Η Αγγλία δεν συνδέεται με τους σεισμούς, όμως, αυτά τα νησιά κλονίζονται από μερικές εκατοντάδες δονήσεις το χρόνο, αν και μόνο 20 ή 30 από αυτές θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές από τον πληθυσμό. Οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ μικρές και δεν προκαλούν ζημιές. Ωστόσο, ο πρώτος σεισμογράφος του κόσμου εγκαταστάθηκε στη Σκωτία σε ένα μέρος που λέγεται Comrie. Ένα αντίγραφο του, που λειτουργεί μέχρι και σήμερα, εξακολουθεί να στεγάζεται στο "Σπίτι των Σεισμών".
Το χωριό Comrie στη νότια Σκωτία, είναι ένα από η πιο ενεργή γεωλογικά περιοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της θέσης της. Είναι η πρωτεύουσα των σεισμών του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς υπόκειται σε περισσότερους σεισμούς από οπουδήποτε άλλο μέρος της χώρας.
Ο πρώτη καταγεγραμμένος σεισμός στην επαρχεία έγινε τον Ιούλιο του 159 στο ημερολόγιό κάποιου James Melville που έγραψε για μια σεισμική δόνηση αισθητή σε όλη τη χώρα. Το 1789 έγινε η πρώτη συστηματική καταγραφή. Στα επόμενα 50 χρόνια καταγράφηκαν 70 μεγάλες δονήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης όλων στις 23 Οκτωβρίου του 1839. Πολλά από τα σπίτια του Comrie υπέστησαν ζημιές και ένα παρακείμενο φράγμα έπεσε. Το κρουστικό κύμα έγινε αισθητό στο μεγαλύτερο μέρος της Σκωτίας.
Ο σεισμογράφος των Macfarlane-Drummond - φωτογραφία
Με το μεγάλο σεισμό του 1839, οι Peter Macfarlane και James Drummond, έφτιαξαν ένα όργανο για τη μέτρηση των σεισμών και άρχισαν να κρατάνε αρχεία. Το όργανό τους αποτελούνταν από δύο ξύλινες σανίδες τοποθετημένες στην κατεύθυνση Βορράς-Νότος και Ανατολή-Δύση. Πάνω τους τοποθετήθηκαν ξύλινοι κύλινδροι αυξανόμενου πλάτους και, ως εκ τούτου, σταθερότητας. Αν κάποιος σεισμός χτυπούσε τους κυλίνδρους επέτρεπε στο δίδυμο να μετρήσει την ισχύ του σεισμού. Ένας δίσκος από άμμο εμπόδιζε τους κυλίνδρους να κυλήσουν και να σπρώξουν τους άλλους κυλίνδρους μακριά. Ήταν κάτι το πρωτόγονο αλλά μάλλον δούλευε.
Το 1841, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, υπέβαλαν ένα έγγραφο στη Βρετανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης, η οποία οδήγησε στο σχηματισμό μιας επιτροπής για τη διερεύνηση των σεισμών της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. Με την πάροδο των χρόνων κατασκευάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μια σειρά από όργανα γύρω από το Comrie, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου σύγχρονου σεισμογράφου που αποτελούνταν από ένα ανεστραμμένο εκκρεμές που κατέγραφε τη δόνηση σε ένα κοίλο δίσκο. Κατασκευάστηκε από τον Σκωτσέζο φυσικό James David Forbes.
Αλλά το 1844, η σεισμική δραστηριότητα είχε μειωθεί και το ενδιαφέρον χάθηκε. Το 1869 μια νέα σειρά από δονήσεις ανανέωσε το ενδιαφέρον. Νέα και πιο ευαίσθητα όργανα ζητήθηκαν και το 1874 χτίστηκε το Σπίτι των Σεισμών σε έναν βράχο για να στεγάσει το σεισμογράφο Mallet. Ξανά η δραστηριότητα μειώθηκε και η περιοχή έπεσε στην αφάνεια. Το 1911 η τεχνολογία είχε προχωρήσει και το κτίριο εγκαταλείφθηκε.
Το σύγχρονο όργανο - φωτογραφία
Το 1988 αποφασίστηκε ότι να αποκατασταθεί το Σπίτι και να τοποθετηθεί σύγχρονος εξοπλισμός. Οι επισκέπτες δεν μπορούν να μπουν στο κτίριο, αλλά υπάρχουν μεγάλα παράθυρα, μέσω των οποίων μπορεί κανείς να δει το νέο όργανο, καθώς και τον παλιό ξύλινο κύλινδρο στο πάτωμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου