Η πιο πάνω φωτογραφία εκδόθηκε στις 20 Απριλίου του 1999 και δείχνει την Ιώ, τον τρίτο κατά σειρά μεγέθους δορυφόρο του Δία. Η Ιώ ανακαλύφθηκε από τον Γαλιλαίο τον Ιανουάριο του 1610.
Τα τρία στιγμιότυπα του ηφαιστειακού δορυφόρου που γυρίζει γύρω από το Δία ελήφθησαν μέσα σε χρονικό διάστημα 1,8 ωρών. Η Ιώ (ή Δίας Ι) έχει περίπου το μέγεθος της δικής μας αλλά είναι 2.000 φορές πιο μακριά. Στις δύο από τις εικόνες, η Ιώ φαίνεται να περνάει μέσα από τα νέφη του Δία, αλλά στην πραγματικότητα είναι 500.000 χλμ μακριά. Η Ιώ γυρίζει κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Δία μέσα σε 1,8 ημέρες (η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη κάθε 28 ημέρες).
Η εμφανής μαύρη κηλίδα στον Δία είναι η σκιά της Ιούς και έχει περίπου το μέγεθος του δορυφόρου (3.640 χλμ μήκος). Η σκιά ταξιδεύει πάνω στην επιφάνεια του Δία με ταχύτητα 17 χλμ/δευτερόλεπτο. Οι μικρές λεπτομέρειες που είναι ορατές στην Ιώ και στον Δία έχουν μήκος 150 χλμ.
Η Ιώ πήρε το όνομά της από την παρθένα, ιέρεια της Ήρας, που ερωτεύτηκε ο Δίας. Όμως η Ήρα την ζήλεψε, την μεταμόρφωσε σε αγελάδα κι έβαλε φύλακά της τον πανόπτη Άργο που είχε μάτια σε όλο του το σώμα. Όταν αργότερα ο Ερμής σκότωσε τον πανόπτη Άργο (η Ιώ περιπλανήθηκε στην περιοχή γύρω από τις Μυκήνες και κατόπιν πέρασε στην Εύβοια) η Ήρα έστειλε μια μύγα (οίστρο) να ενοχλεί την Ιώ με αποτέλεσμα να τρέχει από τότε μανιασμένη από χώρα σε χώρα.
Καταδιωκόμενη από τον οίστρο άρχισε να περιπλανάται σε όλη την Ελλάδα. Διέτρεξε την ακτή του Ιονίου πελάγους (εξαιτίας της πήρε το όνομά του), έφθασε στην Ιλλυρία, διέσχισε τη Σκυθία, έφθασε στον Προμηθέα που ήταν δεμένος στον Καύκασο, διέτρεξε την ακτή του Ευξείνου Πόντου (εξαιτίας της μετέβαλε την ονομασία της, από Άξενος Πόντος σε Εύξεινος), διήλθε από τον Βόσπορο (εξαιτίας της πήρε το όνομά του -βους+πόρος), και τελικά κατέληξε στην Μέμφιδα της Αιγύπτου όπου γέννησε τον Έπαφο, γιο του Δία, ο οποίος στο μέλλον θα γινόταν γενάρχης της φυλής των Δαναών.
από: spacetelescope, wikipedia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου