Ακούγεται παράξενο αλλά είχε υπάρξει σαν ιδέα: Μια πυραμίδα για τους νεκρούς... πέντε εκατομμύρια, για την ακρίβεια.
Δείτε ακόμη:
Σχέδια του 1890 για τον Πύργο του Λονδίνου
Το 1829, οι αρχές του Λονδίνου άρχισαν να ανησυχούν για το πού θα έθαβαν τους νεκρούς και αυτό γιατί ο πληθυσμός αυξανόταν συνεχώς. Για να λυθεί το πρόβλημα, ο αρχιτέκτονας Thomas Willson πρότεινε μια ταφική δομή που θα ανέβαινε προς τα πάνω. Με ύψος 94 ορόφους, το μαυσωλείο θα επισκιάζεται ακόμη και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, το ψηλότερο κτίριο στην πόλη εκείνη την εποχή. Σε μια έκταση σχεδόν 73 στρεμμάτων στο Primrose Hill του Ρίτζεντ Παρκ, η τεράστια πυραμίδα του Willson σχεδιάστηκε να χωράει 5 εκατομμύρια νεκρούς σε κατακόμβες. Σαν πλεονέκτημα ο ίσιος ανέφερε ότι θα απέφερε πολλά εκατομμύρια λίρες όταν θα είχε γεμίσει εντελώς.
Το μαυσωλείο όμως δεν κατασκευάστηκε ποτέ -ευτυχώς- για πολλούς και διαφόρους λόγους. Πρώτα απ' όλα, οι άνθρωποι δεν ήθελαν να βλέπουν το ορίζοντα της πόλης να κυριαρχείται από ένα κτίριο γεμάτο νεκρούς. Υπήρχαν επίσης αμφιβολίες αν το Primrose Hill θα μπορούσε να υποστηρίξει το βάρος της οικοδομής και οι αξιωματούχοι της πόλης δεν πίστεψαν τα εκτιμώμενα κέρδη που ανέφερε ο Willson.
Απ' ότι φαίνεται όμως, ο Willson ήταν μπροστά από την εποχή του...
Αντιμέτωπο με παρόμοια προβλήματα (πληθυσμιακά και έκτασης), το Ισραήλ ξεκίνησε πρόσφατα την κατασκευή 30 "πολυώροφων κτιρίων" για τους νεκρούς του. Στο Όσλο της Νορβηγίας, εξετάζεται το θέμα των ουρανοξυστών-μνημάτων. Αλλά στο Σάντος της Βραζιλίας, οι πολίτες θάβονται σε ένα νεκροταφείο 32 ορόφων εδώ και δεκαετίες.
από: mental floss
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου