Το απομακρυσμένο νησί Χέντερσον -μια μικροσκοπική κουκκίδα στον Νότιο Ειρηνικό- βρίσκεται περίπου στα μισά μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Χιλής. Είναι ένα από τα τέσσερα νησιά που αποτελούν τα νησιά Πίτκαιρν. Σε αυτό το νησί, το 1789, βρήκαν ασφάλεια οι στασιαστές του Μπάουντι (HMS Bounty) που τελικά πήγαν στο νσηί Πίτκαιρν, κάπου 190 χλμ πιο μακριά. Το Πίτκαιρν είναι το μόνο κατοικημένο νησί της συστάδας. Το Χέντερσον είναι ακατοίκητο, και εκτός από περιστασιακές επιστημονικές επισκέψεις, δεν υπάρχουν τουρίστες. Η πλησιέστερη γη είναι πάνω από 5.000 χιλιόμετρα μακριά.
Και όμως, όλως παραδόξως, το Χέντερσον δεν είναι ανέπαφο από τον άνθρωπο.
Το νησί, αντί να διαθέτει μόνο παρθένες, αμμώδεις παραλίες, είναι γεμάτο από δίχτυα και σκουπίδια, μπουκάλια νερού, κράνη και πλαστικό. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 38 εκατομμύρια κομμάτια πλαστικού, που ζυγίζουν συνολικά 18.000 κιλά, που είναι παντού στο νησί. Η πλειοψηφία των σκουπιδιών -περίπου 68%- δεν είναι καν ορατά, καθώς είναι θαμμένα κάτω από την άμμο.
Σε κάθε τετραγωνικό μέτρο των παραλιών του Χέντερσον υπάρχουν κάπου 20 με 670 κομμάτια πλαστικού στην επιφάνεια, και κάπου 50 με 4500 κομμάτια θαμμένα 10 εκατοστά από την επιφάνεια. Περίπου 3.750 νέα σκουπίδια ξεβράζονται στην βόρεια παραλία του νησιού καθημερινά. Αν οι εκτιμήσεις είναι σωστές, το νησί μπορεί να έχει τις υψηλότερες πυκνότητες πλαστικής ρύπανσης που έχουν αναφερθεί οπουδήποτε στον κόσμο.
Από πού όμως προέρχονται όλα αυτά τα σκουπίδια;
Από τον ωκεανό, φυσικά. Το νησί βρίσκεται στις παρυφές του Γύρου του Νότιου Ειρηνικού, ένα μεγάλο περιστρεφόμενο ωκεάνιο ρεύμα που περιβάλλει την Αυστραλία και τη Νότια Αμερική και οριοθετείται από τον Ισημερινό. Το περιστροφικό μοτίβο του Γύρου τραβάει σκουπίδια από τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό και τις ηπείρους, τα οποία εναποθέτονται στην ακτή του Χέντερσον. Ένα παρόμοιο φαινόμενο συμβαίνει στο βόρειο ημισφαίριο, όπου τα πλαστικά από τον βόρειο Ειρηνικό ξεβράζονται στην παραλία Kamilo της Χαβάης.
Η επιστήμονας του πανεπιστημίου της Τασμανίας, Jennifer Lavers, που διεξήγαγε την έρευνα, βρήκε ότι τα σκουπίδια στο νησί προέρχονται από 24 διαφορετικές χώρες από όλες τις ηπείρους.
Δυστυχώς, το 1988 η νήσος Χέντερσον ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η ιστοσελίδα της UNESCO εξακολουθεί να περιγράφει το νησί ως "μία από τις λίγες ατόλλες στον κόσμο των οποίων η οικολογία είναι σχεδόν ανέγγιχτη από την ανθρώπινη παρουσία".
από: amusing planet
Σίγουρα δεν είναι φορολογικός παράδεισος -Ούτε βέβαια και οικολογικός, έτσι?
ΑπάντησηΔιαγραφή