Τα τριαντάφυλλα του χωριού Χαλφέτι στην Τουρκία (οι αρχαίοι Έλληνες κάτοικοί του το ονόμαζαν Ώριμα, ενώ οι Βυζαντινοί Ρωμαίων Κούλα) είναι πολύ σπάνια. Έχουν μεν το ίδιο σχήμα με τα κοινά τριαντάφυλλα, αλλά το χρώμα τους τα κάνει εντελώς διαφορετικά. Πρόκειται για φυσικά, μαύρα τριαντάφυλλα.
Αν και φαίνονται κατάμαυρα, στην ουσία το χρώμα τους είναι πολύ σκούρο βυσσινί. Μεγαλώνουν μόνο το καλοκαίρι και μόνο στο Χαλφέτι. Χάρη στη σύσταση του εδάφους της περιοχής και το pH του νερού (που προέρχεται από τον Ευφράτη), τα τριαντάφυλλα αποκτούν αυτήν την απόχρωση. Όταν ανθίζουν την άνοιξη έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα και γίνονται μαύρα το καλοκαίρι.
Οι ντόπιοι τα θεωρούν σύμβολο μυστηρίου, ελπίδας και πάθους, αλλά και θανάτου και άσχημων μαντάτων. Το είδος απειλείται με εξάλειψη απ' όταν οι κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν από το "παλιό" Χαλφέτι στα 1990, όταν κατασκευάστηκε το φράγμα Birecik.
Μαζί με το παλιό χωριό πολλά άλλα βυθίστηκαν κάτω από το νερό του Ευφράτη, όταν κατασκευάστηκε το φράγμα. Το νέο χωριό χτίστηκε 10 χιλιόμετρα από την αρχική τοποθεσία.
Αυτή η μικρή απόσταση αποδείχτηκε θανάσιμη για τα τριαντάφυλλα. Οι κάτοικοι φύτεψαν τριαντάφυλλα και στο νέο χωριό, αλλά τα λουλούδια δεν τα πήγαν καλά στο νέο τους περιβάλλον.
Οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να τα σώσουν. Συνέλεξαν σπόρους από το χωριό και του έσπειραν πιο κοντά στην αρχική τοποθεσία του χωριού. Από τότε, τα τριαντάφυλλα πηγαίνουν κάπως καλύτερα.
από: oddity central
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου