Είναι γνωστό ότι οι Βρετανοί είναι φανατικοί με τα κατοικίδια. Αυτή η αγάπη όμως ξεχάστηκε -κατά κάποιον τρόπο- κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Δείτε ακόμη:
Σκύλοι που υπηρέτησαν δίπλα-δίπλα με στρατιώτες στον πόλεμο
Γενναίες και χνουδωτές γάτες που υπηρέτησαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο
Wojtek, η αρκούδα που πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Ζώα-ήρωες που ταριχεύτηκαν μετά το θάνατό τους
Η βρετανική κυβέρνηση ανησυχούσε για τις ελλείψεις σε τρόφιμα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, σχημάτισε μια επιτροπή, την National Air Raid Precautions Animals Committee (NARPAC), για να αποφασίσει τι θα γίνει με τα κατοικίδια. Η επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ίσως επιδείνωναν την κατάσταση, αν έτρεφαν τα ζώα τους. Έτσι, έβγαλαν ένα φυλλάδιο με τίτλο "Συστάσεις για τους ιδιοκτήτες ζώων".
Το φυλλάδιο -που είχε και μια διαφήμιση για ένα συγκεκριμένο τύπο όπλου- έγραφε: "Αν είναι δυνατόν, στείλτε ή πηγαίνετε τα οικότροφα ζώα σας στην εξοχή πριν αυτό γίνει έκτακτη ανάγκη". Και κατέληγε, "Αν δεν μπορείτε να τα δώσετε στους γείτονες, είναι πιο ευγενικό να τα καταστρέψετε".
Και έτσι έγινε: το BBC ανακοίνωσε τις συμβουλές και σχεδόν κάθε εφημερίδα τις τύπωσε.
Παραδόξως, αμέσως χιλιάδες Βρετανοί "ξεφορτώθηκαν" τα κατοικίδια ζώα τους, προκειμένου να σώσουν τόσο τους εαυτούς τους, όσο και τα ίδια από μια πιθανή πείνα. Μέσα σε μια εβδομάδα, 750.000 κατοικίδια είχαν "καταστραφεί". Όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος το 1939, οι κλινικές με ζώα συντροφιάς γέμισαν με ιδιοκτήτες κατοικίδιων που περιμένουν στη σειρά για να κάνουν ευθανασία στα κατοικίδιά τους. Υπήρξαν και πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων που με αυτόν τον τρόπο βρήκαν την ευκαιρία να μην στείλουν τα ζώα τους στον πόλεμο.
Η ιστορία δεν σταματάει εκεί όμως. Η κυβέρνηση έστειλε πράκτορες της MI5 να παρακολουθούν τους ακτιβιστές ζώων. Η Βρετανία θέλησε το 1942 να προσλάβει έναν στρατό 6.000 σκύλων. Ήταν κατοικίδια ζώα που η κυβέρνηση τα δανείστηκε από τις οικογένειές τους. Πολλά απ' αυτά επέστρεψαν ποτέ. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι συνωμοτούσαν κρυφά για τη μαζική καταστροφή σκύλων και ξεκίνησαν μια εκστρατεία μίσους κατά των γατών. Για παράδειγμα, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι, δεν επέτρεπε τις προσευχές για τα ζώα, επειδή ήταν "θεολογικά ανακριβές". Ακόμα κι αν υπήρχαν πολλοί, φιλανθρωπικά ιδρύματα και κτηνιατρικές ομάδες που ήταν αντίθετοι προς αυτήν την σφαγή, οι κλινικές ήταν γεμάτες με ιδιοκτήτες που πήγαιναν τα κατοικίδιά τους για να τα θανατώσουν. Από αυτό, δεν εξαιρέθηκαν ούτε τα ζώα του Ζωολογικού Κήπου του Λονδίνου -από αράχνες μαύρες χήρες μέχρι μικρά λιοντάρι.
Το πιο παράξενο απ' όλα όμως είναι ότι όλο αυτό συνέβη το καλοκαίρι του 1939, πριν καν η Γερμανία εισβάλει στην Πολωνία. Έτσι, όταν ένα χρόνο αργότερα -το Σεπτέμβριο του 1940- το Λονδίνο βομβαρδιζόταν, περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έσπευσαν να κάνουν ευθανασία στα ζώα τους.
Ωστόσο, τα Battersea Dogs και Cats Home κατάφεραν να σώσουν 145.000 σκύλους κατά τη διάρκεια του πολέμου. Μια φανατική κατά τη θανάτωση ζώων συντροφιάς ήταν η Δούκισσα του Hamilton, που τις άρεσαν οι γάτες, η οποία δημιούργησε το δικό της καταφύγιο. Ταυτόχρονα, άρχισαν να εμφανίζονται στον Τύπο διάφοροι επιτάφιοι για κατοικίδια.
Σήμερα, στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου υπάρχει ένα μνημείο που τιμάει τα κατοικίδια που πέθαναν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μνημείο έχει δύο επιγραφές (φωτογραφία στην αρχή). Η πρώτη αναφέρει: "Το μνημείο είναι αφιερωμένο σε όλα τα ζώα που υπηρέτησαν και πέθαναν μαζί με βρετανικές και συμμαχικές δυνάμεις στους πολέμους και στις εκστρατείες". Η δεύτερη: "Δεν είχαν άλλη επιλογή".
Περισσότερα: The little-told story of the massive WWII pet cull και Panic that drove Britain to slaughter 750,000 family pets in one week: It's one of the war's great forgotten tragedies - now, a heartbreaking book reveals the truth
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου