Η ροκοκό διπλή σαρκοφάγος του Φραγκίσκος Α' και της Μαρίας Θηρεσίας
Πρόκειται για τον τόπο που αναπαύονται 143 μέλη της οικογένειας των Αψβούργων
Οι κηδείες των μελών της οικογένειας των Αψβούργων ήταν περίτεχνες υποθέσεις. Ο θάνατος υπάρχει στην πολιτιστική ζωή των Βιεννέζων για αιώνες και γιορτάζεται με το τραγούδι, την ποίηση και τα έργα τέχνης. Μακάβρια "memento-mori" (θυμήσου το θάνατο) γλυπτά υπάρχουν σε όλη την πόλη, με σκοπό να εμπνεύσουν την ευσέβεια.
Ο θάνατος ενός αυτοκράτορας ή μιας αυτοκράτειρας ήταν σημαντικό γεγονός. Ως μια από τις σημαντικότερες αυτοκρατορικές δυναστείες της Ευρώπης, καθώς και Άγιοι Ρωμαίου Αυτοκράτορες από το 1438 έως το 1740, οι Αψβούργοι κυβέρνησαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης μέχρι την πτώση τους στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Για πολλά μέλη της αυτοκρατορίας των Αψβούργων, ο θάνατός τους σήμαινε όχι μόνο τη δημιουργία μιας περίτεχνης και όμορφης σαρκοφάγου για την Αυτοκρατορική Κρύπτη, αλλά και μια ασημένια λειψανοθήκη όπου θα διατηρούνταν η καρδιά τους αλλά και τα εντόσθιά τους. Μετά την κηδεία, αυτά τα τρία μέρη του αποθανόντος θα χωρίζονταν, για να μπουν σε τρεις χωριστές ιερές κρύπτες.
12 αυτοκράτορες, 18 αυτοκράτειρες και 113 άλλα μέλη της οικογένειας των Αψβούργων αναπαύονται στην Αυτοκρατορική Κρύπτη της Βιέννης. Η Κρύπτη, γνωστή στα Γερμανικά ως Kaisergruft ή Kapuzinergruft, δηλαδή "Κρύπτη των Καπουτσίνων", περιέχει 105 μεταλλικές σαρκοφάγους. Τις πιο περίτεχνες από αυτές σχεδίασε ο βασιλικός γλύπτης Balthasar Ferdinand Moll. Η ροκοκό διπλή σαρκοφάγος του Φραγκίσκος Α' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της συζύγου του, αυτοκράτειρας Μαρία Θηρεσία, θεωρείται το αριστούργημά του. Το βασιλικό ζευγάρι βρίσκεται πάνω από τον τάφο, περιτριγυρισμένο από περίτεχνα ανάγλυφα που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή τους.
Οι καρδιές 54 μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας κρατούνται σε ειδικές φιάλες στο Herzgruft ή στο "Αίθουσα της Καρδιάς" που βρίσκονται λίγα τετράγωνα πιο μακριά, στο παρεκκλήσι του Ναού των Αυγουστινιανών (Augustinerkirche), ενώ τα εντόσθια πριγκίπων, βασιλιάδων και αυτοκρατόρων βρίσκονται στην Κρύπτη του Δούκα, κάτω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom).
Η σαρκοφάγος του βασιλιά της Γερμανίας Καρόλου Στ'
Στην Αυτοκρατορική Κρύπτη, κάτω από την Εκκλησία και το Μοναστήρι των Καπουτσίνων, προοριζόταν αρχικά να κρατηθούν μόνο τα λείψανα της Αυτοκράτειρας Άννας της Αυστρίας-Τιρόλου και του Αυτοκράτορα Ματθία που πέθαναν το 1618 και το 1619 αντίστοιχα. Οι μεταγενέστεροι αυτοκράτορες επέκτειναν την Κρύπτη πολλές φορές στο πέρασμα των αιώνων για να φιλοξενήσουν περισσότερα βασιλικά λείψανα, πρώτα το 1657 από τον Αυτοκράτορα Λεοπόλδος Α', ξανά το 1754 από την κόρη του Αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία και ξανά το 1908 από τον Αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ Α' της Αυστρίας. Τα κτήρια ανακαινίστηκαν πιο πρόσφατα στη δεκαετία του 1960.
Η σαρκοφάγος της Ελισάβετ-Χριστίνα (Elisabeth Christine von Braunschweig-Wolfenbüttel-Bevern), βασίλισσα της Πρωσίας, σύζυγος του Φρειδερίκου Β' του Μεγάλου, βασιλιά της Πρωσίας
Η σαρκοφάγος του Αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ Α' είναι η μόνη που κατασκευασμένη από πέτρα αντί για μέταλλο. Δίπλα του είναι τα φέρετρα της συζύγου, του Ελισάβετ της Αυστρίας, και γιου του, Ροδόλφου πρίγκιπας της Αυστρίας. Η μυστηριώδης και τραγική αυτοκτονία του Ροδόλφου (μετά τη δολοφονία της 17χρονης ερωμένης του) το 1889 ήταν η αρχή της καθοδικής τροχιάς της αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Επειδή ο Ροδόλφος δεν άφησε κληρονόμους, το στέμμα πέρασε από τον Φραγκίσκο Ιωσήφ στον ανιψιό του, τον Φραγκίσκο Φερδινάνδο, του οποίου η δολοφονία το 1914 ήταν η σπίθα που προκάλεσε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Κάρολος Α' της Αυστρίας, κληρονόμος του Φραγκίσκου Φερδινάνδου, έγινε ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.
Η σαρκοφάγος του Φραγκίσκου Ιωσήφ Α' είναι η μόνη που είναι κατασκευασμένη από πέτρα
Όμως, ούτε ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος ούτε ο Κάρολος Α', αναπαύονται στην Αυτοκρατορική Κρύπτη. Ο πρώτος βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του, Σοφία, Δούκισσα του Χόχενμπεργκ, στο Κάστρο Artstetten στην Αυστρίας και ο δεύτερος βρίσκεται με τον σύζυγό του, Ζίτα των Βουρβόνων της Πάρμας, στην εκκλησία της Παναγίας του Monte στη Μαδέρα, ενώ οι καρδιές τους βρίσκονται στο παρεκκλήσι Loreto του Muri Abbey στην Ιταλία.
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου