Συνήθως, η κεντρική φιγούρα σ' αυτήν την εικονογράφηση του 1876 του δικαστηρίου, αναγνωρίζεται ως η Mary Walcott, ένα από τα "προσβληθέντα" κορίτσια που κλήθηκαν ως μάρτυρες στις δικές - πηγή
Οι δίκες των μαγισσών του Σάλεμ έχουν γίνει γνωστές ως μια από τις πιο χαοτικές εποχές στην πρώιμη αποικιακή αμερικανική ιστορία, κατά τη διάρκεια των οποίων, ένα μεγάλο μέρος του βορειοανατολικού τμήματος των αμερικανικών αποικιών ήταν σε μια φρενίτιδα φόβου και παράνοιας.
Με βάση τα ιδανικά της εποχής του πουριτανισμού, υπήρχαν υποψίες μαγείας και λατρείας του διαβόλου. Και τα δύο ήταν αξιόποινες πράξεις που τιμωρούνταν με θάνατο υπό πουριτανικές πρακτικές.
Η αρχή όλων των τραγικών γεγονότων οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην Tituba, μια γυναίκα από τη Νότια Αμερική που ήταν σκλάβα του ιερέα Σάμιουελ Παρί (Samuel Parris), του πουριτανού ιερέα στο Σάλεμ κατά τη διάρκεια των δικών. Ήταν πατέρας ενός από τα κορίτσια που δικάστηκαν και θείος ενός άλλου.
Εικονογράφηση της Tituba, 1902 - πηγή
Πολλά είναι άγνωστα για την πρώιμη ζωή της Tituba, αλλά οι ιστορικοί γενικά συμφωνούν ότι ανήκε στη φυλής των Αραουάκ στη Νότια Αμερική. Πιάστηκε από δουλεμπόρους και πουλήθηκε στον Παρί στα Μπαρμπάντος πριν μεταφερθεί στην Βοστώνη το 1680. Η συμμετοχή της στις επακόλουθες δίκες ήταν ζωτικής σημασίας, καθώς ήταν από τα πρώτα πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για μαγεία. Η μαρτυρία της ήταν η βάση για όλα όσα ακολούθησαν.
Το 1689, Παρί έγινε ιερέας του Σάλεμ και μετακόμισε με την οικογένειά του εκεί. Η Tituba πήγε μαζί τους και φρόντιζε τα παιδιά του ιερέα. Είχε στενή σχέση με την 9χρονη κόρη του Παρί, την Betty. Στις αρχές του 1692, η Betty και η ξαδέλφη της Abigail Williams άρχισαν να βιώνουν σπασμούς και πόνους. Χωρίς ιατρικές εξηγήσεις, οι γιατροί του Σάλεμ ισχυρίστηκαν ότι μάγισσες είχαν κάνει μάγια στα κορίτσια. Τα δύο κορίτσια κατηγόρησαν την Tituba και άλλες δύο γυναίκες, την Sarah Good και την Sarah Osborn, ότι ήταν οι μάγισσες επειδή είδαν τις γυναίκες στο μυαλό τους ενώ είχαν ψευδαισθήσεις. Κάτι τέτοιο ήταν αποδεκτό στα δικαστήρια της εποχής ως φασματικά στοιχεία, τα οποία θεωρήθηκαν ως ισχυρή απόδειξη μαγείας.
Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, τόσο η Good όσο και η Osborn αρνήθηκαν κατηγορηματικά τις κατηγορίες εναντίον τους, αλλά δεν ήταν έτοιμες γι' αυτό που θα ακολουθούσε.
Ο Σάμιουελ Παρί - πηγή
Η Tituba άρχισε να δίνει μαρτυρίες και ισχυριζόταν ότι ο διάβολος είχε έρθει να βλάψει τα παιδιά. Επιπλέον, ο διάβολος είχε συνεργούς τις δύο γυναίκες που κατηγορούνταν. Η Tituba, παρά το ότι δεν ήταν μορφωμένη, μπορούσε να βάλει αρκετά συγκίνηση στις μαρτυρίες για να πείσει τον κόσμο στο Σάλεμ. Η μαρτυρία της έσπειρε σπόρους καχυποψίας και γρήγορα η ιστορία της διευρύνθηκε. Οι δύο συνεργοί έγιναν τέσσερις, εννέα, και σχεδόν πεντακόσιοι. Κάθε φορά που την ρωτούσαν, η ιστορία της εξελισσόταν, καθιστώντας την όλο και πιο πολύτιμη στα δικαστήρια.
Η κατάθεσή της περιείχε περιγραφές αφύσικων πλασμάτων που στέκονταν στο πλάι του διαβόλου. Το πιο ενδιαφέρον απ' όλα τα πλάσματα ήταν μια άρπυια, ένα ον με φτερά, δύο πόδια και γυναικείο κεφάλι, αν και δεν γνώριζε το όνομα του πλάσματος. Κατά τη διάρκεια της μαρτυρίας της, μίλησε επίσης για ένα βιβλίο γεμάτο με ονόματα ανθρώπων που είχαν συνάψει συμφωνίες με τον διάβολο, και, σύμφωνα με το "Unraveling the Many Mysteries of Tituba" στο Smithsonian.com, "ενώ υπήρχαν πολλά σημάδια στο βιβλίο, δεν μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει άλλα ονόματα εκτός από αυτά των δύο γυναικών που ήδη είχαν συλληφθεί". Λόγω αυτής της ασάφειας, μπορούσε να επεκτείνει την ιστορία της και να αναφέρει όποιον της χρειαζόταν. Μέχρι το τέλος των δικών, 19 άνδρες και γυναίκες είχαν κρεμαστεί λόγω μαγείας και περίπου 150 άλλοι είχαν φυλακιστεί.
Η Tituba φυλακίστηκε. Ενώ εκείνη ήταν στη φυλακή, πολλοί ομολόγησαν από μόνοι τους τις αμαρτίες τους χρησιμοποιώντας κομμάτια της μαρτυρίας της για να φανούν αξιόπιστοι. Τελικά, η Tituba προσπάθησε να ανακαλέσει την ομολογία της. Είπε ότι ο λόγος που έδωσε αυτές τις μαρτυρίες ήταν επειδή ο αφέντης της, ο Παρί, την είχε χτυπήσει και της είπε να δώσει ψευδείς μαρτυρίες.
Η Tituba, όπως παρουσιάστηκε τον 19ο αιώνα - πηγή
Όταν δικάστηκε με τις κατηγορίες ότι είχε σχέσεις με τον διάβολο, οι ένορκοι αποφάσισαν να μην την καταδικάσουν, ενώ το πρόστιμο που της επιβλήθηκε πληρώθηκε από έναν άγνωστο ευεργέτη, με τον οποίο, προφανώς, έφυγε από τη Βοστώνη. Από εκεί και πέρα, τίποτα δεν είναι γνωστό για τη ζωή της.
από: the vintage news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου