Νήσος Λορντ Χάου
8 μέρη που μπορεί κανείς να εξερευνήσει τα μέρη που δεν έχουν βυθιστεί κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού.
Πρόσφατα, μετά από εννέα εβδομάδες ερευνών, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων επιβεβαίωσε την ύπαρξη της χαμένης ηπείρου της Ζηλανδίας. Ανακάλυψαν την κρυμμένη ιστορία της και αποκάλυψαν ότι η βυθισμένη γη είναι η όγδοη ήπειρος του πλανήτη μας, έχοντας βυθιστεί κάτω από τον Ειρηνικό αφού αποκόπηκε από την Ωκεανία πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι έχουν εξερευνήσει τη Ζηλανδία που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια του νερού εδώ και πολλά χρόνια και αγνοούν ότι βρισκόντουσαν σε μια μακρά χαμένη στεριά. Παρά το γεγονός ότι το περισσότερο μέρος της Ζηλανδίας γλίστρησε κάτω από τη θάλασσα, το 6% της στεριάς κατάφερε να παραμείνει πάνω από την επιφάνεια. Σε αυτά τα μέρη, φιλοξενούνται σήμερα περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι.
Τοπογραφία της Ζηλανδίας - πηγή
Η Νέα Ζηλανδία και τα απομακρυσμένα νησιά της αποτελούν το 93% της συνολικής έκτασης της Ζηλανδίας, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου σημείου της ηπείρου, το Αοράκι (όρος Κουκ). Όμως, η πανύψηλη κορυφή δεν είναι η μοναδική τοποθεσία που αξίζει να επισκεφθεί κανείς στη Ζηλανδία.
Δείτε οκτώ μέρη που μπορεί κανείς να επισκεφθεί για να δει το θαύμα της όγδοης ηπείρου της Γης.
Milford Sound, Νέα Ζηλανδία
Όταν οι παγετώνες σκάλισαν τους γρανιτένιους βράχους κατά μήκος της ακτής της Θάλασσας της Τασμανίας, δημιούργησαν μια υπέροχη πλωτή οδό, το φιόρδ Milford Sound. Εδώ, το νερό φιλοξενεί μια αφθονία μοναδικής χλωρίδας και πανίδας. Απομεινάρια αρχαίων αχιβάδων βρίσκονται θαμμένα κάτω από τον πυθμένα του φιόρδ, ενλώ κάω από την επιφάνεια του νερού υπάρχει ο μεγαλύτερος πληθυσμός μαύρων κοραλλιών του κόσμου. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μια βόλτα με βάρκα στο φιόρδ, όπου θα τους συνοδεύσουν φώκιες, δελφίνια, πιγκουίνοι, ίσως και κάποια φάλαινα.
Waitomo Glowworm Caves, Waitomo, Νέα Ζηλανδία
Τα βάθη των σπηλαίων στο Waitomo στη Νέα Ζηλανδία ζωντανεύουν με τη γαλάζια-πράσινη λάμψη των βιοφωταυγών ζωντανών οργανισμών. Η βαρκάδα μέσα στα σκοτεινά σπήλαια είναι σαν να επιπλέει κανείς μέσα σε ένα σουρεαλιστικό υπόγειο σύμπαν. Αν και τα φώτα που αναβοσβήνουν φαίνονται σχεδόν απόκοσμα, στην πραγματικότητα είναι απλά μια δέσμη προνυμφών μυκήτων που προσκολλώνται στους βράχους και χρησιμοποιούν μακριές χορδές κολλώδους βλέννας για να προσελκύσουν και να παγιδεύσουν τη λεία τους.
Το μοναχικό δέντρο της λίμνης Wanaka, Wanaka, Νέα Ζηλανδία
Όπως τα εδάφη της Ζηλανδίας που βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, αυτό το πιστό δέντρο αρνήθηκε να βυθιστεί. Τρυπάει την επιφάνεια της λίμνης Wanaka στο εκπληκτικό σκηνικό των Νότιων Άλπεων. Αποκαλείται "το μοναχικό δέντρο της λίμνης Wanaka" και λέγεται ότι είναι το πιο φωτογραφημένο δέντρο σε όλη τη Νέα Ζηλανδία. Όμως, στην πραγματικότητα βρίσκεται σε ένα αρκετά απομονωμένο σημείο.
Whakaari: White Island, Ohope, Νέα Ζηλανδία
Αυτό το μικρό ηφαίστειο ξεχυλίζει από φωτεινά χρώματα. Κίτρινα, πράσινα, γαλαζοπράσινα και κόκκινα χρωματίζουν το τοπίο, κρυμμένο κάτω από δίνες μαργαριταρένιου καπνού. Αν και οι Μαορί το αποκαλούν "Δραματικό Ηφαίστειο", το τοπίο κέρδισε το δεύτερο όνομά του όταν ο Άγγλος εξερευνητής, θαλασσοπόρος, χαρτογράφος και καπετάνιος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού Τζέιμς Κουκ κατέπλευσε εκεί το 1769 και βρήκε το νησί γεμάτο με λευκά σύννεφα. Ίσως, το όνομα των Μαορί είναι λίγο πιο ακριβές: Η μικρή γη είναι στην πραγματικότητα η κορυφή ενός πολύ μεγαλύτερου βυθισμένου ηφαιστείου, το οποίο εξακολουθεί να εκτοξεύει το πολύχρωμο θείο που προσθέτει στην πλούσια παλέτα του νησιού.
Νήσος Λορντ Χάου (Lord Howe Island), Αυστραλία
370 μίλια ανατολικά της ηπειρωτικής Αυστραλίας, αυτό το νησί του Νοτίου Ειρηνικού είναι η μόνη Ζώνη Ώρας στον κόσμο που αλλάζει τα ρολόγια κατά 30 λεπτά αντί για μια ολόκληρη ώρα. Ο κυβερνήτης, που θέλει να μοιράζεται μια ζώνη ώρας με τη Νέα Νότια Ουαλία, διοργάνωσε δημοψήφισμα για να κάνει την επιθημία του νόμο. Στο νησί, κάποτε υπήρχε ένας μακραίωνος πόλεμος με τους αρουραίους.
Πυραμίδα του Μπολ (Ball's Pyramid), Αυστραλία
Σε αυτό το άγονο αιχμηρό κομμάτι γης ζει το σπάνιο εντόμο του κόσμου, το Lord Howe Island stick insect, που ονομάζεται επίσης και "αστακός της στεριάς" και "λουκάνικο που περπατάει". Μέχρι το 2001, το έντομο θεωρούνταν εξαφανισμένο. Τότε, οι επιστήμονες βρήκαν μια αποικία τους κάτω από έναν θάμνο, σε ύψος περίπου 100 ποδιών, πάνω στο κατά τα άλλα εντελώς άγονο νησάκι. Με κάποιο τρόπο, μερικά από αυτά τα περίεργα έντομα χωρίς φτερά ππόρεσαν και γλύτωσαν από την εξαφάνιση που προκλήθηκε από αρουραίους στο νησί Λορντ Χάου και ταξίδεψαν πάνω από 14 μίλια ανοιχτού ωκεανού και εγκαταστάθηκαν στον βράχο.
Νήσος Νεπέαν (Nepean Island), Αυστραλία
Αυτό το μικροσκοπικό, ακατοίκητο νησάκι βρίσκεται μόλις μισό μίλι από το Νησί Νόρφολκ, μια αυστραλιανή κομητεία στον Νότιο Ειρηνικό. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους γείτονές του, αυτό το κομμάτι γης δεν είναι η κορυφή ενός βυθισμένου ηφαιστείου. Στην πραγματικότητα, σχηματίστηκε από άμμο -που έφερε ο αέρας από αμμόλοφους- και θραύσματα βράχων, που ενώθηκαν με ασβεστόλιθο. Αν και πολλά από τα δέντρα του νησιού κόπηκαν από τους Ευρωπαίους αποίκους του κοντινού νησιού Νόρφολκ, το νησί έκτασης 100 στρεμμάτων είναι ένας παράδεισος για την ντόπια άγρια φύση.
Λίμνη Rotomahana, Waimangu, Νέα Ζηλανδία
Κάποτε, στην Ζηλανδία υπήρχαν οι περίφημες "Pink and White Terraces" (Ροζ και Λευκές Ταράτσες), ένα σημαντικό σημείο για τους Βρετανούς τουρίστες κατά τη διάρκεια της βικτοριανής εποχής, μέχρι που, εξαφανίστηκαν από μια ηφαιστειακή έκρηξη το 1886. Αν και οι ροζ ταράτσες πιστεύεται ότι έχουν εξαφανιστεί, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μερικά κομμάτια τους είναι κρυμμένα μέσα στα νερά της λίμνης Rotomahana, θαμμένα κάτω από στρώματα τέφρας.
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου