει εκδώσει σχετικά με την οπτική, τον μαγνητισμό, τη γλωσσολογία, την υδραυλική και την Αιγυπτιολογία, μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων.
Αυτό που βλέπετε στις εικόνες είναι το organum mathematicum, μια από τις εφευρέσεις του. Η συγκεκριμένη ανήκει στο Galileo Museum στην Φλωρεντία. Είναι συνδυασμός εγκυκλοπαίδειας και αριθμομηχανής. Το μουσείο περιγράφει πώς λειτουργεί:
Το εσωτερικό του μπαούλου χωρίζεται σε 9 τμήματα, ένα για κάθε ένα από τα ακόλουθα θέματα: Αριθμητική, Γεωμετρία, Τέχνη των Οχυρώσεων, Χρονολόγιο, Ωρογραφία, Αστρονομία, Αστρολογία, Στεγανογραφία και Μουσική. Κάθε διαμέρισμα περιλαμβάνει 24 μικρές ράβδους που καταλήγουν σε μια έγχρωμη τριγωνική μύτη. Για κάθε μία από τις 9 σειρές των 24 μικρών ράβδων υπάρχουν χαραγμένοι ορισμοί και πληροφορίες σχετικά με το αντίστοιχο θέμα. Τουλάχιστον μία ράβδος σε κάθε ένα από τα 9 διαμερίσματα έχει μια μαύρη άκρη και αποτελεί τον πίνακα εφαρμογής, που δίνει τον κανόνα για τη σωστή χρήση. Για παράδειγμα, για να πολλαπλασιάσει κανείς 74*8, απομακρύνει τη ράβδο με τη μαύρη μύτη από το αριθμητικό διαμέρισμα και την τοποθετεί δίπλα στις ράβδους που έχουν τους αριθμούς 7 και 4 στην κορυφή. Η όγδοη γραμμή στη ράβδο με τη μαύρη μύτη δίνει το επιθυμητό προϊόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου