Αυτή η αντλία νερού, στην κακή πλευρά του Βικτοριανού Λονδίνου, στη διασταύρωση των οδών Aldgate με την Fenchurch και την Leadenhall, πρόδωσε μια τρομακτική αποκάλυψη για την παροχή νερού.
Από την εποχή της βασιλείας του Ιωάννη της Αγγλίας -ή Ιωάννης ο Ακτήμων- τον 13ο αιώνα, υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη μιας πηγής στην περιοχή Aldgate του Λονδίνου. Όμως, η αντλία εγκαταστάθηκε κάποια στιγμή τον 19ο αιώνα. Βρύσες σαν αυτή, κατασκευάστηκαν σε όλο το Λονδίνο ως μια προσπάθεια υγιεινής ώστε όλοι οι Λονδρέζοι να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Όμως, το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης αντλίας ήταν ακριβώς το αντίθετο.
Οι κάτοικοι του Ανατολικού Λονδίνου ήταν περήφανοι για την αντλία Aldgate, το νερό της οποίας λέγεται ότι ήταν πλούσιο σε ασβέστιο και μεταλλικά στοιχεία. Η κάνουλα που έχει τη μορφή λύκου λέγεται ότι ήταν προς τιμή του τελευταίου άγριου λύκου που σκοτώθηκε στην πόλη. Το 1876, ο κόσμος άρχισε να παραπονιέται ότι το νερό της αντλίας "είχε παράξενη γεύση" και ότι περιείχε περισσότερα χοντρά στερεά από το συνηθισμένο.
Το 1874
Μια δοκιμή του νερού έδειξε ότι το ρεύμα που την τροφοδοτούσε έρεε κάτω από πολλά νεκροταφεία στο Βόρειο Λονδίνο. Λύματα και ανθρώπινα λείψανα είχαν βρει το δρόμο τους στην παροχή νερού. Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου ήταν αποτέλεσμα της οστικής ουσίας που εμφανίστηκε στο νερό.
Η ιστορία κυκλοφόρησε ως περαιτέρω μαρτυρία για την κατάσταση του Ανατολικού Λονδίνου. Η αντλία έκλεισε, άνοιξε για λίγα χρόνια ξανά σαν πηγή μετά την ανακατεύθυνση της κεντρικής παροχής και τελικά, τον 20ο αιών, το νερό κόπηκε εντελώς. Η παράδοση που περιβάλλει την αντλία την έκανε δημοφιλές ορόσημο, τόσο τότε, όσο και τώρα, με λαϊκά τραγούδια, ιστορίες και αργκό που την αναφέρουν.
Αυτή η επιδημία δεν ήταν τόσο γνωστή όσο η επιδημία χολέρας της Broad Street Pump, και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Aldgate Pump έχει τόσο ζοφερό παρελθόν. Η κάνουλα με τη μορφή λύκου εξακολουθεί να αποτελεί υπενθύμιση για την -όχι τόσο μακρινή- μακάβρια φήμη του Ανατολικού Λονδίνου.
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου