Και να μην ασχολείται κάποιος με τα κοινωνικά δίκτυα σίγουρα το έχει προσέξει. Υπάρχει πολύς κόσμος καρφωμένος πάνω από την οθόνη ενός "έξυπνου" κινητού και όλη την ώρα κάτι γράφει/ βλέπει/ στέλνει μηνύματα/ σχολιάζει, κλπ. Όπως και θα έχετε προσέξει, όσοι ασχολείστε και έχετε κάποιο λογαριασμό σε αυτά, ότι είναι μερικοί που συνεχώς ανανεώνουν το status τους -λες και αν δεν μας "ενημερώσουν" που είναι και τι κάνουν, θα χάσουμε κάτι... Όλο αυτό, το να ποστάρει κάποιος κάθε πέντε λεπτά κάτι δηλαδή, μου κάνει λίγο -έως πολύ- εγωκεντρικό.
Αυτά βέβαια, ούτε που τον ενδιέφεραν τον Robert Shields, τον άγνωστο "πατέρα του microblogging". Την δεκαετία του '70, ο Shields ενημέρωνε το status του, με το στυλ του Twitter (λίγες λέξεις δηλαδή), κάθε πέντε λεπτά. Νομίζετε ότι τα έχετε δει όλα με κάποιες από τις επαφές σας στα κοινωνικά δίκτυα; Περιμένετε και θα δείτε τι έκανε αυτός ο τύπος.
Ο Shields, ένας ιερέας και καθηγητής στο Ντέιτον της Ουάσιγκτον, άρχισε να κρατάει ημερολόγιο το 1972. Δεν τον ανάγκασε κάτι συγκεκριμένο να το κάνει. Άρχισε να γράφει μια μέρα και σταμάτησε 25 χρόνια αργότερα, όταν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο του αφαίρεσε την ικανότητά να γράφει στην αγαπημένη του IBM γραφομηχανή.
Ο Shields κατέγραφε τα πάντα. Δείτε αυτή την καταγραφή, της 21ης Απριλίου του 1994:
2:25-2:35 Έλεγξα αν έχει παραληφθεί ο φόρος της πολιτείας μας. Ελήφθη.
Ή αυτό της 30ης Απριλίου του 1994:
11:00-11:30 Επέλεξα άρθρα των περιοδικών Newsweek, Time και Harvard και τα ξαναδιάβασα ενώ έτρωγα μερικά fish sticks που είχαν απομείνει. (Κρύα.)
Όσο προσωπικά και αν ήταν κάποια πράγματα, ο Shields τα κατέγραφε όλα. Δείτε τι έγραψε στις 25 Ιουλίου του 1993 (σε ελεύθερη μετάφραση):
7:05 Αφόδευσα μεγαλοπρεπώς και ούρησα πολύ. Χρησιμοποίησα πέντε φύλλα χαρτιού.
Ή στις 20 Απριλίου έγραψε, "ούρησα τόσο πολύ που έκανε αφρό".
Κάποιος θα έγραφε απλά "ούρησα" αλλά ο Shields ήταν γεννημένος συγγραφέας. Το 1996, το Associated Press ανέφερε ότι ο τότε 77χρονος είχε γράψει ένα ερωτικό μυθιστόρημα με τίτλο "Jasmine Nights" που περιείχε περίπου 1.200 ποιήματα. "Τουλάχιστον πέντε από αυτά είναι καλά", δήλωσε ο ίδιος στο AP.
Με τέτοια υψηλή συχνότητα ενημερώσεων, μερικές από τις καταχωρήσεις του επαναλαμβάνονταν. "Ήμουν στο πληκτρολόγιο της ΙΒΜ μου γράφοντας για το ημερολόγιο", ήταν μια φράση που χρησιμοποιούσε συχνά. Ο Shields κρατούσε χειρόγραφες σημειώσεις σχετικά με τις δραστηριότητές του, και τις έγραφε με την γραφομηχανή αργότερα μέσα στην ημέρα.
Αν και αναγκάστηκε να σταματήσει να καταγράφει τη ζωή του το 1997, ο Shields έζησε άλλη μια δεκαετία. Πέθανε τον Οκτώβριο του 2007, αφήνοντας, σύμφωνα με τους New York Times, 37,5 εκατομμύρια λέξεις -μαζί με τρίχες από τη μύτη του (!) και αποδείξεις που είχε καρφώσει στις σελίδες του ημερολογίου.
Το 25 χρόνων χρονικό του διατηρείται σε 94 κιβώτια στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, αλλά, σύμφωνα με τις επιθυμίες του, δεν μπορεί ανοιχτεί για το κοινό πριν το 2057. Όσο για το τι μπορεί αυτά τα έγγραφα να αποκαλύψουν στους μελλοντικούς ερευνητές, ο Shields είχε κάποιες ιδέες.
"Ίσως κοιτάζοντας στη ζωή κάποιου σε αυτό το βάθος, κάθε λεπτό της κάθε ημέρας, να μάθουν κάτι για τους ανθρώπους", είπε στους Seattle Times το 1994. "Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να ξέρω".
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου