Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: SE2/ EP29


Στα λατινικά η λέξη Φεβρουάριος (februarius) προέρχεται από το ουσιαστικό februum, που σημαίνει καθαρμός, κάθαρση, λόγω των θρησκευτικών εορτών εξαγνισμού και καθαρμού (Februa ή Februatio) που τελούνταν στη Ρώμη στη διάρκεια του μήνα. Στην Ελλάδα έχει πάρει και διάφορες άλλες ονομασίες σχετικές τη μικρή του διάρκεια: Μικρός, Κουτσός, Φλιάρης, Γκουζούκης και Κούντουρον (< ποντιακά κοντή+ ουρά).
Το Φλεβάρης προέρχεται από τις «φλέβες», δηλαδή τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν στη διάρκειά του από τις πολλές βροχές, ενώ η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα την 1η του μήνα του έδωσε και το όνομα «Αϊ-Τρύφωνας».
Η προσθήκη μιας επί πλέον ημέρας των δίσεκτων ετών ξεκίνησε το 44 π.Χ. όταν ο Ιούλιος Καίσαρ άλλαξε το ρωμαϊκό ημερολόγιο με τη βοήθεια του Έλληνα αστρονόμου Σωσιγένη από την Αλεξάνδρεια. Ο Σωσιγένης, βασισμένος στους υπολογισμούς του πατέρα της αστρονομίας Ίππαρχου (ο οποίος έναν αιώνα νωρίτερα είχε προσδιορίσει ότι το ηλιακό ή τροπικό έτος έχει διάρκεια ίση με 365,242 ημέρες), θέσπισε ένα ημερολόγιο του οποίου τα έτη είχαν 365 ημέρες, ενώ σε κάθε τέταρτο έτος πρόσθεταν ακόμη μία ημέρα, μετά την «έκτη προ των καλενδών του Μαρτίου», που ονομαζόταν «bis sextus». Έτσι η ημέρα αυτή, επειδή μετριόταν δύο φορές, ονομάζεται ακόμη και σήμερα «δις έκτη» και το έτος που την περιέχει «δίσεκτο».
Η παρανόηση του λαού ότι τα δίσεκτα έτη είναι «γρουσούζικα» ίσως να προέρχεται από τη λανθασμένη αντίληψη της ετυμολογίας και της ορθογραφίας του πρώτου συνθετικού της λέξης «δίσεκτο». Δηλαδή αντί του σωστού «δις» (που σημαίνει δύο φορές) να εννοείται λανθασμένα το αχώριστο προθεματικό μόριο «δυς» που έχει την έννοια της δυστυχίας, «της δυσκολίας, της κακής καταστάσεως ή του απευκταίου αποτελέσματος». Αρχικά, πάντως, ο Φεβρουάριος είχε 29 ημέρες στα κοινά και 30 ημέρες στα δίσεκτα έτη, το 4 π.Χ. όμως ο αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος που αφαίρεσε μία ημέρα, την οποία πρόσθεσε στο μήνα Αύγουστο που έφερε το όνομά του. - πηγή



Οι Φύλακες της Σελήνης



Από το Κρυονέρι Κορινθίας στο τηλεσκόπιο που βρίσκεται σε υψόμετρο 930 μέτρων, οι "Φύλακες της Σελήνης" παρακολουθούν το ουράνιο σώμα και καταγράφουν τις προσκρούσεις μετεωριτών και διαστημικών σκουπιδιών πάνω της. Η Ελλάδα ήταν αυτή που επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία να υλοποιήσει το πρόγραμμα NELIOTA. - από: cnn.gr


Αυτό συμβαίνει όταν ένας μηχανικός αποφασίζει να φτιάξει ένα σκιάχτρο




Όταν ένα τρένο του γαλλικού σιδηρόδρομου κοντράρει ένα Rafale C



Όταν οι ταχύτητες επί εδάφους φτάνουν τα 320 χιλιόμετρα την ώρα, είναι σαν να ...πετάς.

Στο ερασιτεχνικό βίντεο βλέπουμε την «κόντρα» ενός TGV με ένα Rafale C και ένα Dassault/Dornier Alpha Jet κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της γραμμής Bretagne - Pays de la Loire.

Η μάξιμουμ ταχύτητα του Rafale C είναι 1911 χιλιόμετρα την ώρα. - από: cnn.gr


Μέχρι το φεγγάρι και πίσω...

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jeffrey Groeneweg 📸 (@jeffgroeneweg) στις


Ένα αεροπλάνο ενώ περνάει μπροστά από το φεγγάρι. Λήψη με Canon 5D Mark II και φακό Sigma 150-600mm.


Μερικές φάλαινες φυσητήρες ενώ κοιμούνται

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Franco Banfi Photographer (@francobanfi) στις


Ο Ελβετός φωτογράφος άγριας ζωής Franco Banfi κατέγραψε μια εντυπωσιακή φωτογραφία ενός κοπαδιού φαλαινών που κοιμάται, ενώ επιπλέει στο βαθύ μπλε της Δομινίκα. Λόγω του ελάχιστου χρόνου που ξεκουράζονται, πρόκειται μάλλον για μια σπάνια φωτογραφία.

Μετά το ξύπνημά τους τράβηξε και αυτή την φωτογραφία:




Επιτέλους!



Φταρνίστηκε κατά τη διάρκεια μιας πανοραμικής φωτογραφίας...


από: imgur


Κόβοντας το γρασίδι με την άνεση του Air Condition


Από τα 1950 - από: reddit


Το φαινόμενο που κατέγραψε η NASA στο Αιγαίο



Το φαινόμενο Sunglint στα νερά γύρω από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου κατέγραψε η NASA και η εντυπωσιακή εικόνα από το διάστημα αναρτήθηκε στη σελίδα της Nasa Earth στο Facebook.

Το φαινόμενο είναι θέμα οπτικής, όπως σημειώνει η διαστημική υπηρεσία. Περιοχές όπου η επιφάνεια της θάλασσας είναι περισσότερο λεία αντανακλούν περισσότερο φως ηλίου κατευθείαν στον τομογράφο του δορυφόρου. Αντιθέτως, στις περιοχές όπου το νερό φαίνεται πιο σκοτεινό, συμβαίνει επειδή το φως διαχέεται σε πολλές περισσότερες κατευθύνσεις.

Οι ξηροί και δροσεροί άνεμοι από το βορρά είναι συχνό φαινόμενο στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Καθώς αυτές οι μάζες αέρα διατρέχουν τα νησιά και τις βραχώδεις κορυφές τους, μια «σκιά ανέμου» με πολύ πιο ήρεμους ανέμους (και θάλασσες) σχηματίζεται στην υπήνεμες πλευρές των νησιών (σε αυτή την περίπτωση, στις νότιες πλευρές).

Οι πιο σκοτεινές περιοχές ανάμεσα στις φωτεινές λωρίδες θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα ταραγμένων ανέμων ή υδάτων. - από: newsbeast.gr


Παράδοση: Άγιο μου τσιπουράκι


Ευκαιρία για γιορτή, ανταμώματα, γεύσεις και αρώματα αγαπημένα. Για τσιπουροποσίες, γευσιγνωσίες και καλέσματα ολοήμερα γύρω από τα καζάνια που δίνουν το διάφανο νέκταρ της αμπέλου, το πολυπόθητο και γλυκόπιοτο τσίπουρο! - το είδα στο lazenotes.blogspot.gr που το είδε στο thetravelbook


Το μοναδικό μαγαζί που φτιάχνει υδρόγειους σφαίρες στην Ελλάδα


Βρίσκεται στου Ψυρρή και κυριολεκτικά στο εσωτερικό του θα συναντήσεις ολόκληρο τον κόσμο. - στο: popaganda.gr / Δείτε και Το μοναδικό εργαστήριο κατασκευής χειροποίητων υδρόγειων


Το μέρος που μπορείς να κάνεις το φόνο, να παραδοθείς και να τη γλυτώσεις


Η ανακάλυψη που κάνει 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στο Yellowstone την «Ζώνη του Θανάτου» - στο: newsbeast.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου