Έγκοιλο Χάος: Η δολίνη της Αττικής
Τεράστιο και εντυπωσιακό, το βάραθρο (δολίνη) του Χάους, στο Σούνιο. Πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι βρίσκεται εντός των ορίων της Αττικής. Με τους μύθους να ομιλούν για πτώση μετεωρίτη η ακόμη και για έργο εξωγήινων.
Έχει σχήμα κυκλικό, βάθους 55 μέτρων και διαμέτρου 120 μέτρων. Σύμφωνα με τον θρύλο, το βάραθρο δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη στα τέλη του 18ου η στις αρχές του 19ου, γεγονός το οποίο δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ακόμη.
Το έγκοιλο αυτό έχει διαμορφωθεί μέσα σε στρώματα μαρμάρου και έχει προέλθει, κατά πάσα πιθανότητα από κατάπτωση οροφής μεγάλου σπηλαίου κατά την πρόσφατη γεωλογική περίοδο.
Πρόκειται - κατά τον γεωλόγο κ. Δούνα - για λεβητοειδούς μορφής καρστικό βύθισμα (sinkhohe), δηλαδή έχουμε μία περίπτωση καρστ (karst) που είναι χαρακτηριστικές μορφές εγκοίλων που παρατηρούνται κυρίως σε ανθρακικής σύστασης πετρώματα (ασβεστόλιθους, δολομίτες, μάρμαρα) και σπανιότερα σε γύψους και ορυκτό αλάτι και έχουν δημιουργηθεί από την διαβρωτική και διαλυτική ενέργεια του νερού.
Το "Χάος" χρήζει περαιτέρω μελέτης γιατί παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Αν οι προσχώσεις σ' αυτήν την κατάπτωση είναι σημαντικές από απόψεως βάθους είναι πιθανό να αποτέλεσε μία πραγματική παγίδα για αρχαία ζώα η και αρχαίους πολιτισμούς και να αποδειχτεί πραγματικά πολύτιμο. Θα χρειαστεί να γίνουν γεωτρήσεις για να εξακριβωθεί το πραγματικό πάχος των προσχώσεων, σε βάθος 100 μέτρων τουλάχιστον.
Το χωριό της Κρήτης που αρνείται να βυθιστεί στην τεχνητή λίμνη
Όλα ξεκίνησαν το 2007, όταν ξεκίνησε η κατασκευή φράγματος με σκοπό την ύδρευση της πόλης του Ηρακλείου. Το χωριό βρέθηκε μέσα στον ταμιευτήρα και κάτω από τη στάθμη πλήρωσης, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε σταδιακή βύθιση.
Το Σφεντύλι όμως πεισματικά αρνείται να μείνει στον βυθό της τεχνητής λίμνης του φράγματος του Αποσελέμη, μερικά χιλιόμετρα έξω από την Χερσόνησο Ηρακλείου. Όχι μόνο δεν βουλιάζει, αλλά αναδύεται όταν σταματούν οι βροχές. Το 2015 είχε καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του χωριού, αλλά τα επόμενα χρόνια λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας αναδύθηκε στην στεριά σχεδόν στο σύνολό του. Τον τελευταίο καιρό οι έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις ανέβασαν πάλι τη στάθμη στα παράθυρα των σπιτιών. - στο: mixanitouxronou.gr
To "σινιάκι" της Φλώρινας
Τις ψυχρές ανέφελες νύχτες του χειμώνα όταν επικρατούν ασθενείς άνεμοι σχηματίζεται σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου πυκνή ομίχλη που το πάχος της περιορίζεται στα πρώτα δεκάδες ή μερικές εκατοντάδες μέτρα από το έδαφος. Η ομίχλη ακτινοβολίας όπως ονομάζεται, δημιουργείται για δύο λόγους:
Πρώτον, οι περιοχές χαμηλού υψομέτρου τείνουν να έχουν μεγαλύτερα ποσά υγρασίας τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος σε σχέση με τα ορεινά, καθώς τις διαπερνούν ποταμοί ή υπάρχουν εποχιακές λίμνες. Επιπλέον η βλάστηση προτιμά αυτές τις περιοχές και παρατηρείται μεγαλύτερη εξατμισοδιαπνοή σε σχέση με τις γύρω ορεινές περιοχές.
Δεύτερον, ο ψυχρός αέρας είναι πυκνότερος από τον θερμό, επομένως λόγω της βαρύτητας βυθίζεται κάτω από τις θερμότερες αέριες μάζες. Ο ψυχρός αέρας δηλαδή θα συγκεντρωθεί στο χαμηλότερο σημείο. Η ομίχλη θα σχηματιστεί πρώτα σε αυτά τα χαμηλά ψυχρά και υγρά σημεία όπου ο κορεσμός των αερίων μαζών θα επέλθει πιο γρήγορα.
Ο όρος «ομίχλη ακτινοβολίας» προέρχεται από ένα άλλο φυσικό φαινόμενο. Το έδαφος κατά τη διάρκεια της νύχτας ακτινοβολεί θερμότητα και αν δεν υπάρχουν σύννεφα να μειώσουν ή να σταματήσουν την περαιτέρω απώλεια θερμότητας του εδάφους, τότε η θερμοκρασία του εδάφους και του υπερκείμενου αέρα πέφτει συνεχώς. Τέλος, αν οι άνεμοι είναι ασθενείς, θα ευνοήσουν την ψύξη των αερίων μαζών κοντά στο έδαφος γιατί υπάρχει περιορισμένη ανάδευσή τους.
Αν η ομίχλη συνδυαστεί με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, τότε έχουμε το φαινόμενο της παγωμένης ομίχλης. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές τοπικές ονομασίες για την ομίχλη, όπως στη Φλώρινα όπου η παγωμένη ομίχλη ακτινοβολίας ονομάζεται «σινιάκι» και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, εμποδίζοντας την ηλιακή ακτινοβολία να θερμάνει επαρκώς το έδαφος. Το παρακάτω βίντεο του Πέτρου Σολάκη δείχνει το χαρακτηριστικά μικρό πάχος που είχε το «σινιάκι» την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, όταν ο μετεωρολογικός μας σταθμός κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία -1.1°C. - στο: meteo.gr
Δαίμονες και αρκούδες στα πολωνέζικα ραγκουτσάρια
Δεκάδες πολωνοί στην πόλη Milowka, ντύθηκαν ως δαίμονες, αρκούδες και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς στο παραδοσιακό αυτό έθιμο για να διώξουν το κακό.
Είναι ένα από τα έθιμα που θυμίζουν τα ελληνικά ραγκουτσάρια, που γίνονται άλλωστε και σε άλλες βαλκανικές χώρες και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Στην πολωνική αυτή πόλη, οι κάτοικοι χτυπούν τύμπανα, σφυρίχτρες και ότι άλλο κάνει...κακό θόρυβο ενώ παρελαύνουν στους δρόμους, φορώντας το δαχτυλίδι του θανάτου.
Το έθιμο αυτό γίνεται κάθε χρόνο στις 19 Ιανουαρίου σε αρκετές πόλεις και χωριά στις ορεινές περιοχές της χώρας. - στο: gr.euronews.com
Ο χιονισμένος Όλυμπος ξεπροβάλλει μέσα απ' τα σύννεφα
«Ο θρόνος του Δία» σε ένα μοναδικό τοπίο με τον χιονισμένο Όλυμπο να ξεπροβάλλει μέσα από την ομίχλη και τα χαμηλά νέφη.
Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού σήμερα Κυριακή 19 Ιανουαρίου και ο Κώστας Ρωσσίδης φωτογράφισε από αεροπλάνο τον χιονισμένο Όλυμπο, οι κορυφές του οποίου βρίσκονταν πάνω από το παχύ στρώμα χαμηλών νεφώσεων και ομίχλης. - στο: Meteo.Gr
Φέρτε τίποτα και εσείς αν θέλετε
«Το δακτυλίδι του Πολυκράτη», η φράση που περιγράφει το αναπόφευκτο
Η σταύρωση του Πολυκράτη - πηγή
Η ιστορία του Τυράννου από τη Σάμο που είχε την απόλυτη ευτυχία και κατέληξε σε θάνατο με το μαρτύριο του σταυρού. - στο: mixanitouxronou.gr
Το μοναστήρι όπου θεραπεύτηκε από τη φυματίωση ο Καραϊσκάκης
Σχεδόν 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου βρίσκεται το πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο της περιοχής κι ένα από τα πιο ιστορικά και γνωστά μοναστήρια της χώρας. Είναι η επιβλητική Μονή Προυσού, χτισμένη σε ένα άγριας ομορφιάς τοπίο, σε μία βραχώδη και απόκρημνη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Τυμφρηστού.
Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και κατά την παράδοση το όνομα της οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας», η οποία κατάγεται από την Προύσα της Μ. Ασίας. - στο: newsbeast.gr
Το μωσαϊκό εθνών του βυζαντινού στρατού
Οι μισθοφόροι των Βυζαντινών προέρχονταν κυριολεκτικά από όλα σχεδόν τα έθνη του τότε γνωστού κόσμου. - στο: huffingtonpost.gr
Νίκολα Τέσλα: Η ζωή και ο θάνατος του ανθρώπου που πίστευε ότι είχε καταγωγή απ' τους εξωγήινους
Ο μεγαλοφυής, εκκεντρικός εφευρέτης που ενέπνευσε θεωρίες συνωμοσίας ισχυριζόμενος ότι είχε φτιάξει την "Ακτίνα Θάνατο" - στο: lifo.gr
11 μυστικά σε πίνακες που αποκαλύφθηκαν με την βοήθεια ακτίνων Χ
Η ανάλυση παλιών έργων τέχνης με ακτίνες Χ έρχεται να μας αποκαλύψει κρυμμένα σκίτσα, πορτραίτα και άλλα μυστικά για τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται ένας καλλιτέχνης, αποκαλύπτοντας μας ταυτόχρονα και συναρπαστικές πληροφορίες για το πώς εργάζονταν και δημιουργούσαν μερικοί από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες της ιστορίας.
Κι ενώ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια τους λόγους για τους οποίους εγκαταλείφθηκαν μερικοί από τους αρχικούς πίνακες, εξετάζοντας το τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια και τα χρώματα από των έργων αποκτούμε μια νέα αντίληψη για κάθε καλλιτέχνη, λέει το ranker. - στο: mikropragmata.lifo.gr
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου