Από την ημέρα που έμαθα τον Krampus, δεν ξέρω γιατί με συνεπήρε τόσο πολύ η μορφή του, αλλά ένα κόλλημα το έχω φάει.
Δείτε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον δαίμονα βοηθό του ξένου Άγιου Βασίλη, St. Nicholas.
Ο Κράμπους είναι δαίμονας
Στην Αυστρία και στις γερμανόφωνες περιοχές των Άλπεων, αυτός ο δαιμονικός χαρακτήρας είναι σημαντική μορφή των Χριστουγέννων. Έχει μακριά κέρατα και γενάκι κατσίκας, κάτι σαν τον Σατανά δηλαδή. Τη μορφή του θα την δείτε σε κάποια ευχετήρια κάρτα ή σε σοκολάτες ή αγαλματάκια. Μπορεί κανείς να δει κάποια πομπή με Κράμπους να τριγυρίζει μέσα στην πόλη, φορτωμένοι με κουδούνια και αλυσίδες, να εκφοβίζουν τους θεατές ή να τους χτυπάνε .
Η 5η Δεκεμβρίου ανήκει στον Κράμπους. Όποιος επιβιώνει, μπορεί να λάβει κάποιο δώρο
Η ημέρα αυτή ονομάζεται Krampusnacht, όταν βασιλεύει ο Κράμπους. Ο κόσμος θα δει νέους άνδρες από την τοπική Krampusgruppe να φορούν ξυλόγλυπτες μάσκες, κουδούνια αγελάδων, αλυσίδες και περίτεχνα κοστούμια οι οποίοι τρέχουν μέσα στην πόλη στο Krampuslauf (τρέξιμο των Κράμπους). Είναι τρομακτικοί και μερικές φορές δέρνουν τους παρευρισκομένους. Σύμφωνα με το μύθο, ο Κράμπους θα επισκεφτεί τη νύχτα κάθε σπίτι. Στα κακά παιδιά θα αφήσει το ραβδί του -ή απλά θα τα χτυπήσει. Ίσως και να τα βάλει στο σάκο που έχει στην πλάτη του και μετά να τα ρίξει σε κάποιο ρεύμα, ή να τα πάει κατευθείαν στην κόλαση.
Η επόμενη ημέρα, όμως είναι η Nikolastaug, δηλαδή του Αγίου Νικολάου -του ίδιου Αγίου του οποίου το ολλανδικό Sinterklass, εξελίχθηκε στο Santa Claus. Είναι η ώρα που τα μικρά κορίτσια και αγόρια θα πάρουν τα δώρα τους, αυτά δηλαδή που δεν πνίγηκαν, χτυπήθηκαν ή βρέθηκαν στην κόλαση από τον Κράμπους.
Ο Κράμπους μπορεί να είναι ένα τέρας, αλλά είναι φίλος του St. Nicholas
Αρχικά, ο Κράμπους ήταν καθαρά παγανιστικό δημιούργημα -υποτίθεται ότι είναι ο γιος της Hel από τη σκανδιναβική μυθολογία. Αλλά μπολιάστηκε στη χριστιανική παράδοση ως βοηθός του St. Nicholas. Στην Ολλανδία ο αντίστοιχος Κράμπους είναι ο Zwarte Piet (Μαύρος Πιτ) ενώ στη Γερμανία είναι ο Knecht Ruprecht. Από τον 17ο αιώνα, οι δύο τους έχουν συνδεθεί σε ένα είδος χριστιανικού γιν-γιάνγκ, με τον Κράμπους να είναι ο σκοτεινός σύντροφος του St. Nicholas.
Η εμφάνισή του ποικίλλει, αλλά έχει πάντα ένα ανθρώπινο πόδι και μια σχιστή οπλή
Ο Κράμπους εμφανίζεται στις αυστριακές ευχετήριες κάρτες από το 1800, όπου εμφανίζεται να κυνηγάει γυναίκες ή να απειλεί παιδιά. Στις κάρτες, έχει μια μακριά γλώσσα που πέφτει χαλαρή μερικές φορές μέχρι τη μέση του στήθους του, ένα ανθρώπινο πόδι και μια σχιστή οπλή -κανείς δεν ξέρει γιατί.
Κάποτε είχε απαγορευτεί από τους φασίστες
Από το 1934 μέχρι και το 1938, όταν η Αυστρία ήταν υπό φασιστική διακυβέρνηση, ο Κράμπους θεωρήθηκε σύμβολο της αμαρτίας, ήταν αντι-χριστιανικό ιδεώδες και Σοσιαλοδημοκράτης! Η εφημερίδα της Αυστριακής Καθολικής Ένωσης απηύθυνε έκκληση για μποϊκοτάζ στον Κράμπους και η κυβέρνηση της πόλης Λιντς (Lienz), πρωτεύουσα του Ανατολικού Τιρόλο, απαγόρευσε τους χορούς των Κράμπους και έδωσε εντολή οι επίδοξοι St. Nicholas θα έπρεπε να έχουν την άδεια του Δήμου. Δεσμεύτηκαν επίσης να συλλαμβάνουν τους Κράμπους.
Οι μάσκες των Κράμπους είναι πολύτιμα έργα λαϊκής τέχνης
Παραδοσιακά, οι μάσκες που φοριούνται σε μια πομπή των Κράμπους είναι από ξύλο, σκαλισμένες στο χέρι από εξειδικευμένους τεχνίτες. Οι αντίκες συχνά καταλήγουν σε κάποιο λαογραφικό μουσείο. Οι πόλεις Kitzbühel και Stallhofen διαθέτουν δυο μουσεία Κράμπους και συλλέγουν παλιά κοστούμια και μάσκες -μέχρι πρόσφατα, υπήρχε και ένα μουσείο στην πόλη Suetschach.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου