Το να σηματοδοτηθούν τα όρια του Αρκτικού κύκλου δεν είναι εύκολη δουλειά. Είναι ένας συνεχώς κινούμενος στόχος, που μεταβάλλεται με την κίνηση της Γης. Και παρά το γεγονός ότι η γραμμή βρίσκεται αποτυπωμένη στους χάρτες περίπου στις 66,5 μοίρες βόρεια του ισημερινού, η θέση της μετακινείται περίπου 14,5 μέτρα κάθε χρόνο λόγω της κλίσης του άξονα της Γης του διακυμένεται.
από google maps
Πάνω από τον Αρκτικό κύκλο, ο ήλιος δε δύει στο θερινό ηλιοστάσιο, ούτε ανατέλλει στο χειμερινό. Καθώς πάμε όλο και πιο βόρεια, η μέρα και η νύχτα μεγαλώνουν, φτάνοντας σε διάρκεια μέχρι και τους έξι μήνες στον Βόρειο Πόλο.
Πανοραμική αεροφωτογραφία του Άκουρεϊρι - πηγή
Όμως, πώς ακριβώς σηματοδοτούνται τα όρια του Αρκτικού κύκλου; Οι κάτοικοι της πόλης Άκουρεϊρι -η πόλη είναι γνωστή για την εξαιρετική θέση της και την εγγύτητά της με τον πολικό κύκλο. Προσωνύμιό της είναι "η πόλη του ήλιου του μεσονυκτίου"- στην Βόρεια Ισλανδία είχαν την ιδέα να σηματοδοτήσουν τον κύκλο με ένα κομμάτι τέχνης που θα μετακινείται μαζί με τη συνεχώς μεταβαλλόμενη κλίση.
Το έργο, που αποκαλείται "Orbis et Globus" (στα λατινικά, Κύκλος και Σφαίρα), είναι μια τεράστια τσιμεντένια σφαίρα που ζυγίζει σχεδόν εννιά τόνους και βρίσκεται στο νησί Γκρίμσεϊ, την βορειότερη κατοικημένη περιοχή στην Ισλανδία. Η σφαίρα μετακινείται κάθε χρόνο για να αντικατοπτρίσουμε τη μεταβαλλόμενη θέση του Αρκτικού κύκλου.
Το Γκρίμσεϊ - πηγή
Ωστόσο, η μετακίνηση μιας τσιμεντένιας σφαίρας 9 τόνων δεν είναι εύκολο πράγμα. Το να φτιαχτεί ένα γλυπτό αυτού του μεγέθους στο νησί ήταν εξίσου δύσκολο. Σύμφωνα με το Iceland Review, στην πρώτη προσπάθεια να μεταφέρουν την σφαίρα στο νησί, εκείνη σχεδόν κύλησε από το φορτηγό που τη μετέφερε και κόντεψε να πέσει στον ωκεανό. Τότε ήταν που κάποιοι είχαν την ιδέα το γλυπτό να μετακινείται. Όμως, οι 100 κάτοικοι του Γκρίμσεϊ την κράτησαν, και το Σεπτέμβριο του 2017, το γλυπτό τους αφιερώθηκε επίσημα.
Το Γκρίμσεϊ - πηγή
Εκτός από την σφαίρα, υπάρχουν ακόμη τρεις μικρότερες πέτρες που σηματοδοτούν τα προηγούμενα όρια του Αρκτικού κύκλου στο νησί. Κάθε πέτρα είναι εγγεγραμμένη μια χρονολογία -1717, 1817 και 1917- που σηματοδοτούν την μετακίνηση κάθε αιώνα. Αυτή όμως η αναγνώριση του νησιού στον Αρκτικό κύκλο δε θα υπάρχει για πάντα. Αν και το Γκρίμσεϊ βρίσκεται στον Αρκτικό κύκλο εδώ και 300 χρόνια, δεν μένει εκεί -στις αρχές του 21ου αιώνα ο Αρκτικός κύκλος βρισκόταν ήδη κοντά στο βόρειο άκρο του νησιού. Μέχρι το 2047, ο κύκλος θα μετακινηθεί βόρεια του νησιού και θα επιστρέψει ξανά εκεί μετά από 20.000 χρόνια.
Το Γκρίμσεϊ - πηγή
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου