Ξεκίνησε ως κήπος κουζίνας και σήμερα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος βοτανικός κήπος στον κόσμο.
Ο Βοτανικός Κήπος στο Βερολίνο, που ιδρύθηκε ως κήπος κουζίνας το 1679, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος βοτανικός κήπος στον κόσμο, μετά από τους Κήπους Κιού (Kew Gardens), που βρίσκονται στην Αγγλία.
Ο κήπος εξελίχθηκε από έναν κήπο κουζίνας που καλλιεργούσε λαχανικά και λυκίσκο για την παρασκευή μπύρας σε ένα "σημαντικό σύνολο φυτών" και το 1879 ιδρύθηκε το Βασιλικό Βοτανικό Μουσείο, που περιελάμβανε κάθε τομέα της βοτανικής.
Το μέγεθος των κήπων είναι τεράστιο και η πλούσια πυκνότητα της ζωής των φυτών είναι συντριπτική, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ό,τι πολλά από αυτά τα φυτά βρίσκονται σε κίνδυνο στους φυσικούς τους βιότοπους. Το συγκρότημα των κήπων, των δεκαέξι θερμοκηπίων και των τοπίων παρουσιάζει έναν μικρόκοσμο της ποικιλομορφίας της φύσης, που φιλοξενεί αμπέλια, καταρράκτες από βράχους, μπαμπού που φτάνουν στον ουρανό και ένα χαλί από φτέρες, ορχιδέες και βρωμελιοειδή (όπως ο ανανάς).
Το Victoria House προσφέρει ένα κατάλληλο τροπικό περιβάλλον με καταιγιστική υγρασία που λατρεύουν οι ορχιδέες και τα κρίνα, μια γέφυρα από μπαμπού για τους επισκέπτες που τους μεταφέρει σε έναν εξωτικό φυτικό παράδεισο.
Με έκταση 43 εκτάρια και σχεδόν 22.000 είδη φυτών, μια επίσκεψη δεν είναι αρκετή για να δει κανείς τα πάντα. Από τα σημαντικότερα μέρη που πρέπει να δει κάποιος είναι το Great Pavillion, το οποίο, με ύψος 20 μέτρα και εμβαδόν 30x60 μέτρα, είναι το μεγαλύτερο θερμοκήπιο στον κόσμο.
Άλλες εκθέσεις που πρέπει να δει κάποιος είναι τα γιγάντια νούφαρα, τα δείγματα σαρκοφάγων φυτών και ένα μικρό νεκροταφείο, που βρίσκεται κοντά στο συγκροτήματος του θερμοκηπίου. Εκεί βρίσκεται η σαρκοφάγος του Friedrich Althoff, ενός καθηγητή πανεπιστημίου που πέθανε το 1908, η οποία αποτελείται από μια θλιμμένη γυναικεία φιγούρα που υποδηλώνει την επιστήμη που πενθεί (φωτογραφία κάτω).
Επίσης ενδιαφέρουν έχουν μια σειρά από τούνελ που κατασκευάστηκαν κοντά στους Βοτανικούς Κήπους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά επί του παρόντος δεν είναι ανοιχτά στο κοινό. Η είσοδος στο καταφύγιο γινόταν μέσω δύο τούνελ που οδηγούσαν από το αγρόκτημα του βοτανικού κήπου. Χτισμένα για να στεγάζει προσωπικό και αρχεία των SS κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών, μετά τον πόλεμο οι είσοδοι ανατινάχτηκαν και οι σήραγγες χρησιμεύουν τώρα ως ξενώνας για νυχτερίδες...
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου