Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

"Ο ορισμός της παράνοιας". Είπε όντως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αυτή τη διάσημη φράση;

 
Οι λάθος αποδόσεις εκφράσεων στον Αϊνστάιν αφθονούν. Είναι "ο ορισμός της παράνοιας" μια από αυτές;
 
 
 
"Ο ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα". (The definition of insanity is doing the same thing over and over again and expecting a different result)
 
 
Η παραπάνω φράση είναι ένα απόσπασμα που κυκλοφορεί πολύ -συχνά απαντάται τυπωμένη σε αφίσες- και η οποία λέγεται όταν κάποιος θέλει να επισημάνει τη ματαιότητα του να κάνει το ίδιο λάθος ξανά και ξανά. Κάποιοι την αποδίδουν στον Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Ο Αϊνστάιν είναι μια πηγή σοφίας με αρκετά αξιομνημόνευτα αποφθέγματα, όμως, "ο ορισμός της παράνοιας" δεν είναι ένα από αυτά.

Ο Αϊνστάιν είναι μεταξύ πολλών ιστορικών προσώπων -ο Μαρκ Τουέιν, η Μέριλιν Μονρόε και ο Αβραάμ Λίνκολν είναι μερικοί ακόμη- που συχνά υπόκεινται σε κακή απόδοση τόσο λόγω της φήμης όσο και της αντιληπτής σοφίας τους. Είναι ένας εύκολος τρόπος ώστε να αποκτήσει γρήγορα αξιοπιστία μια φράση κάποιου.

Ο συγγραφέας του Hemingway Didn't Say That: The Truth Behind Familiar Quotations (2017), Garson O'Toole, έχει απομυθοποιήσει αρκετές από αυτές τις αναφορές. Εξετάζοντας το απόφθεγμα της "παράνοιας", ο O'Toole δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι πρόκειται για φράση του Αϊνστάιν. Αντίθετα, ανακάλυψε ότι, πιθανότατα, προήλθε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 -περίπου 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Αϊνστάιν το 1955- σε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης.

Το 1981, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης Ανώνυμων Αλκοολικών, ένας δημοσιογράφος άκουσε έναν συμμετέχων να λέει την φράση, ο οποίος μπορεί να αναφερόταν στη χρήση άλλων αποτυχημένων στρατηγικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κατάχρησης ουσιών. Την ίδια χρονιά, η φράση εμφανίστηκε σε ένα φυλλάδιο των Ανώνυμων Ναρκομανών, αν και ελαφρώς παραλλαγμένη: "Παράνοια είναι να επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα" (Insanity is repeating the same mistakes and expecting different results).

Αυτές οι αναφορές φάνηκαν να είναι αρκετές για να πιάσει το απόφθεγμα το πνεύμα των καιρών. Σε ένα μυθιστόρημα του 1983 με τίτλο Sudden Death, η συγγραφέας Rita Mae Brown έχει έναν χαρακτήρα που χρησιμοποιεί το απόσπασμα.

Πώς λοιπόν μια έκφραση που ειπώθηκε από έναν ΑΑ αποδόθηκε στον Αϊνστάιν;
 
Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά δεν έγινε χάρη στο Διαδίκτυο. Η σύνδεση της φράσης με τον Αϊνστάιν φαίνεται ήδη από το 1990, όταν οι εφημερίδες ανέφεραν ότι κάποιος εισαγγελέας την συνέδεσε με τον επιστήμονα.

Σύμφωνα με τη Merriam-Webster, ο πραγματικός ορισμός της παράνοιας είναι "μια σοβαρά διαταραγμένη κατάσταση του νου που συνήθως εμφανίζεται ως μια συγκεκριμένη διαταραχή".
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου