Η θήρα του ναού της Αγίας Τριάδας με τα σημάδια στο χωριό Blythburgh
Όπως λέει ο θρύλος, ένα άυλο κυνηγόσκυλο άφησε σκοτεινά σημάδια σε έναν τόπο λατρείας.
Στα βρετανικά νησιά, δεν είναι λίγες οι μυθολογικές ιστορίες και θεάσεις φανταστικών και δαιμονικών μαύρων σκύλων. Όμως, ίσως η πιο αρχαία και γνωστή από αυτές τις οντότητες είναι ο Black Shuck.
Οι ιστορίες του Black Shuck, ή απλά Shuck, στοιχειώνουν την αγροτική Ανατολική Αγγλία, την ακτή και την εξοχή των κομητειών Έσσεξ, Σάφοκ, Νόρφολκ και Κεϊμπριτζσάιρ.
Ο ναός της Αγίας Τριάδας
Οι περιγραφές της φύσης και της εμφάνισης του πλάσματος διαφέρουν ανάλογα με το χρόνο και το χώρο. Ωστόσο, αυτό που παραμένει σταθερό, είναι οι περιγραφές του τεράστιου μεγέθους του -σχεδόν σαν άλογο- της δασύτριχης μαύρης γούνας του και των φλογερών κόκκινων ματιών του. Μερικοί το περιγράφουν σαν φύλακα ή οδηγό των χαμένων, ενώ άλλοι λένε ότι είναι οιωνός θανάτου. Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις "scucca" και "skuh" της αρχαίας αγγλικής γλώσσας (Old English), που σημαίνει "διάβολος" και "τρομακτικό" αντίστοιχα.
Οι κάτοικοι του χωριού Blythburgh προτιμούν την τελευταία, μετά από τα καταστροφικά γεγονότα του 1577.
Στις 4 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Κυριακής στην ενοριακή εκκλησία του χωριού Suffolk, είχε συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του χωριού. Αμέσως, ξέσπασε μια τεράστια καταιγίδα η οποία χτύπησε την Εκκλησία της Αγίας Τριάδας του Blythburgh. Κεραυνοί χτύπησαν επανειλημμένα την εκκλησία, διαλύοντας τον κωδωνοστάσιό της και αναγκάζοντάς το να πέσει πάνω στους συγκεντρωμένους. Τότε, λέγεται ότι, μέσα στο σκοτάδι, την καταστροφή και τις αστραπές, εμφανίστηκε ένας μαλλιαρός, μαύρος σκύλος. Ο Black Shuck όρμηξε πάνω σε μερικούς προσκυνητές που είχαν γονατίσει για να προσευχηθούν, προτού περάσει μέσα από τον κεντρικό διάδρομο και βγει από την εκκλησία, αφήνοντας μακριά μαύρα σημάδια στις μεγάλες ξύλινες πόρτες της. Τοπικά, αυτά τα διαβολικά σημάδια είναι γνωστά ως "Αποτυπώματα του Διαβόλου" και παραμένουν εκεί μέχρι και σήμερα.
Αναφορά των γεγονότων του 1577
Σύμφωνα με την πειραματική αρχαιολογία και ερευνητές που μελετούν "σημάδια μαγισσών", πιθανός, αυτά τα "αποτυπώματα" έγιναν σκόπιμα στην πόρτα της εκκλησίας με κάποιο κερί. Κατά ειρωνικό τρόπο, ένα τέτοιο, σκόπιμο, κάψιμο ίσως είχε ως στόχο να προστατεύσει την εκκλησία από τις κατάρες και τους δαίμονες.
Ο Black Shuck στην ανεμοδούρα της πόλης Bungay
Σε ολόκληρο το χωριό του Blythburgh, καθώς και στην κοντινή πόλη Bungay, που υπέστη παρόμοια δεινά την ίδια νύχτα, ο Black Shuck είναι μια εμβληματική εικόνα. Το πλάσμα, εμφανίζεται στον θυρεό του Bungay, όπως και η ανεμοδούρα του Δημαρχείου, η οποία συνεχίζει να προσελκύει αστραπές.
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου