Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Η πιο καταξιωμένη αστρονόμος που ίσως να μην ακούσατε ποτέ

Η Καρολίνε Χέρσελ - πήγη

Σαν σήμερα το 1750, γεννήθηκε στο Ανόβερο της Γερμανίας η πιο καταξιωμένη αστρονόμος, η Καρολίνε Χέρσελ. Ήταν αδερφή και επί σειρά ετών βοηθός του διάσημου αστρονόμου αδερφού της, Ουίλιαμ Χέρσελ.



Δείτε ακόμη:
Πώς ο Ουρανός απέκτησε αυτό το όνομα;
Κάστορες στη Σελήνη: ο μεγάλος αστρονομικός hoax του 1835
Η πρώτη γυναίκα που πήρε διδακτορικό στην επιστήμη των υπολογιστών ήταν μια καλόγρια!

Ήταν η πρώτη γυναίκα που ανακάλυψε κομήτη
Η Χέρσελ εντόπισε τον κομήτη 35P/Herschel–Rigollet, ο οποίος και φέρει το όνομά της, τον Δεκέμβριο του 1788. Λόγω της τροχιακής περιόδου του, που είναι 155 χρόνια, ο 35P/Herschel-Rigollet θα είναι ορατός στους ανθρώπους το 2092.

Αρχικά εργάστηκε ως οικονόμος
Στα 20 της, η Χέρσελ μετακόμισε από τη Γερμανία στην Αγγλία για να γίνει τραγουδίστρια. Ο αδελφός της Ουίλιαμ -ο αστρονόμος που ανακάλυψε τον πλανήτη Ουρανό και την υπέρυθρη ακτινοβολία- της έκανε μαθήματα τραγουδιού και εκείνη ήταν η οικονόμος του. Αργότερα έγινε η βοηθός του, λειαίνοντας τα κάτοπτρα των τηλεσκοπίων του.

Αλλά αργότερα μετέτρεψε το πραγματικό πάθος της σε μια αμειβόμενη εργασία
Η Χέρσελ ήταν η πρώτη γυναίκα επιστήμονας που πληρώθηκε για την εργασία της. Με αρχή το 1787, ο βασιλιάς Γεώργιος Γ' της Αγγλίας της κατέβαλε 50 λίρες το χρόνο για να την ανταμείψει για τις επιστημονικές ανακαλύψεις της.

Ήταν μικροκαμωμένη
Το ύψος της ήταν μόλις 1,31 εκατοστά (4 πόδια και 3 ίντσες) λόγω του ότι έπασχε από τύφο στα 10 της.

Ο Ουίλιαμ και η Καρολίνε Χέρσελ γυαλίζουν έναν φακό τηλεσκοπίου, 1896 - πηγή

Κέρδισε τον σεβασμό της μέχρι τότε ανδροκρατούμενης επιστημονικής κοινότητας
Η Χέρσελ ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε χρυσό μετάλλιο από την Royal Astronomical Society του Λονδίνου, το 1828. Η δεύτερη γυναίκα που έλαβε τέτοια τιμή ήταν μετά από 150 χρόνια, το 1996.

Κατά κάποιο τρόπο, "έκλεβε" στα μαθηματικά
Επειδή ήταν γυναίκα και λόγω αυτού δεν της επιτρεπόταν να μάθει μαθηματικά όταν ήταν μικρή, χρησιμοποιούσε σκονάκι με πίνακες πολλαπλασιασμού όταν δούλευε.

Ο δορυφόρος της Γης τιμά την κληρονομιά της
Ένας κρατήρας στη Σελήνη πήρε το όνομά της, ο C. Herschel. Ο μικρός κρατήρας βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Θάλασσας των Βροχών (Mare Imbrium), μια απέραντη πεδιάδα, που καλύπτει σημαντικό μέρος του βόρειου ημισφαιρίου στην ορατή από τη Γη πλευρά της Σελήνης.

Της απονεμήθηκε βραβείο στα ενενήντα της
Για τα 96α γενέθλιά της -πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 1848-, ο Πρώσος βασιλιάς Φρειδερίκος Γουλιέλμος Δ' της απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο Επιστημών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου