Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Όταν ο Πύργος του Άιφελ ήταν εργαστήριο Startup

Ο Γκουστάβ Άιφελ στη σκάλα του Πύργου το 1889
 
Την εποχή που εγκαινιάστηκε ο Πύργος του Άιφελ ήταν κάτι περισσότερο από ένα αξιοθέατο. Ο Γκουστάβ Άιφελ τον χρησιμοποιούσε ως προσωπικό του εργαστήριο επιστημονικής καινοτομίας.
 
 
 
Το 1909, ο Άιφελ κατασκεύασε την πρώτη του αεροδυναμική σήραγγα στους πρόποδες του Πύργου, η οποία διατέθηκε στους πρώτους πρωτοπόρους της αεροπορίας και του σχεδιασμού αεροσκαφών. Η αεροδυναμική σήραγγα, που εξακολουθεί να λειτουργεί στο "παλαιότερο εργαστήριο αεροναυτικών δοκιμών που εξακολουθεί να λειτουργεί", μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα λιγότερο γνωστά μνημεία του Άιφελ.
 
Αν και οι περισσότεροι τον θυμόμαστε ως τον αρχιτέκτονα του ομώνυμου Πύργου και την εσωτερική δομή του Αγάλματος της Ελευθερίας, ο Άιφελ ήταν πολιτικός μηχανικός με εκπαίδευση με επιχειρηματικό πνεύμα. Απέκτησε φήμη στα 26 του ως ο επόπτης της σιδηροδρομικής γέφυρας του Μπορντό, γνωστή ως Passerelle Eiffel και μεταξύ του 1887 και του '89 κατασκεύασε τον Πύργο ως το επίκεντρο της Exposition Universelle του 1889. Στα εγκαίνια αυτού που ήταν τότε το ψηλότερο κτίσμα στον κόσμο είπε, "Θα έπρεπε να ζηλεύω τον Πύργο. Είναι πιο διάσημος από εμένα".
 
 
Παρόλο που ο Πύργος θα παρέμενε ανοιχτός μόνο για 20 χρόνια και πολλοί καλλιτέχνες και συγγραφείς μοιράστηκαν δημόσια την αντιπάθειά τους για την αρχιτεκτονική του αισθητική, ο Άιφελ συνειδητοποίησε ότι για να τον σώσει έπρεπε να τον κάνει κάτι περισσότερο από ένα απλό πολιτιστικό ορόσημο. "Θα είναι για όλους ένα παρατηρητήριο και ένα εργαστήριο, όμοια των οποίων δεν ήταν ποτέ ξανά διαθέσιμα στην επιστήμη", είχε πει. Και δεσμεύτηκε γι' αυτό χαράσσοντας τα ονόματα 72 ανδρών της επιστήμης στην άκρη του πρώτου ορόφου.
 
1898. Ο επιστήμονας Eugène Ducretet καταφέρνει ραδιοεπικοινωνία από τον Πύργο του Άιφελ στο Πάνθεον

Στο πάνω μέρος τοποθετήθηκε μετεωρολογικός σταθμός καθώς και μανόμετρο (μετράει την πίεση αερίων και υγρών). Ο ίδιος ζήτησε από τον εφευρέτη Eugène Ducretet να πραγματοποιήσει πειράματα, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής ασύρματης μετάδοσης από τον τρίτο όροφο του Πύργου στο Πάνθεον, 4 χιλιόμετρα μακριά. Ακόμη, επέτρεψε τις έρευνες του γαλλικού στρατού πάνω στις ραδιοεπικοινωνίας, κάτι που αποδείχθηκε πολύτιμο πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι γαλλικές δυνάμεις εμπόδισαν τις γερμανικές επικοινωνίες.

Μετά την εμπλοκή του ως μηχανικός στο "Σκάνδαλο του Παναμά", μια υπόθεση διαφθοράς που αφορούσε μια γαλλική εταιρεία που απέτυχε να κατασκευάσει τη διάσημη πλωτή οδό, ο Άιφελ εστίασε αλλού. Ήξερε ότι η εκκολαπτόμενη αεροπορική βιομηχανία θα χρειαζόταν αυστηρές επιστημονικές δοκιμές για το πώς να κινούνται τα αντικείμενα στον αέρα. Ξεκινώντας το 1903, όταν οι αδελφοί Ράιτ έκαναν τις πρώτες τους πτήσεις με κινητήρα, ο Άιφελ πειραματίστηκε με δοκιμές πτώσης. Μέτρησε την επίδραση της βαρύτητας σε δισδιάστατα και τρισδιάστατα σχήματα που αφέθηκαν με ένα καλώδιο 115 μέτρων στον Πύργο του Άιφελ.
 

Σχεδίασε μια μηχανή για την καταγραφή της έλξης και έκανε παρατηρήσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ της επιφάνειας και της αντίστασης, που του επέτρεψαν να βρει τους θεμελιώδεις νόμους της αντίστασης του αέρα. Όμως, το κάτω μέρος του Πύργου δεν ήταν ο μόνος χώρος για έρευνα. Το γραφείο του στον τρίτο όροφο ήταν ένα hotspot για σπουδές αστρονομίας και φυσιολογίας και, ένα μεγάλης κλίμακας Εκκρεμές του Φουκώ συνδέθηκε με το κάτω μέρος του δεύτερου ορόφου.

Ο μηχανικός συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν μια πιο εξελιγμένη συσκευή για να μελετήσει τη σχετική κίνηση. Μέχρι τα 70 του, η θέση και ο πλούτος του ήταν τέτοια που αποφάσισε να κατασκευάσει μια από τις πρώτες αεροδυναμικές σήραγγες στον κόσμο. Από καιρό είχε γοητευτεί από τον άνεμο, ανησυχώντας ότι ίσως γκρέμιζε τον Πύργο του. Όπως είπε, "Ο άνεμος πάντα με απασχολούσε. Ήταν εχθρός".

Η αντίσταση στον άνεμο δεν ελέγχει μόνο την αντοχή και τη δύναμη ενός αντικειμένου, αλλά και τις αεροδυναμικές του δυνατότητες. Τροφοδοτούμενος από την ίδια γεννήτρια που παρείχε ηλεκτρική ενέργεια στους ανελκυστήρες και τα φώτα του Πύργου, ένας φυσητήρας Sirocco δημιούργησε μια οριζόντια στήλη αέρα με διάμετρο 1,5 μέτρο. Με ταχύτητα αέρα περίπου 20 μέτρα/δευτερόλεπτο, η σήραγγα προοριζόταν να επιβεβαιώσει "τη θεωρία ότι ο αέρας που κινείται γύρω από ένα ακίνητο σώμα παράγει την ίδια αντίσταση με το σώμα που κινείται μέσω ακίνητου αέρα".
 
Αεροπορικές δοκιμές στον Πύργο του Άιφελ

Από το 1909 έως το '12, ο Άιφελ πραγματοποίησε περίπου 4.000 δοκιμές με την λεγόμενη "Σήραγγα του Άιφελ", συμπεριλαμβανομένης της έρευνας σε περισσότερα από 20 αεροπλάνα. Το ταξίδι του Wilbur Wright το 1908 στη Γαλλία, το οποίο συγκέντρωσε πλήθη για τις πτήσεις και τις εμφανίσεις του, ενέτεινε περαιτέρω τη μανία της αεροπορίας.

Έχοντας αποδείξει τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ο Άιφελ αποφάσισε να επεκταθεί. Το 1912, μετέφερε τη σήραγγα του στο 16ο διαμέρισμα και πρόσθεσε μια δεύτερη, μεγαλύτερη αεροδυναμική σήραγγα στο εργαστήριό του. Με αυξημένο χώρο, συνέχισε να δοκιμάζει μοντέλα σχεδίασης αεροσκαφών σε κλίμακα, κάτι που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο που πλησίαζε.

Το πειραματικό Paulhan-Tatin Aero Torpedo που μεταφέρθηκε στο εργαστήριο ήταν ένα αεροπλάνο που είχε σχεδιαστεί για να εξαλείψει την αντίσταση και παρουσιάστηκε στο Grand Palais στο Παρίσι. Επίσης, το 1914, η Peugeot δοκίμασε ένα αυτοκίνητο στην αεροδυναμική σήραγγα αλλάζοντας το σχέδιο στο πίσω μέρος του για να είναι πιο αεροδυναμικό.
 
Ο Άιφελ στον θάλαμο της αεροσήραγγας του στην οδό Boileau

Το 1920, η σήραγγα δωρήθηκε στη γαλλική κυβέρνηση και το '23, ο Άιφελ πέθανε σε ηλικία 91 ετών. Το '29, υπεύθυνη του εργαστηρίου έγινε η Γαλλική Ένωση Αεροδιαστημικών Βιομηχανιών (Groupement des industries françaises aéronautiques et spatiales, GIFAS). Μέχρι το '45, οι κατασκευαστικές και αυτοκινητοβιομηχανίες, ειδικά για αγωνιστικά αυτοκίνητα, άρχισαν να χρησιμοποιούν την εγκατάσταση πιο συχνά. Η Porsche βασίστηκε στη σήραγγα ενώ σχεδίαζε το μοντέλο 917 Le Mans, όπως και οι Audi, Citroen και Ligier. Ο ίδιος ο Πύργος συνέχισε να είναι ένας αγωγός επικοινωνιακής καινοτομίας -όπως η μετάδοση ηχητικών προγραμμάτων (Radio Tour Eiffel) και η τηλεόραση.

Το 1983, η αεροδυναμική σήραγγα χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό ορόσημο. Ακόμη και σήμερα, η μία από τις δύο σήραγγες εξακολουθεί να λειτουργεί, καθιστώντας την "το παλαιότερο εργαστήριο αεροναυτικών δοκιμών που εξακολουθεί να λειτουργεί". Η τουρμπίνα των δύο μέτρων παράγει άνεμο με ταχύτητα 100 χλμ/ώρα. Το 2001, μεταφέρθηκε από την GIFAS στο Centre Scientifique et Technique du Bâtiment, το οποίο δοκιμάζει σκάφη, γέφυρες, αυτοκίνητα και στάδια, καθώς και συνεχείς καινοτομίες στον σχεδιασμό αεροπλάνων.
 
 

Όπως είπε ο Benoit Blanchard, διευθυντής του Laboratoire Aerodynamique Eiffel το 2015, "[Ο Άιφελ] έφτιαξε μια αεροδυναμική σήραγγα που, ακόμη και σήμερα, εξακολουθεί να είναι αρκετά μοντέρνα ώστε να είναι ενδιαφέρουσα και ανταγωνιστική σε πολλούς τομείς που σχετίζονται με την αεροδυναμική".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου