Ο Νέλσον Μαντέλα - πηγή
Όσοι από εσάς ζούσατε στην δεκαετία του 1980, θυμάστε που τα ΜΜΕ μας ενημέρωναν για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα στην φυλακή; Ίσως και να το θυμάστε... Πολλοί από εσάς...
Το θέμα είναι ότι ο Μαντέλα δεν πέθανε στη φυλακή, ούτε καν στη δεκαετία του '80. ο Μαντέλα πέθανε το 2013. Αυτό το φαινόμενο κατά το οποίο υπάρχει μια ζωντανή, συλλογική ψευδής μνήμη ονομάζεται Mandela Effect.
Δείτε ακόμη:
Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του Μαντέλα
Το φαινόμενο έχει πάρει το όνομά του από αυτό ακριβώς το παράδειγμα λανθασμένης μνήμης που αναφέρθηκε πιο πάνω. Δηλαδή, από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν πως θυμούνται ξεκάθαρα ότι ο Μαντέλα πέθανε τη δεκαετία του '80, κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του -η φωτογραφία του Μαντέλα πιο πάνω είναι από το 2008, οπότε, όχι δεν πέθανε στη δεκαετία του '80. Η Fiona Broome, γνωστή blogger που ασχολείται με τον χώρο του μεταφυσικού, έγραψε πρώτη γι' αυτό το φαινόμενο το 2010, όταν σε κάποια έκθεση γνώρισε κι άλλους ανθρώπους που θυμούνταν και λεπτομέρειες από την υποτιθέμενη κηδεία, παρόμοιες μεταξύ τους. Έπειτα από κάποιο διάστημα ερευνών, η Broome ανακάλυψε κι άλλες τέτοιες καταστάσεις. Για παράδειγμα, πολλά άτομα υποστήριζαν πως είχαν δει επεισόδια από σειρές τα οποία δεν υπήρχαν και άλλα τέτοια όμορφα.
Berenstain Bears, Οικογένεια Ποκοπίκου επί το ελληνικό - πηγή
Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό το αποτέλεσμα απαντάται και στη συλλογική λάθος μνήμη των κλασικών παιδικών βιβλίων "Berenstain Bears" (στα ελληνικά μεταφράστηκαν ως "Οικογένεια Ποκοπίκου"): μια ολόκληρη γενιά φαίνεται να θυμάται τους ως "Berenstein Bears", χωρίς το "a". Η αιτία σ' αυτό το φαινόμενο είναι άγνωστη, αλλά ένας παράγοντας μπορεί να είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν τις αναμνήσεις τους πιο αξιόπιστες απ' ό,τι στην πραγματικότητα.
Σκεφτείτε ότι κάθε φορά που θυμάστε κάτι, ξαναγράφετε αυτό το πράγμα. Με την πάροδο του χρόνου, μια μνήμη ξαναγράφεται πάρα πολλές φορές. Ωστόσο, ορισμένοι θεωρητικοί της συνωμοσίας έχουν μια διαφορετική, πιο παραφυσική εξήγηση. Πιστεύουν ότι οι άνθρωποι έχουν αναμνήσεις από διαφορετικά χρονοδιαγράμματα ή εναλλασσόμενα σύμπαντα.
Δείτε ακόμη:
Ένας Ψυχολόγος μάς Εξηγεί το Mandela Effect στο vice και
Μια τρελή θεωρεία συνωμοσίας για το "The Berenstein Bears" στο seventeen (αγγλικά)
από: curiosity
Μια πολύ παράξενη ειρωνεία: εγώ (και όλοι όσοι βλέπαμε τη σειρά) την θυμόμαστε ως "Οικογένεια Ποποπίκου" και όχι Ποκοπίκου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα πάντως μου έχει μείνει ως "Ποκοπίκου" και ενίοτε το χρησιμοποιώ έτσι ακριβώς.
Διαγραφή